Μολύβια από περιοδικά

Μολύβια από περιοδικά

Μαζευόμαστε κάτι χαλαρές Κυριακές για να φτιάξουμε ό,τι ιδέα βρήκαμε και μας άρεσε, έτσι για να περάσουμε καλά. Μαζευόμαστε, όμως, και για καλό σκοπό. Από το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2010, το έχουμε καθιερώσει να διοργανώνουμε 1-2 workshops ανά συνέδριο.

Σε αυτά τα workshops συζητάμε ιδέες που μπορούν να γίνουν από όλους, με χαμηλό κόστος και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε όμορφα πραγματάκια, που θα μπουν στην goodie bag του Συνεδρίου αλλά και να περάσουμε καλά δημιουργώντας όλοι μαζί.

Για το 6ο Συνέδριο BookCrossing στη Λειβαδιά κάναμε κούπες με decoupage και σελιδοδείκτες. Για το 7ο Συνέδριο BookCrossing που έγινε στο Βόλο αρχές Ιουνίου φέτος, εκτός από σελιδοδείκτες, θέλαμε πάλι να κάνουμε κάτι εύκολο, γρήγορο και χρηστικό και έπεσαν διάφορες ιδέες. Υπερψηφίστηκαν τα χειροποίητα μολύβια και η Anastazzia άρχισε τις δοκιμές και την έρευνα για να μπορέσει να δείξει σε όλους εμάς πως θα τα κάνουμε.

Τι χρησιμοποιήσαμε

 • Περιοδικά. Πολλά, πολύχρωμα περιοδικά με γυαλιστερό χαρτί.
 • Μύτες μολυβιών. Τις βρήκαμε στα είδη χόμπι με 4,5ευρώ οι 12. Προτιμήστε τις HB και όχι τις Β ή 2Β ή 4Β γιατί τα Β είναι μαλακά μολύβια και σπάνε εύκολα. Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο που τα συνοδεύει τόσο πιο ευαίσθητα είναι.
 • Κόλλα ντεκουπάζ ή/και ατλακόλ.
 • Πολύχρωμες μπάρες σιλικόνης προαιρετικά (αυτές για τα ειδικά πιστόλια σιλικόνης)

Εργαλεία

 • Πινέλο φαρδύ και μαλακό
 • Ψαλίδι
 • Αλουμινόχαρτο
 • Πλαστική ή ξύλινη επιφάνεια κοπής
 • Κοπίδι ή/και ξύστρα (μεταλλική οπωσδήποτε).
 • Βετεξάκι
 • Πιστόλι σιλικόνης (προαιρετικά)

Η βασική πηγή έμπνευσης ήταν αυτό το post που χρησιμοποιεί χαρτί για origami. Η Anastazzia χρησιμοποίησε χαρτί περιοδικού, εφημερίδας, τηλεφωνικού καταλόγου και γενικά ό,τι βρήκε στο σπίτι. Έφτιαξε μερικά δείγματα και μαζευτήκαμε να τα συζητήσουμε. Αποφασίσαμε ότι το περιοδικό ήταν η καλύτερη λύση, έπεσαν μερικά emails και μαζευτήκαμε στην OBCZ μας, να κάνουμε χειροποίητα μολύβια.

Διαδικασία

 1. Διαλέγουμε το χαρτί μας και το κόβουμε στο ίδιο μήκος με τη μύτη μας. Αυτή που αγοράσαμε.
 2. Περνάμε αρκετή κόλλα με το πινέλο στην μια πλευρά και τοποθετούμε την μύτη.
 3. Τυλίγουμε πολύ προσεκτικά μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχει ακινητοποιηθεί η μύτη μέσα.
 4. Προσθέτουμε με το πινέλο, κόλλα στο χαρτί και τυλίγουμε.
 5. Όταν έχει τυλιχτεί όλο το χαρτί γύρω από τη μύτη απλώνουμε λίγη κόλλα και εξωτερικά για να μην ξεφλουδίσει στην άκρη.
 6. Αφήνουμε να στεγνώσει (πάνω από 2 μέρες).
 7. Κόβουμε ίσια την μια άκρη.
 8. Ξύνουμε με ξύστρα ή με κοπίδι την άλλη άκρη.
 9. Ρίχνουμε προσεκτικά μια σταγόνα σιλικόνης στην ίσια πλευρά.

Την πρώτη φορά γεμίσαμε τον τόπο όλο χαρτιά και κόλλες. Το κακό με αυτήν την κατασκευή είναι ότι πρέπει να περιμένεις να στεγνώσει για να συνεχίσεις. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μέρα. Την επόμενη φορά που συναντηθήκαμε για να τα ολοκληρώσουμε γεμίσαμε τον τόπο σταγόνες σιλικόνης και ξυσίματα.

Tips

 1. Γύρω στα 2-3cm χαρτιού φαίνεται μόνο στο τελικό μολύβι (γύρω-γύρω). Οπότε διαλέξτε το καλό σχέδιο του χαρτιού για το τέλος ή προσθέστε έξτρα κομμάτι στο τέλος με κάποιο ιδιαίτερο σχεδιάκι.
 2. Προστατέψτε την επιφάνεια που δουλεύετε με κάτι πλαστικό και όχι χάρτινο (π.χ. εφημερίδες). Θα κολλάει πάνω στο μολύβι σας συνέχεια αν είναι χάρτινο και θα γίνει λίγο χάλια.
 3. Μην αφήνετε κενά αέρα. Σφιχτό ρολάρισμα γύρω-γύρω ακόμα και αν έτσι σας στραβώνει. Θα το διορθώσετε με το κόψιμο. Αν το μολύβι δεν είναι σφιχτό δεν μπορεί να ξυθεί.
 4. Ο kbougas και η Anastazzia θα σας πουν ότι το καλύτερο χαρτί από όλα είναι αυτό του περιοδικού glamour. Έχουν μια εμμονή με αυτό και δεν ξέρω αν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα του χαρτιού ή και με το περιεχόμενο!
 5. Στεγνώστε τα μολύβια σε ένα πλαστικό ποτηράκι ή πάνω σε αλουμινόχαρτο. Όχι δίπλα-δίπλα και όχι πάνω σε ύφασμα ή χαρτί. Κολλάνε πολλές ώρες μετά το τύλιγμα.
 6. Για το ξύσιμο χρησιμοποιήστε το κοπίδι μόνο αν ξέρετε να το κάνετε. Θέλει φάλτσα γωνία και είναι λίγο δύσκολο. Υπάρχει πάντα και η ξύστρα.
 7. Αν δεν έχετε πιστόλι σιλικόνης για να το «κλείσετε» με τσαχπινιά βάψτε το με έναν μαρκαδόρο ή λίγο ακρυλικό. Μπορείτε ακόμα και να κολλήσετε μια μικρή χάρτινη βούλα για ομορφιά!

Αν δεν μπορείτε να βρείτε μύτη μολυβιού χρησιμοποιήστε το ανταλλακτικό από στυλό ή απλά το εσωτερικό του. Είμαι σίγουρη ότι έχετε σε κάποιο συρτάρι πολλούς διαφημιστικούς στυλό που δε χρησιμοποιείτε. Απλά προσέξτε στο στυλό να βγαίνει η μύτη εξ’ αρχής εκτός χαρτιού γιατί δύσκολα να ξυθεί μετά με ξύστρα!

Τώρα μαζεύουμε ιδέες για τα δικά μας workshops και για το 8ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing που θα γίνει το 2013 στη Σκύρο! Αν έχετε καμιά καλή ιδέα ρίξτε την εδώ και δε θα πάει χαμένη!

5 σχόλια

 1. Τι ωραία!! Είχα δει ένα video tutorial κάπου πριν αρκετούς μήνες κι είπα να φτιάξω μερικά, είχα πάρει και φτερά και πούπουλα για να τα κάνω καμπαρεμόλυβα, αλλά τελικά έμεινα μόνο στην ιδέα! 🙁 Καλοκαίρι είναι όμως, χρόνο έχω, θα ξαναψάξω για μύτες και θα τα βάλω μπρος! Μ’ ένα σωρό κόσμο αλληλογραφώ (penpalling, you know? 🙂 ), οπότε υπάρχουν πολλοί επίδοξοι παραλήπτες! 🙂

  Είδα επίσης αυτό το ποστ εδώ http://aktida.blogspot.gr/2012/06/cd.html και μου άρεσε πολύ σαν ιδέα! Μες στη βδομάδα θα το βάλω μπρος να το δοκιμάσω! Αν είναι όντως τόσο εύκολο όσο δείχνει, τότε σκεφτείτε το για τη goodybag του επόμενου συνεδρίου! 🙂 Όλοι χρειαζόμαστε και χρησιμοποιούμε σουβέρ! 🙂

  Απάντηση
  • Είναι εύκολη, γρήγορη και πολύ ελαφριά (για να σταλεί χωρίς ιδιαίτερο κόστος) ιδέα! Ναι αυτή την ιδέα με τα cd την έχω βλεφαριάσει :). Βέβαια εμείς δεν έχουμε την καλλιτεχνική άνεση της αχτίδας αλλά κάτι θα κουτσοκαταφέρουμε! Περιμένω να δω τα δικά σου μολυβάκια! Penpalling εεε; Για να το σκεφτώ και αυτώ 🙂

   Απάντηση
 2. Φίλες μου αφού είμαι στη Θεσσαλονίκη είμαι στη διάθεση σας να σας δείξω ένα σωρό τρόπους να ζωγραφίσετε τα CD με απλή ζωγραφική.Σας υπενθυμίζω οτι δίδαξα σε λύκειο επί 7 χρόνια και μπορείτε να κάνετε θαύματα με τα πινέλα..

  Απάντηση
 3. @Αχτίδα Πολύ θα θέλαμε να μας έρθεις σε μάζωξη στην κουζίνα. Τόσο για να σε γνωρίσουμε από κοντά όσο και για να μας μάθεις κατιτίς. Σε βάζω πρώτη πρώτη στη λίστα για ειδοποίηση από Σεπτέμβριο!

  Απάντηση
 4. Παράθεμα: Μια γοργόνα από φελτ για το 8ο Ελληνικό Συνέδριο Bookcrossing | in my closet

Απάντηση