DIY

Υφασμάτινο χταπόδι και φάλαινα με πατρόν της "DIY fluffies"

Υφασμάτινο χταπόδι και φάλαινα με πατρόν της DIY fluffies

Κάθε άνθρωπος που ασχολείται με χειροτεχνίες έχει ένα υλικό που αγαπάει περισσότερο από όλα. Μπορεί να μην το παραδέχεται αλλά ισχύει. Για εμένα από τότε που έμαθα να ράβω, είναι το ύφασμα. Αγοράζω με κάθε πρώτη ευκαιρία και μου χαρίζουν και δεν αρνούμαι φυσικά και έχω γίνει μια μανιακή συλλέκτης. Κάποια στιγμή είπα “φτάνει”. Έπρεπε να βάλω ένα φρένο σε αυτόν το διακαή πόθο μου να μαζεύω ύφασμα. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα αγοράσω άλλο ύφασμα μέχρι να χρησιμοποιήσω τουλάχιστον το 50% του αποθέματός μου. Κρατήθηκα με σθένος. Μέχρι που διάβασα ότι το αγαπημένο υφασματάδικο κλείνει. Αν και στεναχωρήθηκα που δεν ήμουν πλέον ο υποστηρικτικός πελάτης που θα ήθελα να ήμουν, έμαθα πως η απόφαση αυτή έγινε για καλό και για να κλείσει ένας κύκλος και να ανοίξει ένας άλλος. Αισθάνθηκα πως έπρεπε να βοηθήσω σε αυτήν την απόφαση όσο περισσότερο μπορούσα. Εξάλλου ό,τι αγαπάμε πρέπει να το βοηθάμε. Και νέο, υπέροχο ύφασμα μπήκε και πάλι στο σπίτι. Καθώς το τακτοποιούσα, ένιωσα και πάλι μια πελώρια λαχτάρα να ράψω, κάτι που δεν ένιωθα εδώ και καιρό. Είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσω τα πατρόν της DIY fluffies.

 

Αποστολή 3η του Καλοκαιρινού μαραθώνιου δημιουργικότητας 2018

Αγαπώ πολύ τη θάλασσα. Ελπίζω να την αγαπάς και εσύ. Θέλω να τη σκεφτείς, αν έχεις τη δυνατότητα να την αγναντέψεις, αν μπορείς να κάνεις και μια καλή βουτιά σε αυτήν και μετά να φτιάξεις κάτι με έμπνευση τη θάλασσα. Θα είναι το χρώμα της, θα είναι η μελαγχολία της, θα είναι η ζωή μέσα της, θα είναι μια ανάμνησή της; Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Το αφήνω επάνω σου. Αρκεί να είναι με έμπνευση τη θάλασσα. Θα το φτιάξεις με αγάπη, θα το φωτογραφίσεις και θα ανεβάσεις τη φωτογραφία του στη σελίδα του in my closet στο facebook. Θέλω όμως να μου γράψεις και 2-3 λόγια για την έμπνευσή σου και τις σκέψεις σου.

Πάντα μεταφέρω τα πατρόν σε χαρτονάκι από συσκευασίες για να είναι πιο εύκολα στην μεταφορά

Πάντα μεταφέρω τα πατρόν σε χαρτονάκι από συσκευασίες για να είναι πιο εύκολα στην μεταφορά

Πέρσι τέτοιο καιρό περίπου είχα ανακαλύψει την DIY fluffies. Χαζολογούσα για ώρες τα διάφορα πατρόν που είχε διαθέσιμα για ράψιμο και στο τέλος, υπέκυψα στον πειρασμό και αγόρασα κάποια από αυτά. Είχα ήδη πολλά πατρόν από το βιβλίο «Sewn Toy Tales» οπότε διάλεξα ζωάκια με βάση τι μου έλειπε. Μέσα σε αυτά που πήρα ήταν και ένα υπέροχο χταποδάκι με κάτι ματάρες να και μια πολύ όμορφη και γλυκιά φάλαινα. Αυτή θα ήταν η δική μου 3η αποστολή για τον Καλοκαιρινό μαραθώνιο δημιουργικότητας. Δύο πλάσματα της θάλασσας που αγαπώ και πλέον λαχταρούσα να ράψω!

Το χταπόδι ο Βρασίδας

Το πιο δύσκολο κομμάτι από όλα ήταν το γέμισμα των ποδιών του!

Το πιο δύσκολο κομμάτι από όλα ήταν το γέμισμα των ποδιών του!

Το πατρόν από το χταπόδι ήταν μέτριο σε δυσκολία. Οι οδηγίες σαφείς και εκτός από κείμενο υπήρχε και ωραία οπτικοποίηση σε κάποια σημεία που βοηθούσε πάρα πολύ. Δύο σημεία με δυσκόλεψαν. Το ένα ήταν τα μάτια του που δεν μπορούσα με τίποτα να τα κάνω όπως στις οδηγίες και αυτοσχεδίασα και το άλλο ήταν το πως θα χωρέσω τα οχτώ, μακριά, καλογεμισμένα πόδια του μέσα στο κεφάλι του προκειμένου να τα ράψω.

Το κεφάλι που έχει μέσα του οχτώ καλογεμισμένα πόδια

Το κεφάλι που έχει μέσα του οχτώ καλογεμισμένα πόδια

Αρχικά φτιάχνονται τα πόδια, μετά ράβεται το κεφάλι και πάνω του τα μάτια και για να ενωθούν όλα αυτά πρέπει το ύφασμα του κεφαλιού να γυρίσει ανάποδα (το έξω μέσα) και να μπουν μέσα σε αυτό το ας πούμε τσουβαλάκι τα πόδια. Μετά ένα-ένα ράβονται τα πόδια, με το χέρι, πάνω στην άκρη του υφάσματος. Ίσως κάποια πιο έμπειρη από εμένα να μπορούσε να το ράψει όλο αυτό στην ραπτομηχανή αλλά για εμένα ήταν αδύνατο.

Για να χωρέσουν τα πόδια μέσα στο κεφάλι χρειάστηκε να τα διπλώσω και να δέσω με κορδέλες

Για να χωρέσουν τα πόδια μέσα στο κεφάλι χρειάστηκε να τα διπλώσω και να δέσω με κορδέλες

Αφού ραφτούν τα επτά πόδια πρέπει να βγουν από μια τρυπούλα 6-7cm, να γεμίσει με υποαλλεργικό υαλοβάμβακα το κεφάλι και να ραφτεί σωστά και το τελευταίο πόδι με κρυφή βελονιά. Όπως κάθε άνθρωπος που ασχολείται με χειροτεχνίες έχει ένα αγαπημένο υλικό, έτσι και κάθε άνθρωπος που ασχολείται με μια χειροτεχνία έχει και έναν κρυπτονίτη. Μια τεχνική ή μια διαδικασία που για κάποιο λόγο τη φοβάται και δεν την καταφέρνει με τίποτα. Ο δικός μου κρυπτονίτης είναι η κρυφή βελονιά. Με πολύ κόπο κουτσοκατάφερα και την έκανα.

Λίγο πριν γεμίσει το κεφάλι και μοιάζει πιο πολύ με καλαμάρι παρά με χταπόδι

Λίγο πριν γεμίσει το κεφάλι και μοιάζει πιο πολύ με καλαμάρι παρά με χταπόδι

Και όταν ράφτηκε και το τελευταίο πόδι, είχε γεννηθεί το χταπόδι ο Βρασίδας. Μεγαλούτσικος, μπαμπάτσικος, με πολύ τέλειο ύφασμα (έκανα και ωραίο συνδυασμό) και μια μεγάλη φοβία για το νερό καθώς ήταν ένα υφασμάτινο χταπόδι. Όμως, γίνεται χταπόδι έξω από το νερό; Δεν γίνεται. Για αυτό και τον πήρα μαζί μου στην παραλία μπας και καταφέρει και ξεπεράσει τους φόβους του.

Στην πετσέτα κάνοντας ηλιοθεραπεία αλλά μακριά από το νερό

Στην πετσέτα κάνοντας ηλιοθεραπεία αλλά μακριά από το νερό

Μάταια προσπαθούσα να τον ψήσω ότι ακόμα να βραχεί, θα στεγνώσει. Βολεύτηκε στις πετσέτες και δεν πλησίασε καν το κυματάκι. Του πήρα μέχρι και μασκούλα για να μην βρέξει τα ματάκια του αλλά τίποτα.

"Νομίζω πως η μάσκα μου σφίγγει λίγο τα μάτια και για αυτό δεν βουτάω" είπε.

“Νομίζω πως η μάσκα μου σφίγγει λίγο τα μάτια και για αυτό δεν βουτάω” είπε.

Η φάλαινα η Μαργαρίτα

Ένα υπέροχο ύφασμα με τέλεια χρώματα

Ένα υπέροχο ύφασμα με τέλεια χρώματα

Το πατρόν της φάλαινας μου φάνηκε πολύ πιο εύκολο. Ίσως επειδή δεν είχε τόσα πολλά μακρόστενα τμήματα για γέμισμα (βλ. πόδια χταποδιού). Ζορίστηκα πάρα πολύ να βρω ένα ύφασμα που να μου ταιριάζει και μάλλον δεν διάλεξα το κατάλληλο. Με μάγεψε αυτό το περίεργο, πολύχρωμο και ιδιαίτερο καρό και δεν σκέφτηκα ότι η φάλαινα είναι μικρούλα και δεν την κολακεύει. Τα μεγάλα ντεζέν δεν ταιριάζουν σε μικροκαμωμένα κορμάκια ή πατρόν. Μπορεί να είναι μια φαλαινίτσα αλλά είναι πολύ λεπτεπίλεπτη.

Σχεδόν έτοιμη να γυρίσει το μέσα, μέσα

Σχεδόν έτοιμη να γυρίσει το μέσα, μέσα

Δεν συνάντησα ουσιαστικές δυσκολίες με το ράψιμο της φάλαινας αλλά είχα μια μεγάλη ατυχία. Σάββατο απόγευμα, λίγο αφού έχω ολοκληρώσει το ράψιμό της και ετοιμάζομαι να τη γεμίσω, συνειδητοποιώ ότι δεν μου φτάνει η τρεβίρα (υποαλλεργικός υαλοβάμβακας). Και τι κάνουμε τώρα; Δεν μπορείς απλά να χτυπήσεις στο γείτονα και να του ζητήσεις λίγο λες και είναι ζάχαρη ή λεμόνια. Τελικά θυσιάστηκε ένα μαξιλάρι και η φάλαινα γεμίστηκε μια χαρά.

Που τη χάνεις, που τη βρίσκεις, να χουζουρεύει με γάτες

Που τη χάνεις, που τη βρίσκεις, να χουζουρεύει με γάτες

Μάλλον η επιλογή του έκτακτου γεμίσματος την έκανε λίγο νυσταλέα και κάπως νωθρή. Αυτή δεν φοβάται το νερό αλλά βαριέται ανελέητα να βουτήξει. Κάθεται και αγναντεύει το πέλαγο με γλαρωμένα μάτια που είναι και λίγο όρτσα και που και που παίρνει και έναν υπνάκο. Αν και μου αρέσει πάρα πολύ, όσο την κοιτάω, τόσο περισσότερο σκέφτομαι πως κάποιο άλλο ύφασμα θα κολάκευε πιο πολύ τις καμπύλες της και σκοπεύω να της ράψω κάποιο άλλο ρουχαλάκι. Εξάλλου στο craftroom μου υπάρχει νέο, υπέροχο ύφασμα και εγώ έχω μια πελώρια λαχτάρα για ράψιμο.

 

Η αλήθεια είναι ότι όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, είναι πολύ ζωηρή και φαγανή!

Η αλήθεια είναι ότι όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, είναι πολύ ζωηρή και φαγανή!

Εντυπώσεις από τα πατρόν της DIY fluffies

Μετά από δύο ζωάκια που έφτιαξα έχω να πω πως είναι καλογραμμένα, με μεγάλη ακρίβεια, αναλυτικές αλλά απλές οδηγίες (στα αγγλικά αλλά και με σκίτσα) και δεν με δυσκόλεψαν να τα φτιάξω. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έρχονται σε μερικά λεπτά στο email, σε pdf αλλά χρειάζεται εκτυπωτής. Βέβαια όλα είναι εκτυπώσιμα σε Α4 μέγεθος (το κλασσικό μέγεθος που εκτυπώνει ένας οικιακός εκτυπωτής) και η συναρμολόγηση (αν κάτι είναι μεγαλύτερο από Α4) είναι πολύ εύκολη. Η διαδικασία μου φάνηκε πιο εύκολη από την ανάλογη μου απόπειρα να φτιάξω ζωάκι από πατρόν βιβλίου γιατί εκεί έπρεπε να φωτοτυπήσω τα πατρόν με μεγέθυνση για να τα φτιάξω ενώ αυτά τα εκτύπωσα στο σπίτι και τα έφτιαξα. Όμως στο βιβλίο υπήρχαν περισσότερες φωτογραφίες από το ζωάκι και μπορούσα κάποια πράγματα να τα καταλάβω καλύτερα. Αν σας άνοιξα την όρεξη και θέλετε να δοκιμάσετε, θα πρότεινα να πάρετε κάποιο πακέτο (με 3 ή 5 ή 10 ζωάκια) καθώς είναι οικονομικότερα έτσι. Διαβάστε όμως προσεκτικά τις οδηγίες πριν παραγγείλετε.

Την πήγα και αυτήν στη θάλασσα αλλά τίποτα. Απλά αγνάτευε και λαγοκοιμόταν

Την πήγα και αυτήν στη θάλασσα αλλά τίποτα. Απλά αγνάτευε και λαγοκοιμόταν

Εκτός όμως από εμένα, με έμπνευση τη θάλασσα δημιούργησαν και άλλοι 97 δημιουργικοί άνθρωποι και μπορείτε να τα δείτε όλα αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «posts» ή στα ελληνικά «Δημοσιεύσεις». Εγώ διάλεξα τις πιο ιδιαίτερες ή αυτές που με άγγιξαν περισσότερο όσα έγραψαν οι συμμετέχοντες για να σας τις παρουσιάσω εδώ:

"Μήπως να παραγγείλω και εγώ κάτι να τσιμπήσω τώρα που έφυγε η Μαργαρίτα και να αφήσουμε το μπάνιο για αργότερα;"

“Μήπως να παραγγείλω και εγώ κάτι να τσιμπήσω τώρα που έφυγε η Μαργαρίτα και να αφήσουμε το μπάνιο για αργότερα;”

Επιπλέον, είχαμε πολύ αξιόλογες ανταποκρίσεις από bloggers, με οδηγίες βήμα-βήμα για να μπορέσετε να τις προσπαθήσετε:

Το δωράκι της 1ης αποστολής του Καλοκαιρινού μαραθώνιου δημιουργικότητας από την Craftmaker

Το δωράκι της 3ης αποστολής του Καλοκαιρινού μαραθώνιου δημιουργικότητας από την Craftmaker

Το δωράκι της 3ης αποστολής είναι ένα υπέροχο βραχιόλι. Τα έφτιαξε η Craftmaker για τον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας με αγάπη και μεράκι. Μετά από κλήρωση στο instagram story μου, η τυχερή συμμετοχή είναι “η μαμά και το παιδί σε μια βάρκα, κοιτούν το φεγγάρι”! Εγώ έχω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ για την παρέα, την έμπνευση και τη χαρά σε όλους τους συμμετέχοντες! Συνεχίζουμε δυναμικά και δημιουργικά με τις υπόλοιπες αποστολές!

1 σχόλιο

 1. Τί τέλεια ζωάκια είναι αυτά Αννούλα μου;
  Εχω μια μανία με τα πάνινα από τότε που ήταν μικρά τα παιδιά μου.
  Τώρα ακόμα περισσότερο με τις εγγονές μου .
  Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω κι εγώ.
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  Απάντηση

Απάντηση