Κλέψε σαν καλλιτέχνης: Η μέθοδος

Κλέψε σαν καλλιτέχνης: Η μέθοδος

Έχω πάρα πολλές φίλες και γνωστές που ασχολούνται με τις χειροτεχνίες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα συζήτησης, εκτός από τις άπειρες ιδέες που έχει η καθεμιά και θα ήθελε να δοκιμάσει, είναι “Μπορώ να βιοποριστώ από τις χειροτεχνίες μου;” και αυτή η συζήτηση μπορεί να κρατήσει από ώρες έως μέρες. Η δική μου απάντηση είναι πάντα κατηγορηματική και είναι πάντα “ναι” γιατί θεωρώ πως το σωστό ερώτημα δεν είναι αν μπορείς αλλά το πώς. Για αυτό το πώς θα προσπαθήσω να γράψω όσα περισσότερα ξέρω και ξεκινάω σήμερα με την πρώτη μου πρόταση, που είναι τρία βιβλία που θεωρώ ότι πρέπει να διαβάσετε και να τα κρατήσετε κοντά σας. Το “Κλέψε σαν καλλιτέχνης», το “Πούλα σαν Καλλιτέχνης” και το “Κλέψε σαν καλλιτέχνης: η μέθοδος” του Austin Kleon. Θα σας τα παρουσιάσω με τη σειρά που τα διάβασα.

Κάτι οι κίτρινες γραμμές και κάτι το εξώφυλλο ;)

Κάτι οι κίτρινες γραμμές και κάτι το εξώφυλλο 😉

Ανακάλυψα το “Πούλα σαν καλλιτέχνης” από ένα ένα post που διάβασα από την Oops… Blogara που πήγε στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα και κάπως μου έκανε κλικ. Σκέφτηκα τι περίεργος τίτλος και τι περίεργο φορμά για βιβλίο και τι να λέει άραγε και έκανα την ίδια στιγμή την παραγγελία από το site των Key books. Όταν ήρθε το ξεκίνησα αμέσως και ένιωσα πως με έναν μαγικό τρόπο είχε γραφτεί για εμένα. Και για τη φίλη μου την Χ και για τη φίλη μου τη Ψ και για την φίλη μου την Ω. Είναι δέκα συμβουλές – προτάσεις – ιδέες ουσιαστικά τις οποίες και θα μοιραστώ χωρίς να θέλω να κάνω spoiler (έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει δολοφόνος στο βιβλίο) αλλά για να σας δώσω το στίγμα:

 1. Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα. Θέλω να πω ότι μετά από αυτό το κεφάλαιο γίνομαι τακτικά λαθραναγνώστης στις εφημερίδες στα περίπτερα για να σιγουρευτώ ότι έχουν νεκρολογίες.
 2. Σκέψου τη διαδικασία και όχι το προϊόν. Ε ναι το παραδέχομαι. Έχω πετάξει στα σκουπίδια άπειρες ιδέες που τις υλοποίησα μόνο στο μυαλό μου επειδή ήμουν σίγουρη ότι το τελικό αποτέλεσμα δε θα μου αρέσει. Πολύ κρίμα.
 3. Μοιράσου κάτι μικρό κάθε μέρα. Αυτό το κεφάλαιο από μόνο του είναι να το κάνω αφίσα και να το κάνω δώρο σε φίλες που μου λένε “Δεν ξέρω τι να γράψω στη σελίδα μου στο facebook για αυτό και ανεβάζω όποτε κάνω κάτι και μόνο αυτό”.
 4. Αξιοποίησε την περιέργειά σου. Αφού ψαχουλεύεις που ψαχουλεύεις γιατί δεν το αξιοποιείς; Τι φοβάσαι; Τα πράγματα που σου αρέσουν, είσαι εσύ. Είναι και εσύ αλλά και όχι μόνο.
 5. Πες καλές ιστορίες. Το κεφάλαιο ξεκινάει λέγοντας “η δουλειά δεν μιλάει από μόνη της”. Πρώτο μπαμ. Στη σχολή μας έλεγαν ότι ένας γραφίστας πρέπει να φτιάξει ένα τέλειο πορτφόλιο και όταν πάει να το δείξει να μείνει σιωπηλός και να αφήσει τη δουλειά του να μιλήσει μόνη της. Αυτό last year. Για την ακρίβεια 16-17 χρόνια πριν. Πλέον τίποτε δεν μιλάει από μόνο του.
 6. Δίδαξε αυτό που ξέρεις. Εδώ ένιωσα πως βρήκα έναν φίλο. Έναν άνθρωπο να με καταλαβαίνει. Που δε φοβάται ότι θα τον κλέψουν.
 7. Μην καταντήσεις ανεπιθύμητος. Πόσες φορές δεν έχετε κάνει unlike μια σελίδα επειδή σας κούρασε; Πόσες φορές δεν έχετε γκρινιάξει για το σπαμάρισμα των φίλων; Πόσες φορές δεν έχετε πει από μέσα σας “Αμά ρε Χ! Σε αγαπώ, σε εκτιμώ αλλά ακόμα μια φορά να δω τα δαχτυλίδια σου μπροστά μου και θα σε βρίσω”. Ε αυτό.
 8. Μάθε να δέχεσαι χτυπήματα. Εδώ θα έλεγα εγώ ότι όλα στη ζωή είναι αλλά ο Austin Kleon τα λέει πολύ καλύτερα.
 9. Πούλα χωρίς τύψεις. “Μου έρχεται πιο εύκολο να τα χαρίσω παρά να ζητήσω χρήματα για αυτά που φτιάχνω”. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί σκέφτεσαι έτσι;
 10. Μείνε στο παιχνίδι.

Το αγαπώ, το έχω δίπλα μου, μου αρέσει η αισθητική του, μου αρέσει που μου τα λέει έτσι χύμα και τσουβαλάτα όπως ένας καλός, κάφρος φίλος και σας το προτείνω.

Μαζί δίπλα δίπλα

Μαζί δίπλα δίπλα

Ήταν φυσικό επακόλουθο να αγοράσω πολύ γρήγορα και το “Κλέψε σαν καλλιτέχνης” και να το διαβάσω και αυτό αμέσως μόλις το παρέλαβα. Όσο το διάβαζα στο λεωφορείο ένα ενοχικό το ένιωθα. Μα τι λέει εδώ αυτός; Εγώ έχω γράψει για τους κλεφτράκους και τώρα δημόσια διαβάζω κάτι που με προτρέπει να κλέψω; Όμως όπως έλεγα και τότε, έτσι θα πω και τώρα. Δεν υπάρχει παρθενογένεση. Ας το αποδεχτούμε, να τελειώνουμε με αυτό. Κάποιος, κάπου, κάποτε έχει ήδη κάνει κάτι ανάλογο και εμείς το ξέρουμε και ας μην το συνειδητοποιούμε. “Οι δημιουργίες μας είναι το αποτέλεσμα από τις προσλαμβάνουσες που έχουμε”, θα έλεγε ένας καθηγητής μου και ένας άλλος θα πρόσθετε “Αν δεν βάλεις, δε θα βγάλεις”. Το βιβλίο το κάνει όλο αυτό το θέμα, πιο ξεκάθαρο και λιγότερο ενοχικό και περισσότερο ηθικό. Πάλι έχουμε δέκα συμβουλές – προτάσεις – ιδέες:

 1. Κλέψε σαν καλλιτέχνης. Εντάξει το λες και εισαγωγή αλλά σιγά μην έχουμε τυπική εισαγωγή σε ένα τόσο αντικομφορμιστικό βιβλίο.
 2. Μην περιμένεις να βρεις τον εαυτό σου για να ξεκινήσεις. Όταν το διάβαζα θυμήθηκα τα λόγια της Alicia Dirago στο World of Crafters που είπε “Αν όταν βγάλεις το πρώτο σου πράγμα προς πώληση, δεν ντρέπεσαι για αυτό, άργησες πάρα πολύ”.
 3. Γράψε το βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις. Η Akamatra έγραψε πρόσφατα κάπου και δεν θυμάμαι που ότι η καλύτερη συμβουλή που έχει να δώσει σε crafters-bloggers είναι να φτιάχνουν πράγματα που τους αρέσουν και που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν. Ε αυτό. Μεγάλη συμβουλή.
 4. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου. Μπορεί να φαίνεται χαζό αυτό να το διαβάζεις, ειδικά αν είσαι crafter-χειροτέχνης αλλά πότε κοίταξες τελευταία φορά το κινητό σου; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έμεινες μια ολόκληρη μέρα χωρίς internet;
 5. Είναι σημαντικά τα προσωπικά πρότζεκτ και τα χόμπι σου. Ναι είναι. Είναι η αγάπη σου και ο ελεύθερος χρόνος σου, δηλαδή η αγάπη σου.
 6. Το μυστικό. Δεν θα το γράψω αλλά έχει μέσα την αγαπημένη μου λέξη. Μοιράσου.
 7. Η γεωγραφία δεν παίζει πια κανένα ρόλο. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει αφίσα και να τη χαρίζω με κάθε αφορμή.
 8. Να είσαι καλός. Πες τα ρε Austin. Πες τα δηλαδή γιατί πολύ κακία πέφτει μερικές φορές και δεν βλέπω να βγάζει πουθενά.
 9. Να είσαι βαρετός. Αυτό ήταν το αγαπημένο μου κεφάλαιο. Ήταν η ανακούφιση που ήρθε μετά από πολλά χρόνια. Ήταν απλά υπέροχο.
 10. Δημιουργικότητα σημαίνει αφαίρεση. Ένας καθηγητής μου έλεγε “καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος που ξέρει πότε να σταματήσει ένα έργο”. Μεγάλες αλήθειες για το κλείσιμο του βιβλίου.

Αν και δεν το ξεφυλλίζω τόσο τακτικά όσο το πούλα, το “κλέψε σαν καλλιτέχνης” είναι στη λίστα των βιβλίων που όποτε το πετυχαίνω σκέφτομαι “Να το πάρω για την… ” και το κάνω δώρο σε κάποια φίλη έτσι. Για το καλό.

Είχε πολύ κρύο εκείνη την ημέρα!

Είχε πολύ κρύο και πολύ χρώμα εκείνη την ημέρα!

Αυτό το πέτυχα στις γιορτές και το πήρα χωρίς καν να κοιτάξω τι ήταν. Αλλά ήταν ό,τι έλειπε. Το τετράδιο ασκήσεων των δύο προηγούμενων. Δεν είναι στην πραγματικότητα βιβλίο. Είναι όπως λέει και το εξώφυλλο ένα σημειωματάριο για δημιουργικούς κλεπτομανείς. Το ξεφύλλισα, το γέμισα post its, το καπλάντισα με διαφανές αυτοκόλλητο για να μην μου καταστραφεί και κάνω ό,τι λέει το οπισθόφυλλο.

Πώς να χρησιμοποιήσεις αυτό το σημειωματάριο:

 1. Να το κουβαλάς μαζί σου όπου και αν πηγαίνεις.
 2. Κάνε τουλάχιστον μια άσκηση τη μέρα.
 3. Επανάλαβε τα δύο πρώτα βήματα μέχρι να γεμίσουν οι σελίδες.
Πάει και με το κλαμπ!

Πάει και με το κλαμπ!

Και αυτό κάνω. Είναι το 15λεπτο που αφιερώνω καθημερινά στο να κάνω κάτι δημιουργικό όπως το να στήνω αυτί σε μια συζήτηση και να την καταγράφω στο σημειωματάριο. Έχει πολύ πλάκα και εδώ και 25 μέρες που το εφαρμόζω, το διασκεδάζω. Δε θα σας γράψω πράματα του τύπου “από τότε που το πήρα άλλαξε η ζωή μου” γιατί στην πραγματικότητα αυτό δεν μου έχει συμβεί, γενικά με οτιδήποτε. Αλλά νομίζω ότι απέκτησα μια καλή συνήθεια για το 2016 και μου κάνει καλό. Ίσως στο τέλος της χρονιάς να σας δείξω επιλεκτικά κάποιες από τις μουτζούρες μου. Δοκιμάστε το πάντως και περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις.

Κάποια το έκαψε με τα post its!

Κάποια το έκαψε με τα post its!

Θα γράψω και άλλα άρθρα για το “πώς” που λέγαμε αλλά θα γράψω και άλλα άρθρα για βιβλία που μου αρέσουν και είναι σχετικά με χειροτεχνίες. Διαβάζω πολλά τέτοια βιβλία και σκέφτομαι ότι θα είναι ωραίο να μοιράζομαι τις σκέψεις μου. Εσείς έχετε διαβάσει κάτι σχετικό, που θα θέλατε να μου προτείνετε; Είμαι ανοιχτή σε προτάσεις. Άμα έχουν και κόκκινη ράχη ακόμα καλύτερα γιατί έχω μια δύσκολη άσκηση στο “Κλέψε σαν καλλιτέχνης: η μέθοδος” να κάνω και θα με βόλευε 😉

20 Σχόλια

 1. Παράθεμα: Βόλτα στα Εξάρχεια και «Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων» | mindspinfabrica.com

 2. Παράθεμα: 3 εύκολα γλυκά χωρίς ψήσιμο και μια μεγάλη έκπληξη | in my closet

 3. Παράθεμα: Συσκευασία δώρων με έμπνευση τα καλοκαιρινά φρούτα | in my closet

Απάντηση