DIY

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά στις διακοπές

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά στις διακοπές

Φέτος το καλοκαίρι έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσω δύο πολύ καλούς φίλους και το πιτσιρίκι τους. Χάρηκα τόσο πολύ στην ιδέα ότι θα έρθουν και θα πάμε για μπανάκι και θα περάσουμε τέλεια, που από τη χαρά μου μετράω ώρες. Η επίσκεψη θα είναι πολύ μικρή αλλά δύο μπανάκια θα προλαβουμε να τα κάνουμε. Αρχίσαμε να φτιάχνουμε το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμά μας και μαθαίνω ότι ο πιτσιρίκος ξέρει ότι εγώ ασχολούμαι με κατασκευές και θέλει να κάνουμε μαζί κατασκευές. Αρχικά ενθουσιάστηκα και μετά αγχώθηκα γιατί δεν είχε τύχει μέχρι σήμερα να κάνω κατασκευές με παιδιά και φυσικά δεν ήθελα να τον απογοητεύσω. Για μια χαρά και μια προσμονή ζούμε. Έκανα μια καλή βουτιά διαρκείας στο pinterest και μετά μια βουτιά διαρκείας στην ντουλάπα μου και αποφάσισα να του φτιάξω ένα ντοσιέ για απασχόληση για παιδιά στις διακοπές.

Τα υλικά και τα εργαλεία

Τα υλικά και τα εργαλεία

Τι θα χρειαστείτε:

Το "ντύσιμο" του ντοσιέ

Το “ντύσιμο” του ντοσιέ

Η διαδικασία για να ντυθεί το ντοσιέ με τον μουσαμά είναι σχετικά απλή. Κόβετε τον μουσαμά έτσι ώστε να χωράει όλο το ντοσιέ μέσα και όταν γυρίσει ο μουσαμάς εσωτερικά να καλύπτει ελάχιστα και το μεταλλικό έλασμα. Αφήνετε και 4-5cm παραπάνω στις μικρές άκρες. Έχετε ανοιχτό το ντοσιέ μπροστά σας και από κάτω ανάποδα τον μουσαμά. Να μην βλέπετε το σχέδιο δηλαδή. Γυρίζετε τα πλαινά προς τα μέσα και βάζετε σιλικόνη στις άκρες. Αφού κολλήσετε τις δύο μακριές πλευρές του, κόβετε ότι περισσεύει από τα πλαινά και κολλάτε και τις άκρες. Θα σας βοηθήσει πολύ και αυτό το ανάπτυγμα που είχαμε κάνει όταν κάναμε τα τετράδια.

Λίγη ενίσχυση ακόμα!

Λίγη ενίσχυση ακόμα!

Αυτό το ντοσιεδάκι το κάνουμε για να το πάρουμε μαζί μας στην παραλία. Πρέπει να είναι αδιάβροχο και φτιαγμένο να τραβολογιέται. Για αυτό και με την ταινία αντοχής θα κλείσουμε τις άκρες καλά. Κόβουμε δύο κομμάτια μουσαμά για να καλύψουμε τα εσώφυλλα (λίγο μικρότερα από τα εσώφυλλα), τα κολλάμε λίγο με σιλικόνη και μετά περνάμε ταινία αντοχής κυκλικά στις άκρες. Προσοχή στις μικρές πλευρές να τσακίσετε λίγο την ταινία πριν την κολλήσετε εσωτερικά για να μην ανοίγει εύκολα.

Και τώρα τα εσωτερικά του

Και τώρα τα εσωτερικά του

Παίρνουμε τα σακουλάκια μας και τους κολλάμε ταινία αντοχής στην άκρη που δεν έχουν το φερμουάρ. Την κολλάμε όσο πιο καλά μπορούμε για να έχει ίδια κάλυψη και από την μπροστά και από την πίσω πλευρά. Κόβουμε όση ταινία εξέχει και διπλώνουμε ελαφρά το σημείο με την ταινία έτσι ώστε να ακουμπήσουν οι δύο άκρες του. Έτσι θα βρούμε τη μέση του σακουλιού.  Αυτός είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος να τρυπάμε κάτι κεντρικά. Όλοι οι διακορευτές έχουν πάνω του ένα σημαδάκι που υποδηλώνει το μέσο τους. Ευθυγραμίζουμε αυτό το σημείο με την τσάκιση που κάναμε και τρυπάμε. Φτιάξτε όσα σακουλάκια θέλετε. Εγώ έφτιαξα 12-15 για να έχω. Με την ταινία στις τρυπούλες θα έχουν μεγαλύτερη αντοχή να μπαινοβγαίνουν και να τραβολογιούνται δεξιά και αριστερά!

Πολύ αγαπημένο εργαλείο ο διακορευτής.

Πολύ αγαπημένο εργαλείο ο διακορευτής.

Υπάρχει μια περίπτωση ο διακορευτής σας να δυσκολευτεί να κόψει την ταινία αντοχής, ειδικά αν είναι παλιός. Πατάτε καλά και σταθερά τον διακορευτή και αν χρειαστεί βοηθήστε λίγο τις τρυπούλες με ένα ψαλιδάκι.

Το μαγικό σκριτς σκράτς

Το μαγικό σκριτς σκράτς

Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό. Επειδή στα σακουλάκια θα μπουν διάφορα πραγματάκια, γρήγορα θα αρχίσουν να γλυστράνε και να κρεμάνε προς τα κάτω. Θα το προλάβουμε αυτό με λίγο βέλκρο (το σκριτς σκράτς). Περάστε όλα τα σακουλάκια στο ντοσιεδάκι και γυρίστε τα έτσι ώστε να βλέπετε το πίσω εσώφυλλο και το πρώτο σακουλάκι. Στο κέντρο από το σακουλάκι κολλήστε την άγρια πλευρά του βέλκρο και προσαρμόστε επάνω του τη μαλακή πλευρά. Τώρα η σκληρή πλευρά έχει κολλήσει στο κάτω σακουλάκι και η μαλακή πλευρά περιμένει να γυρίσετε το πάνω σακουλάκι και να κολλήσει επάνω του. Πατήστε καλά και επαναλάβετε για κάθε σακουλάκι. Έτσι θα φτιαχτεί κάτι που θα μοιάζει με ένα μικρό ακορντεόν όταν θα πάτε να το ξεφυλίσετε.

Έτοιμο το ντοσιεδάκι για γέμισμα

Έτοιμο το ντοσιεδάκι για γέμισμα

Και τώρα πάμε στο τι θα βάλετε μέσα στα σακουλάκια. Εδώ πραγματικά οι δυνατότητες είναι άπειρες. Θα σας προτείνω κάποιες που σκέφτηκα ή που βρήκα αλλά εσείς να αυτοσχεδιάσετε με βάση του τι αρέσει στο πιτσιρίκι σας να κάνει.

Ένας λόφος διάφορα!

Ένας λόφος διάφορα!

Τι μπορείτε να βάλετε στα σακουλάκια:

 • Όλα τα πιθανά εργαλεία για ζωγραφική. Κηρομπογιές, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, τέμπερες και ότι άλλο.
 • Ένα μικρό τετραδιάκι για να μπορεί να ζωγραφίζει κάπου με όλα τα παραπάνω.
 • Κόλλα – ψαλίδι – χαρτί. Είναι κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν με τα χρόνια. Ένα παιδί μπορεί να απασχοληθεί πολύ ώρα με αυτά τα τρία. Είναι βασικά εργαλεία.
 • Πλαστελίνη με ή χωρίς εργαλεία και κουπάτ. Η πλαστελίνη είναι από μόνη της ένα υλικό μαγεία για όλες τις ηλικίες.
 • Αυτοκόλλητα. Πολλά αυτοκόλλητα. Και σε αυτά συμπεριλάβετε και post it. Ειδικά post it. Κολλάνε παντού και ξεκολλάνε από παντού.
 • Googly eyes ή τρελοματάκια αυτοκόλλητα. Και κολλήστε τα παντού. Όπου πιστεύετε ότι υπάρχει μια φατσούλα και της λειπουν μόνο τα μάτια, κολλήστε. Αν το ξεκινήσετε αυτό, θα βλέπετε όλο τον κόσμο με άλλα μάτια 😉
Μερικά από τα δικά μου σακουλάκια για έμπνευση

Μερικά από τα δικά μου σακουλάκια για έμπνευση

Αυτά που δεν χώρεσαν στο ντοσιέ αλλά τα φύλαξα για refill

Αυτά που δεν χώρεσαν στο ντοσιέ αλλά τα φύλαξα για refill

 • Λαστιχάκια κουζίνας. Χρειάζονται. Για πολλές κατασκευές ή και από μόνα τους.
 • Χαντρούλες και κορδονάκι για να φτιάξετε ένα κρεμαστό ή ένα ωραίο κόσμημα.
 • Μπαλόνια. Ναι αυτό το πολύ αγαπημένο εργαλείο δεν πρέπει να λείπει!
 • Μανταλάκια. Ξύλινα ή πλαστικά. Για να μπορούν να πιάσουν κάτι ή να φτιάξουν κάτι με αυτά.
Το παραφούσκωσα

Το παραφούσκωσα

Μην περιοριστείτε μόνο στις κατασκευές. Μπορείτε στα σακουλάκια να βάλετε ένα πάζλ, ένα μικρό βιβλιαράκι, ένα μικρό επιτραπέζιο παιχνίδι ή άλλα πράγματα που θα χαρούν να έχουν μαζί τους στο ταξίδι ή εκτός σπιτιού. Δείτε και τι μου πρότειναν στη σελίδα στο facebook που ζήτησα τη βοήθεια του κοινού. Και μην ξεχάσετε να αφήσετε κάποια άδεια σακουλάκια γιατί η ζωή είναι γεμάτη περιπέτειες και ανακαλύψεις που ένα πιτσιρίκι θα σας το μάθει καλύτερα από εμένα. Να έχει χώρο να βάλει όσα βρίσκει και θέλει να τα κρατήσει. Επίσης πατήστε όλα τα link για να έχετε μια ιδέα τι μπορείτε να κάνετε με τα υλικά που θα έχετε. Δημιουργήστε μαζί και προτείνετε τρόπους χρήσης αλλά αφήστε το πιτσιρίκι να βρει τους δικούς του. Στις χειροτεχνίες δεν υπάρχει σωστό και λάθος ή όμορφο και άσχημο και κανόνες. Υπάρχει δημιουργία και φαντασία.

Περιμένω με χαρά και μεγάλη ανυπομονησία να δω πως θα του φανούν όλα αυτά και τι θα φτιάξουμε με όλα αυτά. Ελπίζω να έκανα καλές επιλογές και να του αρέσει. Έχετε το νου σας στο instagram να δείτε τι θα φτιάξουμε τελικά και πως ήταν το σαββατοκύριακό μας.

4 σχόλια

 1. για άλλη μια φορα υπέροχες ιδέες!! <3

  Απάντηση
 2. Τι λες τώρα;! Το ερωτεύτηκα μπορώ να σου πω!! Πάρα πολύ ωραία ιδέα για απασχόληση στην παραλία και όχι μόνο!!

  Απάντηση
 3. Παράθεμα: Βαλιτσάκι Δραστηριοτήτων για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών - Πυγολαμπίδες στο κλουβί

 4. Φανταστικό! τι χαρά θα έκανε το παιδί, αλλά και η μαμά του!

  Απάντηση

Απάντηση