DIY

Φωτιστικό οροφής με σχοινί και σπάγκο

Φωτιστικό οροφής με σχοινί και σπάγκο

Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με κάθε φωτιστικό που έχω σπίτι μου. Ας πούμε πως είμαι λίγο δύσκολος άνθρωπος και πιστεύω πως κάθε χώρος πρέπει να έχει ένα φωτιστικό που να του ταιριάζει πάρα μα πάρα πολύ. Για αυτό και περνάω πολύ μεγάλες περιόδους στη ζωή μου σε δωμάτια χωρίς φωτιστικό. Με μια λάμπα στο ταβάνι, σκέτη, μέχρι να έρθει η έμπνευση. Το κακό με το υπνοδωμάτιο μου όμως είχε παραγίνει και αποφάσισα να φτιάξω κάτι για αυτήν την άμοιρη τη λάμπα με σχοινί και με κορδόνι. Αφού εμένα μου καρφώθηκε το σχοινί και το κορδόνι, έγινε και αποστολή στον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας 2017.

Φωτιστικό κουζίνας! Συρμάτινο καπάκι πιατέλας

Φωτιστικό κουζίνας! Συρμάτινο καπάκι πιατέλας

“Πιάστηκα σκοινί κορδόνι, φεύγω για τα ξένα” λέει ο Άσιμος και εγώ εμπνέομαι. Όχι για να φύγω για τα ξένα αλλά για να κάνω κάτι με σκοινί ή και με κορδόνι. Θέλεις να κάνεις και εσύ κάτι με σκοινί ή και με κορδόνι; Είναι τόσο καλοκαιρινό το υλικό που είναι κρίμα να μην φτιάξουμε κάτι τώρα που είναι στην εποχή του. Όμως ξέρω ότι σου αρέσουν τα δύσκολα και λέω να τη δυσκολέψω λίγο την αποστολή. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε θέλεις με σκοινί ή και με κορδόνι αλλά όχι κόσμημα.

Φωτιστικό διαδρόμου! Μεταλλικά, vintage κλουβάκια

Φωτιστικό διαδρόμου! Μεταλλικά, vintage κλουβάκια

Στο παρελθόν έχω δοκιμάσει να κάνω μικρά αυγά με μπαλόνι, σπάγκο και ξυλόκολλα. Αν και με ζόρισε πάρα πολύ για να το πετύχω να στεγνώνει και να κρατάει το σχήμα του, τα κατάφερα και μάλιστα η χάρη μου έφτασε μέχρι και την ΕΡΤ3 που τα παρουσίασα ως μια ωραία και εύκολη πασχαλινή κατασκευή. Ήθελα να κάνω κάτι ανάλογο για το φωτιστικό στο υπνοδωμάτιο αλλά σε πολύ πιο μεγάλο και σε μπλε. Όχι ένα έντονο μπλε αλλά ένα σπασμένο μπλε όπως είναι το χρώμα που επικρατεί.

Τα υλικά για το φωτιστικό, απλά και εύκολα!

Τα υλικά για το φωτιστικό, απλά και εύκολα!

Διάλεξα ένα μεγάλο μπαλόνι, βαμβακερό σχοινί και ένα ωραίο ακρυλικό μπλε. Σε ένα κεσεδάκι (φυλάω τις συσκευασίες τροφίμων για τέτοιες βρωμοδουλειές) νέρωσα την ξυλόκολλα με νερό σε αναλογία 1:1 και έριξα και μπόλικο μπλε. Ανακάτεψα καλά το μείγμα μου και βγήκα στο μπαλκόνι για να φτιάξω το φωτιστικό μου. Άπλωσα μπόλικα περιοδικά στο πάτωμα, κρέμασα το μπαλόνι από ένα ψηλό σημείο, κράτησα το κεσεδάκι στο πάτωμα και άρχισα να περνάω το σχοινί γύρω – γύρω από το μπαλόνι, σφιχτά και προσεκτικά.

Απόπειρα πρώτη! Μπαμ!

Απόπειρα πρώτη! Μπαμ!

Μάλλον το παράκανα με το σφιχτά.  Και το καημένο το μπαλόνι είχε αρχίσει να ζορίζεται από το βάρος του σχοινιού. Κάποια στιγμή που έσκυψα να ξεμπλέξω το σχοινί, ακούω ένα μπαμ και λίγα δευτερόλεπτα μετά το μπαλκόνι και εγώ (και κυρίως τα μαλλιά μου) είχαμε γίνει μπλε. Όλα μπλε. Έσκασε το καημένο και όπως ήταν υγρό το μείγμα, απλώθηκε παντού.

Κάπου εκεί σε αυτό το μπλε κουβάρι κρύβεται ένα σκασμένο κίτρινο μπαλόνι

Κάπου εκεί σε αυτό το μπλε κουβάρι κρύβεται ένα σκασμένο κίτρινο μπαλόνι

Δύο λουσίματα μετά (για να σώσω το μαλλί από το ακρυλικό και την κόλλα), ήταν αδύνατο να ξεμπλέξω το κουβάρι που είχε γίνει η πρώτη απόπειρα και έτσι σχοινί, χρώμα και κόλλα πετάχτηκαν άδοξα. Όμως δεν εγκατέλειψα. Αποφάσισα να μην το κρεμάσω και να το παλέψω με το μπαλόνι ελεύθερο πάνω στο τραπέζι. Πάλι μείγμα, πάλι περιοδικά, πάλι μπαλόνι και πάμε από την αρχή. Επίσης απέφυγα να φουσκώσω τόσο πολύ το μπαλόνι. Ας γινόταν μικρότερο. Αρκεί να γινόταν. Ευτυχώς δεν είχαμε πάλι μπαμ αλλά τελείωσε το καημένο το σχοινί και συνέχισα και με σπάγκο βαμβακερό. Μου φάνηκε πως θα είναι πολύ ενδιαφέρον να υπάρχουν δύο αποχρώσεις μπλε και ίσως και διαφορετικές υφές. Αφού το τύλιξα καλά καλά, το κρέμασα από κάπου ψηλά να στεγνώνει. Όλο το βράδυ.

Απόπειρα δεύτερη! Όλα καλά!

Απόπειρα δεύτερη! Όλα καλά!

Ήξερα ότι πρέπει να περιμένω όλο το βράδυ για να στεγνώσει. Δεν ήξερα ότι όταν θα στεγνώσει, θα το καταλάβει όλη η γειτονιά και θα είναι και 6:00 το πρωί. Ξύπνησα από έναν θόρυβο σαν να έσπαγε κάτι γυάλινο σε πολλά μικρά κομμάτια στο μπαλκόνι και βγήκα τρέχοντας να δω τι είναι. Το μπαλονάκι δεν είχε σκάσει αλλά είχε μικρύνει και ξεκολλούσε σιγά-σιγά μόνο του μέσα στο σπάγκο. Εντυπωσιακός θόρυβος.

Κάπου μέσα σε όλον αυτόν το κακό χαμό, υπάρχει ένα σκασμένο μπαλόνι!

Κάπου μέσα σε όλον αυτόν το κακό χαμό, υπάρχει ένα σκασμένο μπαλόνι!

Βέβαια συνειδητοποίησα γρήγορα ότι δεν είχα αφήσει κάποια τρύπα ή κενό αρκετά μεγάλο για να περάσει η λάμπα αλλά αυτό διορθώθηκε με λίγο προσεκτικό κόψιμο και ακόμα πιο προσεκτικό βίδωμα μετά της λάμπας. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι αν θελήσετε να το δοκιμάσετε, να έχετε λάμπα led που δεν θερμαίνεται όπως οι άλλες λάμπες και το σχοινί ή ο σπάγκος να μην πατάει πάνω στην ίδια την λάμπα αλλά στα ψυχρά μέρη της όπως το προστατευτικό πλαστικό.

Προσοχή στο που θα πατάει το σχοινί ή ο σπάγκος του φωτιστικού

Προσοχή στο που θα πατάει το σχοινί ή ο σπάγκος του φωτιστικού

Έτσι έχω ένα καινούριο φωτιστικό για το υπνοδωμάτιο που είναι ακριβώς σε αυτό το “σπασμένο” μπλε που το ήθελα. Επιτέλους απέκτησε το δωμάτιο το φωτιστικό που μου ταιριάζει για να ηρεμήσει και η ψυχή μου. Επιτρέπει στο φως να περνάει με έναν πολύ όμορφο τρόπο και χωρίς να κάνει περίεργες σκιές όπως φοβόμουν αφού το σχοινί είναι λεπτό αν και αρκετά πυκνό. Είναι το ίδιο όμορφο όταν έχει φως και όταν δεν έχει φως. Τελικά όντως τα δύο διαφορετικά υλικά (σχοινί και σπάγκος) αν και βάφτηκαν με το ίδιο ακρυλικό, έχουν διαφορετικό χρώμα εξαιτίας της αρχικής απόχρωσης τους.

Σε μερικά σημεία η ξυλόκολλα έχει κάνει κάτι σαν κρούστα που φαίνεται λίγο περίεργα αλλά μόνο όταν κάποιος το κοιτάει από πολύ κοντά. Δηλαδή ποτέ για τη δική μου περίπτωση γιατί το σπίτι είναι ψηλοτάβανο και το φωτιστικό αρκετά ψηλά.

Από κοντά, ειδικά φωτισμένο είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο!

Από κοντά, ειδικά φωτισμένο είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο!

Πολύ ωραίες κατασκευές με σχοινί και με κορδόνι έφτιαξαν 63 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τα δείτε όλα αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τα παρακάτω για να σας δείξω που ψήθηκα πολύ να τα δοκιμάσω:

Το καινούργιο μου φωτιστικό με σχοινί και σπάγκο <3

Το καινούργιο μου φωτιστικό με σχοινί και σπάγκο <3

Επιπλέον, είχαμε τρεις πολύ αξιόλογες ανταποκρίσεις από bloggers, με οδηγίες βήμα-βήμα για να μπορέσετε να τις προσπαθήσετε:

Το δωράκι της έκτης αποστολής από την a room full of cards που έκλεψε καρδιές!

Το δωράκι της έκτης αποστολής από την a room full of cards που έκλεψε καρδιές!

Το δωράκι της 6ης αποστολής είναι ένα τέλειο άλμπουμ για τις καλοκαιρινές αναμνήσεις και φωτογραφίες, που έφτιαξε ειδικά για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας η A room full of cards, μια απίστευτα ταλαντούχα καλλιτέχνης, που αγαπάει το χαρτί και εγώ αγαπώ ό,τι φτιάχνει. Μετά από κλήρωση στο instagram story μου, η τυχερή συμμετοχή είναι δύο βαζάκια με νήμα και σχοινί ! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην έκτη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

2 σχόλια

  1. Καλώς σε βρήκα!!!αγαπώ ότι έχει σχέση με χειροποίητο,ανακύκλωση,κατασκευή!!δεν πετάω τίποτα!!!υπέροχα όσα φτιάχνεις!!!και οι πληροφορίες σου για τα μπαζαρ καταπληκτικές!!!φιλιά!!!

    Απάντηση
  2. Άννα μου, το φωτιστικό σου έγινε πράγματι υπέροχο! Όμως τι πέρασες, βρε κοπελιά! Από τη μια έγινες μπλε (ενδιαφέρον, κρίμα που δεν έβγαλες σέλφι!!!) και από την άλλη ο θόρυβος το πρωί που ξεκολλούσε το μπαλόνι! Χα, χα, έριξα πολύ γέλιο! Να είσαι καλά. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

    Απάντηση

Απάντηση