4 ιδέες χωρίς ράψιμο για ένα παλιό σεντόνι

4 ιδέες χωρίς ράψιμο για ένα παλιό σεντόνι

Στην οικογένειά μου, το ύφασμα κατείχε εξέχουσα θέση. Ας πούμε πως όλοι νιώθαμε πως είναι ένα πολύτιμο υλικό, που έπρεπε πάση θυσία, να αξιοποιηθεί σωστά και νοικοκυρεμένα. Το παλιό σεντόνι γίνονταν μαξιλαροθήκες, ποδιές, παιδικά ρούχα και πάρα πολλά άλλα. Τα ρούχα άλλαζαν ιδιοκτήτη ανάλογα με τις ανάγκες της ηλικίας ή/και του σωματότυπου ή/και της μόδας. Όταν κάποτε το ύφασμα δεν αρκούσε για να γίνει όμορφα κάτι άλλο, κατέληγε ξεσκονόπανο και βρωμόπανο για την καθαριότητα και κάπου εκεί έχανα τα ίχνη του. Φέτος, για πρώτη φορά, ήρθα αντιμέτωπη με ένα σεντόνι του δικού μου νοικοκυριού, που είχε αρχίσει να χάνει τη μάχη με το χρόνο. Ήταν μπεζ, χωρίς σχέδιο και εγώ είχα τόσο μεγάλη λαχτάρα να το αξιοποιήσω αλλά καθόλου όρεξη (ναι μου συμβαίνει και αυτό) να ράψω. Στην τελική, γιατί κάποιος να πρέπει να ξέρει να ράβει, για να χαρεί ένα παλιό του σεντόνι, σε νέο ρόλο;

Κάποια ρολάκια που δεν στέκονταν καλά, τα πέρασα με ένα λαστιχάκι και στέκονταν τέλεια

Κάποια ρολάκια που δεν στέκονταν καλά, τα πέρασα με ένα λαστιχάκι και στέκονταν τέλεια

Θυμήθηκα λοιπόν μια ιδέα που είχα προτείνει πριν από χρόνια στην αγαπημένη πυγολαμπίδα, για να τη δοκιμάσει με την μικρή της. Πήρα το σεντόνι και το έσκισα σε πολλές λωρίδες 5cm-10cm φάρδους και τις τύλιξα, σε όχι και πολύ σφιχτά ρολάκια. Ήθελα να τις βάψω με διάφορους τρόπους και μετά να δω πως θα τις αξιοποιήσω. Για να τις χρωματίσω, χρησιμοποίησα κυρίως ακρυλικά χρώματα αλλά και χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Το ζεστό νερό στο ταψάκια βοήθησε την καλύτερη διάλυση του ακρυλικού χρώματος

Το ζεστό νερό στο ταψάκια βοήθησε την καλύτερη διάλυση του ακρυλικού χρώματος

Αγαπώ πολύ τα βασικά χρώματα (μπλε, κίτρινο, κόκκινο) και τους συνδυασμούς τους (πορτοκαλί, πράσινο και μωβ). Γέμισα με ζεστό νερό, μέχρι τη μέση, 3 πλαστικά ταψάκια και χρωμάτισα με λίγο ακρυλικό, το κάθε νερό ανάλογα. Βούτηξα τα ρολάκια όρθια μέσα στα ταψάκια και τα άφησα 10-15min εκεί να ρουφήξουν χρώμα. Και μετά άρχισα το ανακάτεμα. Και των χρωμάτων και των ρολακίων. Όταν έβγαζα ένα ρολάκι από το χρώμα, του περνούσα ένα ξυλάκι από σουβλάκι για να μπορέσω να το σταθεροποιήσω ανάμεσα από τα ταψάκια και να το αφήσω εκεί να στραγγίξει λίγο, πριν το βουτήξω σε άλλο χρώμα. Μόλις ένιωθα ότι δεν έσταζε πλέον, βουτούσα την άβαφη πλευρά σε άλλο χρώμα για άλλα 10-15min.

Πάρα πολύ αγαπημένη στιγμή που δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο ρολάκι θα βάψω με πιο χρώμα

Πάρα πολύ αγαπημένη στιγμή που δεν μπορώ να αποφασίσω ποιο ρολάκι θα βάψω με πιο χρώμα

Για να μην πάει χαμένο τόσο χρώμα, στα ταψάκια αρχικά έριξα κόκκινο, κίτρινο και μπλε και μετά στο κίτρινο έριξα κόκκινο και έγινε πορτοκαλί, στο κόκκινο έριξα μπλε και έγινε μωβ και στο μπλε έριξα κίτρινο και έγινε πράσινο. Και άρχισα πάλι τις βουτιές και τα στραγγίσματα. Μέχρι που έβαψα κάθε λωρίδα από το παλιό σεντόνι μου. Αυτές οι λωρίδες έπρεπε να στραγγίξουν καλά και να στεγνώσουν τελείως πριν τις αξιοποιήσω. Για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα καταστρέψω την μπουγάδα της γειτόνισσας, άπλωσα μπόλικες σελίδες περιοδικού στο πάτωμα και από πάνω μια παλιά μου απλώστρα και τις άπλωσα, χωρίς μανταλάκια.

Πολύ κοντά στο καλοριφέρ μπας και στεγνώσουν νωρίτερα

Πολύ κοντά στο καλοριφέρ μπας και στεγνώσουν νωρίτερα

Μερικά tips

 • Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Σκίζω, ρολάρω, βουτάω σε χρώμα, στραγγίζω, βουτάω ξανά, στεγνώνω. Αλλά είναι 10 φορές πιο “βρωμιάρικο” από ό,τι ακούγεται. Πιτσιλιές με χρώμα παντού οπότε απλώστε μπόλικες σελίδες παλιού περιοδικού ή εφημερίδας στο χώρο που θα δουλέψετε, φορέστε γάντια και καμιά ποδιά.
 • Όταν λέμε στραγγίζω δεν εννοούμε ζουλάω μέχρι να φύγουν τα νερά. Εννοούμε ότι απλά το ακουμπάμε κάπου και περιμένουμε να μην τρέχουν νερά από αυτό. Το διευκρινίζω γιατί αν ζουλήξετε τα ρολάκια σας μπορεί να φύγει τελείως και το χρώμα μαζί με το νερό.
 • Αν δεν έχετε κάποιο παλιό σεντόνι, μπορείτε να δοκιμάσετε την ιδέα με κάμποτο ή με βαμβακερό ύφασμα για σεντόνια.
 • Χρησιμοποιήστε τις λωρίδες όσο είναι υγρές για να σκουπίσετε τα χέρια σας ή τα ξυλάκια από τα σουβλάκια, ή τα ταψάκια. Θα αποκτήσουν κάποιες έντονες, τυχαίες κηλίδες από χρώμα. Αν είναι πολύ έντονες, ρίξτε το ρολάκι πάλι στο νερό, να απλωθεί το χρώμα.
 • Αν δυσκολεύεστε να περάσετε το ξυλάκι μέσα από την τυλιγμένη λωρίδα σεντονιού, σταθεροποιήστε το με ένα λαστιχάκι επάνω του.
Όταν στεγνώσουν θα είναι ακόμα πιο ανοιχτόχρωμες από ό,τι ήταν όταν ήταν βρεγμένες

Όταν στεγνώσουν θα είναι ακόμα πιο ανοιχτόχρωμες από ό,τι ήταν όταν ήταν βρεγμένες

 • Από το σκίσιμο, το ύφασμα, θα ξεφτάει. Αυτό όμως δίνει ένα πολύ ωραίο boho στυλ στο τελικό αποτέλεσμα.
 • Προσπαθήστε να τα στεγνώσετε χωρίς να ακουμπάει το ένα ύφασμα σε άλλο και σας χαλάσει το χρώματα που θέλατε.
 • Καθώς το ύφασμα στρεσάρεται αρκετά από το σκίσιμο, αφού στεγνώσουν τελείως, θα δείξουν πιο ωραία αν τις σιδερώσετε χωρίς ατμό, προστατεύοντας το σίδερο με ένα πανάκι.
 • Κάντε τις λωρίδες ξανά ρολάκια μέχρι να τις αξιοποιήσετε για να διατηρηθούν σωστά και ωραία.
 • Τα δοχεία για το λουτρό χρώματος καλό είναι να μη χρησιμοποιηθούν ξανά για άλλο λόγο. Φυλάξτε το κεσεδάκι από ένα γιαουρτάκι, το πλαστικό μπολάκι από κάποια σαλάτα από delivery ή τα ταψάκια από τα νωπά κρέατα του supermarket. Αξιοποιήστε δημιουργικά την ανακύκλωση σας.
 • Είναι μια υπέροχη ιδέα για να τη δοκιμάσετε με πιτσιρίκια, ειδικά αν αντικαταστήσετε τα ακρυλικά, με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Στεγνές και σιδερωμένες οι λωρίδες από το παλιό μου σεντόνι

Στεγνές και σιδερωμένες οι λωρίδες από το παλιό μου σεντόνι

Διακοσμητική υφασμάτινη γιρλάντα με παλιό σεντόνι

Όταν τις άπλωσα να στεγνώσουν σκέφτηκα πόσο όμορφη γιρλάντα θα γίνονταν όλα αυτά τα υπέροχα παστέλ χρώματα. Για ένα μπουφέ από πάρτι ή για ένα παιδικό δωμάτιο ή απλά για μια νότα χρώματος σε κάποια γωνίτσα του σπιτιού.

Ένας απλός κόμπος για κάθε λωρίδα και έτοιμη η διακοσμητική υφασμάτινη γιρλάντα

Ένας απλός κόμπος για κάθε λωρίδα και έτοιμη η διακοσμητική υφασμάτινη γιρλάντα

Υφασμάτινη κορδέλα για συσκευασία δώρου με παλιό σεντόνι

Όταν είχα πειραματιστεί με τη συσκευασία δώρου, με έμπνευση τα καλοκαιρινά φρούτα, δεν είχα σκεφτεί πως θα μπορούσα να έχω φτιάξει και τη δική μου κορδέλα. Το πολύ ιδιαίτερο αυτής της ιδέας είναι ότι το αποτέλεσμα μοιάζει με νερομπογιά και ας είναι ακρυλικό ή χρώμα ζαχαροπλαστικής. Και ενθουσιάστηκα όταν έδεσα με μια λωρίδα ένα πακετάκι. Ειδικά πάνω στο craft χαρτί δεμάτων, μου φάνηκε ως η πιο όμορφη κορδέλα δώρου που έχω χρησιμοποιήσει.

Νομίζω πως δε θα χρειαστώ ξανά έτοιμες κορδέλες!

Νομίζω πως δε θα χρειαστώ ξανά έτοιμες κορδέλες!

Στεφάνι με λωρίδες από παλιό σεντόνι

Τα Χριστούγεννα έκανα ένα εργαστήριο για καλό σκοπό και ένα από τα πράγματα που φτιάξαμε ήταν στεφανάκια. Θυμάμαι τους περισσότερους να γκρινιάζουν ότι οι λεπτές κορδέλες δεν είναι για στεφανάκια ή θέλουν πάρα πολύ υπομονή. Αυτό το πρόβλημα, μια λωρίδα από σεντόνι, ειδικά αν είναι φαρδιά, το λύνει πολύ άνετα. Και μπορεί να είναι σε ό,τι χρώμα θέλετε.

Ένα γρήγορο και εύκολο στεφανάκι με 3 λωρίδες από παλιό σεντόνι

Ένα γρήγορο και εύκολο στεφανάκι με 3 λωρίδες από παλιό σεντόνι

Στεφάνι με κουρελάκια από παλιό σεντόνι

Αυτή την ιδέα την είχα λιγουρευτεί πολλές φορές στο pinterest αλλά δεν ήθελα να “χαλάσω” υφάσματα για να τη δοκιμάσω. Έλεγα ότι θα φυλάω τα κουρελάκια μου (αυτά που θα γλυτώσουν από την ανακύκλωση υφάσματος) και θα το δοκιμάσω κάποτε. Τώρα ήταν η τέλεια ευκαιρία! Είχα έτοιμες λωρίδες, σε διάφορα χρώματα και μεγέθη και απλά έπρεπε να τις κόψω σε μικρότερα κομμάτια. Για βάση χρησιμοποίησα λίγο σύρμα, που το είχα τυλίξει με χαρτοταινία όπως το στεφάνι με τσόχα και νήμα.

Αν και ήθελε πάρα πολύ υπομονή, έγινε υπέροχο!

Αν και ήθελε πάρα πολύ υπομονή, έγινε υπέροχο!

Καλά που έκανα τον κύκλο αρκετά μικρό, γιατί νομίζω πως δε θα είχα υπομονή για μεγαλύτερο. Έτσι μικρούλι που έγινε, κάνει και για διακοσμητικό αλλά και για στεφανάκι για το κεφάλι. Ίσως όχι για το δικό μου, αν και μπήκα στον πειρασμό να το δοκιμάσω, αλλά για κάποιο πιο μικρό κεφαλάκι.

Κάποια ετοιμάζεται για την Άνοιξη!

Κάποια ετοιμάζεται για την Άνοιξη!

Αυτό το ένα παλιό σεντονάκι, πλέον μου φαίνεται ατελείωτο. Μου έχουν περισσέψει μπόλικες λωρίδες και σκοπεύω να φτιάξω και άλλα πράγματα με ράψιμο ή και χωρίς. Σίγουρα πάντως θα αξιοποιήσω την συγκεκριμένη ιδέα, την επόμενη φορά που θα θελήσω να φτιάξω διακόσμηση για κάποιο θεματικό πάρτι ειδικά αφού μπορεί να γίνει σε όποιο χρώμα θέλω.

3 σχόλια

 1. Τί ωραία πράγματα μσς μαθαίνεις Αννούλα μου!
  Είναι αυτά τα χρώματα ανεξίτηλα ;
  Θα τα δοκιμάσω το καλοκαίρι σίγουρα .
  Από παλιά σεντόνια ουουου να φαν κι οι κότες
  Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

  Απάντηση
 2. Καλησπέρα Άννα. Πολύ μου άρεσε η ιδέα σου! Σεντόνια που πρέπει να αποσυρθούν υπάρχουν, οπότε θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε. Ευχαριστούμε για τις όμορφες ιδέες. Σου εύχομαι καλό τριήμερο. Φιλιά!

  Απάντηση
 3. Τι ωραία ιδέα και πόσο ωραία χρώματα!!! Και πιο πολύ μου αρέσει που βγαίνουν παλ τα χρώματα! Πιο πολύ μου άρεσε το στεφανάκι με τα κομματάκια. Εύγε ντουλαπάκι μας!!!!!

  Απάντηση

Απάντηση