Φλερτάροντας με το felt

Φλερτάροντας με το felt

Εδώ και καιρό «φλερτάρω» με την ιδέα του felt και όλο χαζεύω βιντεάκια και όλο και χαζολογάω χνουδωτά κοσμήματα, που τόσο μου αρέσουν. Έχω πλέον εγκαταλείψει τη χαρτονένια θήκη του καπνού μου και χρησιμοποιώ αυτή από felt, που έφτιαξαν οι Αθηναίοι bookcrossers για το 6ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing, που έγινε στη Λεβαδειά το 2011. Είναι κατακόκκινη, ζεστή και έχει τόσο ευχάριστη υφή. Ακόμα και τις moo mini cards μου σε felt θήκη τις παράγγειλα και χαίρομαι πολύ.

Όπως ήταν φυσικό, ήθελα πολύ να ασχοληθώ, αλλά στην ντουλάπα μου δεν είχα κάτι σχετικό. Ώσπου με βρήκε ένα πολύχρωμο πακετάκι και με εξόπλισε πλήρως για να αρχίσω να ασχολούμαι. Βελόνες, βάση, χτένα και τα πρώτα μου μαλλάκια φελτ. Μαζί με το πακετάκι ήρθε και η σχετική ενημέρωση: «Ξέρεις στον Γιαννόπουλο, κάθε Σάββατο πρωί έχει δωρεάν σεμινάριο felt». Ξύπνησα αξημέρωτα την @Anastazzia και την @Ban_al_aria και πήγαμε.

Μερικές πληροφορίες για το felt

  • Σύμφωνα με τη Wikipedia είναι μάλλινες ίνες που δεν έχουν υφανθεί. Με την ευκαιρία ξεκαθάρισα και όρους όπως αλπακά, μοχέρ και ανκορά. Πολύ χρήσιμη έρευνα για κάποια σαν εμένα που δεν τα πάει καλά με την ορολογία. Ο άνθρωπος ανακάλυψε την ιδιότητα των ινών να ενώνονται χωρίς να πλεχθούν όταν τις φόρεσε πριν από πολλά χρόνια για να ζεστάνει τα πόδια του. Κάλυψε τα πόδια του με μαλλί και από τον ιδρώτα και τη θερμοκρασία, έβγαλε παντόφλες…
  • Στα ελληνικά το λέμε τσόχα και μέχρι πρόσφατα κυκλοφορούσε σε κόκκινο και πράσινο και ήταν συνδεδεμένη με το μπιλιάρδο και τα χαρτοπαιχτικά τραπέζια.
  • Υπάρχουν δυο τρόποι επεξεργασίας: η υγρή επεξεργασία και η επεξεργασία με βελόνα. Με την υγρή επεξεργασία μπορούμε να κάνουμε κορδόνια, μπαλίτσες και άλλες τρισδιάστατες κατασκευές με εξαιρετική αντοχή. Με την επεξεργασία με βελόνα χρειαζόμαστε εργαλεία και μπορούμε να φτιάξουμε στολίδια και επίπεδες επιφάνειες.
  • Υπάρχουν 4 διαφορετικές μορφές διαθέσιμες σήμερα στην Ελλάδα: τα φύλλα τσόχας (τελείως επίπεδα) σε διάφορα χρώματα, μεγέθη και πάχη, τα κουβαράκια γνωστά και ως μπέτα (που θέλουν καθάρισμα από σκουπιδάκια), οι τούφες γνωστές και ως merino και τα rainbow (για όσους θέλουν πολλά χρώματα μαζί)

.
Σεμινάριο στο Γιαννόπουλο

Ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό και γίνεται κάθε Σάββατο στο κατάστημά Ερμού με Ιωνος Δραγούμη. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή είτε περνώντας από το κατάστημα σε ώρες αγοράς, είτε τηλεφωνικά στα 2310550696, 2310548705. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 10 άτομα. Πήγα δυο συνεχόμενα Σάββατα (ένα για να παρακολουθήσω και ένα για να φωτογραφίσω) μπορώ να σας πω ότι χαλαρά μαζεύονται τόσα άτομα και μπορεί και παραπάνω. Κρατάει μια ωρίτσα (9:00-10:00) και είναι δωρεάν.

Η κ. Έλλη που έχει αναλάβει το σεμινάριο είναι ένας πολύ γλυκός και ήρεμος άνθρωπος, που δείχνει αργά και προσεκτικά όλα τα εργαλεία, ενώ για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να κάνουν κάτι, τους δίνει ανάλογα εργαλεία για να προσπαθήσουν. Εκτός από την παρουσίαση όλων των μορφών felt και όλων των εργαλείων (τριπλή βελόνα, πενταπλή βελόνα, καλούπια, βάση, χτένα), δείχνει μερικά ακόμα πολύ χρήσιμα εργαλεία όπως αυτό που κάνει φουντίτσες, αυτό που πλέκει κορδονάκια χωρίς βελόνες και άλλα με τα οποία μπορεί κάποιος να κάνει όμορφα λουλουδάκια διακοσμητικά.

Το σεμινάριο ξεκινάει με κάποιο καλούπι με το οποίο εύκολα μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα π.χ. λουλούδι με felt, συνεχίζει με το πως ενώνουμε τις δημιουργίες από felt σε οποιαδήποτε υφασμάτινη επιφάνεια χωρίς ράψιμο και συνεχίζει με τσαντούλα, κορδόνι και άλλες ιδέες. Στο τέλος η κ. Έλλη και η κ. Σταυρούλα απαντάνε σε κάθε πιθανή απορία και φυσικά για το κόστος των εργαλείων και των πρώτων υλών.

Με την ευκαιρία να συγχαρώ κάθε κατάστημα που διοργανώνει σεμινάρια για τα εργαλεία που διαθέτει και έτσι ενημερώνει τους πελάτες του. Ειδικά εφόσον αυτά γίνονται και δωρεάν. Τα μπράβο μου, λοιπόν στην κ. Γιαννόπουλου για την πρωτοβουλία και ευχαριστώ ιδιαιτέρως, που μου επέτρεψε να φωτογραφίσω τη διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες

  • Όσες είστε εκτός Θεσσαλονίκης, μπορείτε να παρακολουθήσετε παρουσίαση των εργαλείων από το kangaroo craft.
  • Παλαιότερα στο Παραμικρό είχαν γίνει εργαστήρια felt και παραδοσιακής υφαντικής. Στείλτε ένα email στο toparamikro@gmail.com και ζητήστε να ενημερώνεστε για νέα εργαστήρια.
  • Ψάχνοντας για διάφορα σεμινάρια πέτυχα και αυτό του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά δεν ξέρω αν λειτουργεί.
  • Αν σας αρέσουν οι δημιουργίες από felt αλλά δεν την παλεύετε να φτιάξετε ρίξτε μια ματιά σε μια συλλογή (treasury σε ορολογία του etsy.com) που έκανα με σχεδόν όλες τις δημιουργούς που χρησιμοποιούν felt στην Ελλάδα ή κάντε απλά μια αναζήτηση με felt και θα βρείτε απίστευτα όμορφα πράγματα.
  • Ένα πολύ όμορφο blog με δημιουργίες από τσόχα είναι το SofterrOr και τώρα πρόσφατα κάποιες φίλες άρχισαν να ασχολούνται πιο εντατικά με το felt και κάνουν πολύ χαριτωμένα πράγματα!
  • Αν δεν ξέρετε τι ακριβώς να κάνετε με αυτό το τόσο ζεστό και ευχάριστο υλικό, δείτε για έμπνευση σε pinterest.

Αυτό το post είναι αφιερωμένο σε @Evangelia_t, που μου έφερε για χριστουγεννιάτικο δώρο το πολύχρωμο πακετάκι. Είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι οι άνθρωποι που σε αγαπάνε και αγαπάς, θέλουν να «σπρώχνουν» σε νέους δρόμους και καινούριες ανακαλύψεις. Αν λοιπόν θέλετε να πάρετε δώρο σε κάποιο πρόσωπο που αγαπάτε και του αρέσουν οι χειροτεχνίες, μάθετε τι εργαλείο δεν έχει ή δεν έχει δοκιμάσει και πάρτε το.

12 Σχόλια

Απάντηση