Μόμπιλε με παλιά κλειδιά και κορδέλες

Μόμπιλε με παλιά κλειδιά και κορδέλες

Ένα από τα πράγματα που αγαπώ το καλοκαίρι είναι την μουσική που κάνουν τα μόμπιλε και οι μελωδοί στο σπίτι μου, όταν φυσάει ο αέρας. Κάθε καλοκαίρι φτιάχνω ένα ή αγοράζω ένα. Φέτος είχα όρεξη για να φτιάξω ένα και μάλιστα όσο πιο μελωδικό γινόταν. Έτσι αποφάσισα να αφιερώσω την τρίτη αποστολή του Καλοκαιρινού Μαραθώνιου Δημιουργικότητας στην μουσική του αέρα!

Σήμερα το πρωί ξύπνησα πολύ κεφάτη και δροσερή και το πρώτο πράγμα που άκουσα ήταν τον αέρα. Και χάρηκα. Βασικά δεν άκουσα ακριβώς τον αέρα αλλά την μουσική που έπαιζε καθώς χάιδευε τα μόμπιλο που έχω κρεμασμένα στο διάδρομο του σπιτιού μου. Ήταν απλά υπέροχο. Αυτό θέλω να κάνεις. Κάτι με το οποίο να μπορεί να παίζει μουσική ο αέρας. Μπορεί να είναι ένα μόμπιλε ή ό,τι άλλο φανταστείς εσύ. Θέλω όμως να το φτιάξεις, να το τοποθετήσεις σε κάποιο σημείο από το οποίο περνάει ο αέρας και να μου το φωτογραφίσεις εκεί. Αν μάλιστα καταφέρεις να τραβήξεις και βιντεάκι την ώρα που παίζει μουσική και μου το ανεβάσεις στη σελίδα στο facebook, θα χαρώ περισσότερο αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

Έχω ένα μόμπιλε για κάθε πόρτα του σπιτιού μου και τα αγαπάω όλα!

Έχω ένα μόμπιλε για κάθε πόρτα του σπιτιού μου και τα αγαπάω όλα!

Ψάχνοντας στην ντουλάπα μου βρήκα πολλά παλιά κλειδιά. Λίγο από τις πολλές μετακομίσεις τα τελευταία χρόνια, λίγο που τα μαζεύω όλα, βρέθηκα με μπόλικα και η αλήθεια είναι ότι τα κλειδιά, όπου και να βρεθούν, κάνουν γκλιν γκλον και αυτό μου αρέσει πολύ. Όταν ήμουν παιδί καταλάβαινα ποιος ερχόταν στο σπίτι από το πως ακούγονταν τα κλειδιά του στις σκάλες. Έτσι αποφάσισα να αξιοποιήσω αυτήν τους την ιδιότητα, για ένα μουσικό μόμπιλε.

Τα βασικά υλικά για το μόμπιλε με παλιά κλειδιά

Τα βασικά υλικά για το μόμπιλε με παλιά κλειδιά

Εργαλεία και υλικά

  • Παλιά κλειδιά
  • Συνδετήρες (κατά προτίμηση παλιοί και σκουριασμένοι)
  • Σπάγκος ή σχοινί
  • Κορδέλες (κατά προτίμηση κομματάκια από διάφορες παλιές κορδέλες)
  • Κουδουνάκια (προαιρετικά)
  • Τελάρο κεντήματος
  • Ακρυλικό χρώμα
  • Ένα ξυλάκι από σουβλάκι
  • Ψαλίδι
  • Μολύβι και ένα πρόχειρο χαρτί
  • Πιστόλι σιλικόνης και σιλικόνες
Το βάψιμο των κλειδιών βήμα-βήμα

Το βάψιμο των κλειδιών βήμα-βήμα

  • Μετράμε τα κλειδιά μας και κόβουμε όσα κλειδιά και τόσους σπάγκους. Στην άκρη κάθε σπάγκου δένουμε έναν συνδετήρα που τον έχουμε “ανοίξει” ελαφρά.
  • Περνάμε το κλειδάκι στον ανοιχτό συνδετήρα. Την άλλη άκρη του σπάγκου, την κρεμάμε σε κάποιο σημείο, σε ανοιχτό χώρο για να μπορέσουν να στεγνώσουν τα κλειδιά χωρίς να ακουμπάνε κάπου.
  • Ετοιμάζουμε όλα τα κλειδιά με τον ίδιο τρόπο.
  • Κρατάμε κάτω από τα κλειδιά μας το ακρυλικό χρώμα που καλό είναι να έχει στόμιο αρκετά μεγάλο έτσι ώστε να μπαινοβγαίνει το κλειδί άνετα.
  • Βουτάμε το κλειδί στο χρώμα, το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει το χρώμα και το αφήνουμε να στεγνώσει.
  • Αφού βάψουμε όλα τα κλειδιά, περνάμε με το ξυλάκι την τρυπούλα έτσι ώστε να είναι άδεια (χωρίς χρώμα) και τα αφήνουμε τουλάχιστον 24 ώρες να στεγνώσουν.
Όλα τα κλειδιά μαζί στεγνώνουν!

Όλα τα κλειδιά μαζί στεγνώνουν!

Μπορούμε να τα βάψουμε ολόκληρα ή μόνο μέχρι ένα σημείο. Σίγουρα όμως δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε την τρυπούλα με το ξυλάκι γιατί μετά αφού στεγνώσουν, δεν θα είναι εύκολο να τρυπηθούν. Κάτω από εκεί που στεγνώνουν, απλώνουμε σελίδες από ένα παλιό περιοδικό ή μια εφημερίδα γιατί θα στάξουν σίγουρα καθώς θα στεγνώνουν.

Η ετοιμασία του τελάρου για να κρεμαστούν τα κλειδιά

Η ετοιμασία του τελάρου για να κρεμαστούν τα κλειδιά

  • Σε ένα απλό χαρτί σχεδιάζουμε με μολύβι το περίγραμμα του τελάρου. Κάνουμε δύο σταυρούς για να βρούμε τα σημεία που θα κολλήσουμε τις κορδέλες έτσι ώστε να είναι συμμετρικά. Καλό θα ήταν τα κλειδιά που θα κρεμάσουμε να είναι πολλαπλάσια του 4 για να έχει καλύτερη ισορροπία.
  • Στο εξωτερικό στεφανάκι ρίχνουμε σιλικόνη ζεστή περιμετρικά από το σημείο που σημειώσαμε με το μολύβι.
  • Περνάμε την κορδέλα έτσι ώστε να καλύψουμε το πλήρως το σημείο και να “χαθεί” η άκρη της εσωτερικά στο τελάρο.
  • Αφού κολλήσουμε όλες τις κορδέλες, περνάμε το εσωτερικό στεφανάκι και σφίγγουμε το εξωτερικό έτσι ώστε να εφαρμόζουν τέλεια. Δένουμε (εξωτερικό με εσωτερικό τελάρο) με δύο κορδέλες σε σταυρό για να μπορέσουμε να το κρεμάσουμε, Στο σημείο που ενώνονται κάνουμε έναν κόμπο με τρίτη κορδέλα για να είναι σταθερό το κεντρικό σημείο.
Κλειδιά και κουδουνάκια μαζί!

Κλειδιά και κουδουνάκια μαζί!

Δένουμε τα στεγνά πλέον κλειδιά στην άκρη από τις κορδέλες και προαιρετικά δένουμε και τα κουδουνάκια. Μπορούμε να τα κολλήσουμε με ζεστή σιλικόνη πάνω στα κλειδιά αλλά προσοχη μην κολλήσουμε και το μπιλάκι στο εσωτερικό μαζί. Μετά δε θα κάνει γκλιν γκλον.

Έτοιμο το μόμπιλε με κλειδιά

Έτοιμο το μόμπιλε με κλειδιά

Μετά αφού το χάρηκα λίγο, κρέμασα μερικές ακόμα κορδελίτσες ανάμεσα από τις κορδέλες με τα κλειδιά για να του δώσω περισσότερη κίνηση. Ο ήχος δεν είναι τόσο οξύς όπως όταν χτυπιούνται κλειδιά μεταξύ τους. Το χρώμα πάνω στα κλειδιά τον μαλακώνει και τον κάνει πιο ευχάριστο όταν φυσάει αεράκι. Ξέρω ότι με τον καιρό, θα φθαρεί το χρώμα και θα ακούγεται και πάλι μεταλλικό γκλιν γκλον αλλά και πάλι όχι τόσο όσο αν ήταν “γυμνά” τα κλειδιά. Αν όμως σας αρέσει αυτή η μεταλλική μουσική, δοκιμάστε να το φτιάξετε χωρίς να τα βάψετε.

Τα κλειδιά στον αέρα!

Τα κλειδιά στον αέρα!

Βασανίστηκα για το που να το κρεμάσω (δεν έχουν μείνει πολλά σημεία χωρίς μόμπιλε στο σπίτι) και αποφάσισα να το κάνω δώρο σε κάποια που ξέρω ότι και δεν έχει και θα της αρέσει. Χρωματικά πάντως σίγουρα. Πήρα ένα παλιό κουτί από σοκολατάκια, το έντυσα με όμορφο χαρτί και έτοιμο το δωράκι!

Έτοιμο στο παλιό - καινούργιο κουτάκι για δώρο!

Έτοιμο στο παλιό – καινούργιο κουτάκι για δώρο!

Μουσική από τον αέρα με διάφορες κατασκευές έφτιαξαν 78 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τα δείτε όλα αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τα παρακάτω για να σας δείξω που ψήθηκα πολύ να τα δοκιμάσω:

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου μόμπιλε, που έχω χρόνια και το αγαπώ τόσο μα τόσο πολύ!

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου μόμπιλε, που έχω χρόνια και το αγαπώ τόσο μα τόσο πολύ!

Επιπλέον, είχαμε έξι πολύ αξιόλογες ανταποκρίσεις από bloggers, με οδηγίες βήμα-βήμα για να μπορέσετε να τις προσπαθήσετε:

Το δωράκι της 3ης αποστολής είναι τέλειο νησάκι από πηλό, που έφτιαξε ειδικά για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας η Ιωάννα Μαικούση, μια πολύ αγαπημένη και ταλαντούχα δημιουργός, που αγαπάω πολύ. Η Ιωάννα φτιάχνει πολύ όμορφα και ιδιαίτερα πράγματα με πηλό και όχι μόνο που θα σας μαγέψουν όλα. Μετά από κλήρωση στο instagram story μου, η τυχερή συμμετοχή είναι ένα μόμπιλε με είδη ραπτικής! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην τρίτη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

3 σχόλια

  1. Υπέροχο Άννα και πως θα μπορούσε να μην είναι υπέροχο άλλωστε!!!Εκτός ότι αγαπώ τα κλειδιά.τέλειο χρώμα,κορδελίτσες..χρωματιστό και ρομαντικό!!!Καλή εβδομάδα!!!

    Απάντηση
  2. Μπράβο κορίτσι πολύ ωραία ιδέα για να αξιοποιηθούν τα κλειδιά !!

    Απάντηση
  3. Τέλεια ιδέα, υπέροχη εκτέλεση το φυστικί χρώμα το απογείωσε!!! Ερωτεύτηκα ❤❤❤

    Απάντηση

Απάντηση