Διακόσμηση κεριού με χαρτοπετσέτες και κουτάλι

Διακόσμηση κεριού με χαρτοπετσέτες και κουτάλι

Από τον Απρίλιο του 2016 που ξεκινήσαμε στο Κουμπί Coffee & Crafts τα εργαστήρια “Πάρε-Δώσε για καλό” έχω δοκιμάσει να φτιάξω πολλά εύκολα αλλά και πολύ όμορφα πράγματα που θα μπορούσε ένας σύλλογος να πουλήσει εύκολα σε ένα μπαζάρ του. Μάλιστα σκέφτομαι τώρα που κλείσαμε ένα χρόνο να γράψω και ένα άρθρο με όλες τις ιδέες μαζί. Αυτήν την εποχή πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι θα προσπαθούν να κάνουν πράγματα για καλό σκοπό.

Από το “Πάρε-Δώσε για Καλό” Οκτωβρίου 2016 για τη Μέριμνα

Μια όμως από τις πιο όμορφες και εύκολες ιδέες ήταν η διακόσμηση κεριών με χαρτοπετσέτες και κουτάλι. Μάλιστα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή μου να δεχθεί το ΙΚΕΑ να μας χορηγήσει πολλά από τα πανέμορφα κεριά του και τις χαρτοπετσέτες του ατελώς και έτσι να μπορέσουμε να φτιάξουμε πολύ όμορφα κεριά για τις ανάγκες της Μέριμνας και πιο συγκεκριμένα για το μπαζάρ των “Οι Φίλοι της Μέριμνας Θεσσαλονίκης“.

Τα υλικά και τα εργαλεία

Τα υλικά και τα εργαλεία

Θα χρειαστείτε ένα απλό κερί ή ρεσό, λευκά κεριά, χαρτοπετσέτες με σχέδιο σε λευκό φόντο κατά προτίμηση, ένα ψαλίδι, ένα κουταλάκι και έναν αναπτήρα. Νομίζω πως είναι από τις λιγότερο απαιτητικές κατασκευές. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι τα έχετε όλα αυτά ήδη στο σπίτι σας.

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη:

  1. Κόβουμε χωρίς πολλές λεπτομέρειες το σχέδιο από την χαρτοπετσέτα που θα θέλαμε να μεταφέρουμε στο κερί. Μπορεί να είναι κάτι που να το καλύπτει περιμετρικά ή μόνο σε ένα σημείο. Μετράμε διπλώνοντάς το πρόχειρα γύρω από το κερί.
  2. Καθαρίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε από τα λευκά σημεία αλλά χωρίς μεγάλη ακρίβεια.
  3. Βγάζουμε όλες τις πιθανές στρώσεις που έχει η χαρτοπετσέτα πολύ προσεκτικά.
  4. Ανάβουμε το κεράκι ή το ρεσό μας και με το κουτάλι να κοιτάζει κατά κάτω το ζεσταίνουμε.
  5. Όσο το κουτάλι είναι ζεστό τρίβουμε το πίσω μέρος του πάνω στην χαρτοπετσέτα που την έχουμε ακουμπήσει πάνω στο κερί μέχρι η χαρτοπετσέτα να ομογενοποιηθεί με το κερί. Η ζέστη του κουταλιού λιώνει ελαφρά το κερί και αυτό κάνει την χαρτοπετσέτα να κολλάει πάνω του. Μπορεί να χρειαστεί να ζεστάνουμε το κουταλάκι πολλές φορές.
  6. Αν υπάρχουν σημεία ή τσαλακώματα που μας ζορίζουν μπορούμε να περάσουμε προσεκτικά τη φλόγα του αναπτήρα πάνω από τη χαρτοπετσέτα.
Προσοχή στο πως ζεσταίνουμε το κουταλάκι. Όχι όπως στη φωτογραφία

Προσοχή στο πως ζεσταίνουμε το κουταλάκι. Όχι όπως στη φωτογραφία

Το μόνο σημείο που θέλει προσοχή είναι στο πως θα ζεστάνετε το κουταλάκι. Επειδή μπορείτε να τρίψετε μόνο την κάτω πλευρά του πάνω στο κερί καλό είναι να ζεσταίνετε την πάνω πλευρά του. Ανάποδα δηλαδή από την παραπάνω φωτογραφία. Γιατί η πλευρά που θα πλησιάζει στην φλόγα θα μαυρίσει και μετά αν την ακουμπήσετε στο κερί, θα σας το λερώσει.

Καθαρίζει εύκολα το μαύρισμα με λίγο χαρτί κουζίνας και πλύσιμο

Καθαρίζει εύκολα το μαύρισμα με λίγο χαρτί κουζίνας και πλύσιμο

Μπορείτε να κολλήσετε με αυτόν τον τρόπο όσα σχέδια θέλετε και να φτιάξετε ότι κεριά θέλετε ανάλογα με την εποχή ή τη διάθεσή σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ντεκουπάζ όμως δεν είμαι πολύ υπέρ του να προσθέτουμε χημικά πάνω στα κεριά που δεν είμαστε σίγουροι αν όταν θα καούν θα είναι ασφαλή.

Ένα γλυκούλικο κεράκι για δωράκι <3

Ένα γλυκούλικο κεράκι για δωράκι <3

Σε αυτό το εργαστήριο καταφέραμε και κάναμε πολλά και πολύ διαφορετικά κεριά, όλα μοναδικά και όλα εύκολα στη διάθεση για ένα μπαζάρ. Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος σε ένα τόσο όμορφο και ιδιαίτερο κεράκι. Μέσα σε μια ώρα καταφέραμε να φτιάξουμε πάνω από 40 κεράκια (εμείς οι δέκα) και μάλιστα πολύ χαλαρά και χωρίς μεγάλο ζόρι.

Τα κεράκια μας δίπλα στον κουμπαρά της Μέριμνας

Τα κεράκια μας δίπλα στον κουμπαρά της Μέριμνας

Θέλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω το ΙΚΕΑ για την χορηγία των υλικών όχι μόνο σε ένα αλλά σε τρία εργαστήρια “Πάρε – Δώσε για καλό” που κάναμε πέρσι. Αυτή η πολύτιμη βοήθεια μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω να διοργανώνω εργαστήρια για καλό σκοπό και να βοηθάμε παρέα και δημιουργικά στο τόσο δύσκολο έργο πολλών συλλόγων και οργανώσεων.

Πολλά από τα κεράκια που φτιάξαμε εκείνο το δημιουργικό απόγευμα

Πολλά από τα κεράκια που φτιάξαμε εκείνο το δημιουργικό απόγευμα

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους που έρχονται στα “Πάρε-δώσε για καλό”, αφιερώνουν το χρόνο τους και τη διάθεσή τους για να φτιάξουμε μαζί ωραία πράγματα και να βοηθήσουμε. Συνεχίζουμε δυναμικά από τον Οκτώβριο στο Κουμπί Coffee & Crafts με νέα εργαστήρια για καλό σκοπό και θα χαρώ να έρθετε και να φτιάξουμε κάτι μαζί.

4 σχόλια

  1. Υπέροχα,τα κεράκια Άννα και περισσότερο υπέροχος είναι ο λόγος για τον οποίον φτιάχτηκαν!!!Κάτι ανάλογο με κεράκια,έχω φτιάξει με ένα μπιστολάκι μαλλιών,αλλά ο τρόπος με το κουταλάκι φαίνεται ακόμα πιο εύκολος,θα χρησιμοποιηθεί άμεσα!!!Καλημέρα!!!

    Απάντηση
    • Πραγματικά πολύ τα χαρήκαμε και από ότι έμαθα πουλήθηκαν και πολύ εύκολα! Ελπίζω να την χαρείς και εσύ τη διαδικασία!

      Απάντηση
  2. Ω! Και εγώ που νόμιζα ότι το κάνεις με atlacol! πολύ ωραία τεχνική!!! Θα το κάνω και εγώ!!! ακι βγαίνουν τόσο όμορφα δωράκια!!!

    Απάντηση
    • Και πολύ εύκολα και πολύ οικονομικά δωράκια! Να το δοκιμάσεις. Θα σου αρέσει πολύ!

      Απάντηση

Απάντηση