Σκέψεις και ευχές για το 2013

Σκέψεις και ευχές για το 2013

Και κάπως έτσι, όπως και κάθε χρόνο, έφυγε ο παλιός ο χρόνος και ήρθε ο καινούριος. Και καθετί καινούριο φέρνει μαζί του την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και μάλιστα προς το καλύτερο.

Και όσο πιο δύσκολο ήταν το παλιό τόσο μεγαλύτερη η ελπίδα για το καλύτερο καινούριο.

Έτσι κάπως, τα θυμάμαι τα πράγματα να συμβαίνουν, πριν ακόμα μπει η λέξη κρίση σε κάθε πρόταση, σε κάθε όνειρο, σε κάθε σκέψη, σε κάθε παλιό και σε κάθε καινούριο. Ακόμα και όταν δεν λέγεται, εννοείται, υπονοείται ή απλά επιβάλλεται. Έχει αγγίξει τα πάντα γύρω μας και μέσα μας. Δεν είναι ένας πόλεμος σε μακρινή ήπειρο, ή μια φυσική καταστροφή σε γειτονική χώρα. Δεν είναι ένα έκτακτο γεγονός που ήρθε ξαφνικά, το αντιμετωπίσαμε και πάει έφυγε. Δεν είναι μια χειμωνιάτικη γρίπη, να πούμε περαστικά. Είναι μια πάγια κατάσταση, που όσο περνάει ο καιρός συνηθίζεται και γίνεται η καθημερινότητα. Είναι φόβος και μιζέρια που έχουν βρει σπίτι ευάερο και ευήλιο, με όλες τις ανέσεις και καθημερινή τροφή για να μεγαλώνουν και να θεριεύουν.

Πολύ πριν τον εθνικό φόβο και την εθνική μιζέρια, με επισκέφτηκαν ο προσωπικός μου φόβος και η προσωπική μου μιζέρια. Έκαναν όση ζημιά μπορούσαν, σχεδόν ανενόχλητοι μέχρι που κουράστηκα. Γύρισα πίσω στο παλιό μου σπίτι, άνοιξα την πόρτα μιας παλιάς χωνευτής ντουλάπας και κάθισα εκεί λίγο ήσυχα περιμένοντας να με ψάξουν, να μη με βρουν και να φύγουν. Περίμενα και περίμενα μέχρι που βαρέθηκα και ένιωσα και ασφάλεια και άρχισα να ψαχουλεύω την ντουλάπα. Έτσι κάπως άρχισα να φτιάχνω πράγματα καινούρια από πράγματα παλιά και ήρθε μαζί και η ελπίδα.

Για τον εθνικό φόβο και την εθνική μιζέρια δε θα γράψω κάτι. Ο καθένας τον έχει βιώσει διαφορετικά αλλά και ίδια ταυτόχρονα. Στους φίλους, στους συγγενείς, στους συναδέρφους, στα παιδιά, στις ειδήσεις, στα μανταλάκια του περίπτερου, στο λογαριασμό του supermarket, στη λαχτάρα για κάτι που πνίγεται γιατί αύριο μπορεί να μην έχει, στα μάτια των ανθρώπων που κρύβονται στις γωνίες, στα κουρασμένα μάτια που κλείνουν για να κοιμηθούν και μένουν «ανοιχτά».

Αλλά βαρέθηκα και κουράστηκα. Τον ίδιο μου τον εαυτό πάνω από όλα. Γκρίνια, μαυρίλα, μιζέρια και όχι μόνο οικονομική. Τώρα δεν γινόταν απλά να κρυφτώ στην ντουλάπα. Υπάρχουν προβλήματα που μπορώ να τα αποφύγω για να απαλλαχτώ από αυτά και προβλήματα που όσο τα αποφεύγω, τόσο περισσότερο τους ανοίγω την όρεξη να με κυνηγήσουν. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσω και έτσι σκέφτηκα ότι χρειάζομαι βοήθεια. Άνοιξα την πόρτα μιας ηλεκτρονικής ντουλάπας και κάθισα εκεί λίγο ήσυχα περιμένοντας να με ψάξουν και να με βρουν. Περίμενα και περίμενα μέχρι που άρχισε να μπαίνει κόσμος και ένιωσα και ασφάλεια και άρχισα να ψαχουλεύω πολλές ντουλάπες. Έτσι κάπως άρχισα να ζητάω να φτιάξετε πράγματα καινούρια από πράγματα παλιά και ήρθε μαζί και η ελπίδα.

Γιατί ξέρω πως η χαρά, η ικανοποίηση, η αυτοπεποίθηση, η ολοκλήρωση, η ευτυχία, η κούραση και η ελπίδα που νιώθω, όταν κοιτάω κάτι που μόλις έχω φτιάξει και όλες οι ατελείωτες ώρες που ξόδεψα για να το φτιάξω, είναι το δικό μου βάλσαμο. Ακόμα και αν αυτό το κάτι είναι ένα χάρτινο καραβάκι, που κάποιος θα το κοιτάξει περιφρονητικά και θα πει «Ααα τόση φασαρία για αυτό; Δεν βαρέθηκες;». Όχι ρε δεν βαρέθηκα. Βαριέμαι το να μην κάνω κάτι. Βαριέμαι να καταναλώνω μόνο και να μη δημιουργώ. Βαριέμαι να περνάνε οι μέρες και να μην το καταλαβαίνω. Βαριέμαι να κάνω πράγματα από συνήθεια. Βαριέμαι να κάνω αυτά που προβλέπεται να κάνω. Βαριέμαι να κάνω πράγματα που ξέρω και έχω μάθει και έχω συνηθίσει. Εσύ δεν βαριέσαι;

Έβαλα σε έναν σάκο γυάλινα βαζάκια, χρώματα ζαχαροπλαστικής, πλαστικά μαγνητικά γράμματα, συρματάκια, πολύ νερό και πήγα ένα παγωμένο απόγευμα, δίπλα στη θάλασσα, να φωτογραφίσω μια σκέψη που είχα, μια ιδέα που δεν με άφησε να κοιμηθώ μερικά βράδια, μέχρι να βρω πως θα την πραγματοποιήσω. Ήθελα να πω, πως για εμένα, η ζωή αρχίζει και τελειώνει στη θάλασσα και να οπτικοποιήσω κάπως τις ευχές μου και τις ελπίδες μου για την καινούργια χρονιά. Για όλους τους τολμηρούς περαστικούς, ήμουν μάλλον μια περίεργη που γέμιζε βαζάκια με πολύχρωμο νερό και κυλιόταν στα μάρμαρα. Για μια φωτογραφία όπως την είχα φανταστεί. Για ένα απόγευμα διαφορετικό από τα άλλα. Κουραστικό, παγωμένο, με ταλαιπωρία, κουβάλημα, λερωμένα ρούχα και σκασμένα χέρια αλλά χωρίς βαρεμάρα.

Από την ημέρα που άνοιξα την πόρτα της ηλεκτρονικής ντουλάπας έχω δεχτεί πολύ αγάπη. Αγάπη στα καλά λόγια ξένων και φίλων και με έκαναν να χαμογελάσω όταν ήθελα να βάλω τα κλάματα από τα νεύρα μιας κακής μέρας. Αγάπη σε μηνύματα που δέχτηκα από ξένους και φίλους, τη στιγμή που ήμουν έτοιμη να βουλιάξω στη μελαγχολίας της ρουτίνας. Αγάπη σε πακετάκια γεμάτα χειροποίητα καλούδια, που βρήκα στο ταχυδρομικό μου κουτί και μετά άνοιξα και τον λογαριασμό της ΔΕΗ και δεν τον σκέφτηκα. Αγάπη σε κάθε κάτι που φτιάχνετε, γιατί νιώθω πως έχω βάλει κάπως λίγο και εγώ το χεράκι μου στο πιο σημαντικό εργαλείο σας, την όρεξη.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους και όλες, το 2013 να είναι γεμάτο χρώματα, αρώματα, μουσικές, φως, όρεξη για δημιουργία, διαύγεια, υπομονή στις δυσκολίες, κουράγιο για κάθε συνηθισμένη, βαρετή, μελαγχολική μέρα που θα έρθει και ανοιχτούς ορίζοντες. Να κάνετε πολλά λάθη και να μάθετε από αυτά. Να δημιουργήσετε πολλά κάτι και ας μην σας αρέσουν όσο θα θέλατε. Κάθε επόμενο θα είναι καλύτερο, σας το υπόσχομαι. Κι εγώ θα σπρώχνω όσο περισσότερο μπορώ και όπως μπορώ.


Υ.Γ. 1: Ναι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας του γυαλιού και εγώ χαζοχαμογελάω κάθε φορά που σκέφτομαι ότι για ένα μήνα, θα βλέπετε όλα τα βαζάκια και τα μπουκαλάκια με άλλο μάτι. Εκείνο που ξέρει ότι όλα έχουν αξία και μάλιστα αυτά που κοστίζουν λιγότερο.

Υ.Γ. 2: Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες, για την υποστήριξη, για την υπομονή, για τον ενθουσιασμό και για όλη την αγάπη. Για τα πάντα όλα και ακόμα περισσότερα.

25 σχόλια

 1. αγάπη και δημιουργία μόνο για τη μαφαλντούλα μας!

  Απάντηση
 2. Τελεια! Μακαρι το 2013 να ειναι δημιουργικο για όλους μας! Σε ευχαριστουμε για την εμπνευση που μας δινεις να δινουμε αλλη ζωη στα μικρα και καθημερινα!

  Απάντηση
 3. Μακάρι οι ευχές σου να βγουν αληθινές όπως είναι και οι διαπιστώσεις σου. Οι φωτογραφίες υπέροχες, στην αρχή νόμιζα ότι είναι άσχετες αλλά σιγά σιγά κατάλαβα το θέμα…
  Φιλιά και καλές δημιουργίες!

  Απάντηση
 4. @efou Ωωω ευχαριστώ! Φιλιά πολλά!
  @craftink Εγώ ευχαριστώ και καλή χρονιά να έχουμε!
  @Δέσποινα Ευχαριστώ πολύ και καλές δημιουργίες, για να έχουμε να βλέπουμε και να χαιρόμαστε! Φιλιά!

  Απάντηση
 5. Αχ και εμένα μου έρχεται να τους βαρέσω στο κεφάλι όταν μου λένε δε βαριέσαι να το κάνεις αυτό. Πωπω. Το χειροτερο μου. Να απολογούμαι κιόλας που κάνω κάτι δημιουργικό και δεν κάθομαι μπροστά στην τηλεόραση . πφφφφ. Τέλειες οι φωτό.

  Απάντηση
 6. Έχεις δίκιο, η όρεξη είναι το πιο σημαντικό εργαλείο. Να είσαι καλά και να μας την κεντρίζεις. Πολλά φιλιά

  Απάντηση
 7. Πολύ όμορφες φώτο και σε ευχαριστώ και εγώ που έβαλες ως και μένα στη διαδικασία να φτιάχνω πραγματάκια. Μακάρι η χρονιά να είναι για όλους μας με χρώματα κ αρωματα, αγάπη και κουράγιο! xxx

  Απάντηση
 8. Καλή χρονιά με πολλά χρώματα, δημιουργίες, και όρεξη να υπάρχουμε!

  Απάντηση
 9. Δε θα σχολιάσω αναλυτικά, απλά θα πω ότι έχεις απόλυτο δίκιο…. Οι φωτογραφίες σου είναι υπέροχες όπως πάντα και θα ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά, να έχεις πάντα διάθεση για να δημιουργείς και να δίνεις ερεθίσματα σε όλους μας! (το ΄να χέρι νίβει τ’ αλλο…) 😉

  Απάντηση
 10. Καλή χρονιά με υγεία καιιιιιιιιιιι δημιουργίααα!!! (όλα όσα λες τόσο ωραία δεν χωρούν άλλα σχόλια)

  Απάντηση
 11. Καλή Χρονιά και καλώς σε βρήκα!Περιττό να σου πω νομίζω πως έχω ξετρελαθεί με το blog σου…
  Θα τα λέμε πιστεύω συχνά.Σε περιμένω και στο δικό μου “σπιτάκι”….

  Απάντηση
 12. Να σαι καλα και συ και καλή χρονιά να έχεις! Συνέχισε με κέφι αυτό που κάνεις, μας δίνεις όχι μόνο όρεξη αλλά και έμπνευση. Αγαπώ πάντα τις φωτογραφίες που βγάζεις….εγώ τα κάνω λίγο μαντάρα!! Με τη βοήθεια σου όμως έχω βελτιωθει θα έλεγα ( ….είχα μελετήσει με ΠΡΟΣΟΧΗ την αναρτηση σου με τα tips φωτογραφίας…!)
  Καλή χρονιά και πάλι,
  Ελένη

  Απάντηση
 13. @Vivika Vain Αυτό. πφφφ! Ευχαριστώ 🙂
  @e. Πολλά, πολλά φιλιά 🙂
  @Fieryfairy και πολύ χαίρομαι για αυτό! Μουτς!
  @a1pha Καλή χρονιά σε όλους λοιπόν!
  @eleanna Ευχαριστώ και ναι όντως αυτή είναι και η δική μου αρχή!
  @Fashion is Danger Πάνω από όλα η υγεία μας! Καλή χρονιά και καλώς ήρθες!
  @Γεωργία καλώς ήρθες και με βλέπω να τριγυρνάω στο “σπιτάκι” σου πολύ τακτικά! <3
  @Ελένη Ευχαριστώ πολύ και θα χαρώ να βοηθήσω όπου μπορώ με τη φωτογραφία!

  Απάντηση
 14. καλή χρονιά! υγεία, χαμόγελα και πολλές δημιουργίες!!!! Είσαι η αγαπημένη μου ντουλαπίτσα, που χαίρομαι να μπαίνω μέσα και να μη θέλω να βγω, να μη με βρει κανείς!!!! και θα προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ 😉

  Απάντηση
 15. Μάλλον γενικότερα έχουμε κουραστεί, αλλά “δεν μπορούμε να βρούμε από πού μπήκαμε στο αδιέξοδό μας”¨…
  Καλή χρονιά και κυρίως υγεία!

  Απάντηση
 16. @evangelia_T ωωω ευχαριστώ πολύ κορίτσι! Πάντα με όρεξη λοιπόν!
  @Darthiir the Abban το καταλαβαίνω αλλά η είσοδος δεν είναι πάντα έξοδος 🙂 Καλή χρονιά να έχουμε!

  Απάντηση
 17. Πόσο δίκιο έχεις σε όλα όσα λες!… και όποιος δεν καταλαβαίνει γιατί τόσος “κόπος” για… γυάλινα βαζάκια και μπουκαλάκια ας βράσει στο ζουμί του! Μεταξύ μας πιστεύω πως… αν είσαι “μίρλης” πάντα για κάποιο λόγο τάχα μου σοβαρό θα βαριέσαι και θα μιζεριάζεις! Την κατάσταση του μυαλού μας (πες την ζεν, πες την παιχνιδιάρικη, πες την εκ πεποιθήσεως “αφελή”, πες την όπως θες) είναι στο χέρι μας να την διαμορφώσουμε και δεν θα μας την επιβάλει καμία οικονομική κρίση… Καλή Χρονιά 😀 😀

  Απάντηση
  • Είναι γεγονός ότι ο μίρλης είναι μίρλης αλλά καμιά φορά καταφέρνει και κολλάει και τους γύρω του. Καλώς ήρθες και καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε!

   Απάντηση
 18. Kαλή χρονιά,καλή νέα αρχή!

  Απάντηση
 19. Πολύ ωραίο αυτό που έκανες!
  κ όλη η σελίδα σου!πρέπει να μη σταματήσουν ποτέ κάποια άτομα να είναι δημιουργικά γιατί χαθήκαμε!
  σ’ευχαριστώ για το follow! θα σε παρακολουθώ κ εγώ με χαρά!! (δεν εχω fb δυστυχως,αλλά έχω άλλους τρόπους!)
  καλημέρα!

  Απάντηση
 20. Τι όμορφο αυτό που έφτιαξες! Και τι υπέροχη ανάρτηση! Μπράβο που δεν βαριέσαι να δημιουργείς και που με τον τρόπο σου παροτρύνεις και τους άλλους να σε μιμηθούν!
  Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!
  Υ.Γ. Ευχαριστώ που πέρασες από το σπιτάκι μου και “δοκίμασες” το φοντύ μου!

  Απάντηση
 21. @moukelis Καλή και δημιουργική χρονιά!
  @joan Καλώς ήρθες και ευχαριστώ πολύ! Μακάρι όλοι να έβρισκαν την δημιουργικότητα που κρύβουν μέσα τους!
  @sundayspoon Καλώς ήρθες και ευχαριστώ πολύ! Ήταν υπέροχο! Πάντα τέτοια 🙂

  Απάντηση
 22. Παράθεμα: Μαρμελάδα σε μικρό βαζάκι για ένα γλυκό ευχαριστώ | in my closet

 23. Παράθεμα: Πάρτι γενεθλίων με θέμα υπερήρωες | in my closet

 24. Παράθεμα: Υφασμάτινος λαγός Tilda | Giveaway | in my closet

Απάντηση