Καλοκαιρινό μόμπιλε με ύφασμα και αλουμίνιο

Καλοκαιρινό μόμπιλε με ύφασμα και αλουμίνιο

Χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη αποστολή του “Καλοκαιρινού μαραθώνιου δημιουργικότητας” και σήμερα ξεκίνησε και επίσημα η δεύτερη αποστολή. Αν δεν έχετε δηλώσει συμμετοχή, προλαβαίνετε να δηλώσετε και σήμερα ακόμα για να μπορέσετε να ξεκινήσετε την Παρασκευή 17/6 με την τρίτη αποστολή. Όμως, ήρθε και η δική μου σειρά να ολοκληρώσω την πρώτη αποστολή και να σας δείξω τι έκανα. Ας δούμε αρχικά ποια ήταν η πρώτη αποστολή.

Αποστολή 1η

Ζέστη ε; Τα καλοκαιρινά τα βγάλαμε; Αν όχι ακόμα, κακώς αλλά προλαβαίνεις. Προλαβαίνεις να βγάλεις τα καλοκαιρινά, να τα κοιτάξεις στα μάτια καλά καλά και να πεις σε κάποιο ρούχο σου ή αξεσουάρ σου: “Δεν πάει άλλο. Η σχέση μας έχει τελειώσει από καιρό. Έχουν να μας δουν μαζί πολύ καιρό και όλοι ξέρουν ότι έχουμε χωρίσει. Ας το επισημοποιήσουμε”. Πάρτο σοβαρά απόφαση πως έχεις κάποια μπλούζα, πουκάμισο, φούστα, παντελόνι, τσάντα, παρεό, μαγιό ή κάτι τέλος πάντων που δεν το φοράς και δεν το αγαπάς πια. Δεν είναι κακό. Συμβαίνει.Όμως μην το πετάς. Κάνε κάτι με αυτό. Έλα μη φοβάσαι να πιάσεις το ψαλίδι. Δε θα πονέσει. Καλά δεν είναι απαραίτητο να το κόψεις. Κάνε κάτι με αυτό όμως. Δώστου μια δεύτερη ευκαιρία ως κάτι άλλο στη ζωή σου. Μια μικρή ή μια μεγάλη αλλαγή. Εσύ αποφασίζεις. Η αποστολή σου είναι να το βγάλεις μια φωτογραφία πριν και μια φωτογραφία μετά. Αφού θα έχεις τελειώσει μαζί του. Έχεις 7 ημέρες να τελειώσεις τη σχέση που είχες μαζί του μέχρι σήμερα και να ξεκινήσεις μια νέα. Η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί όταν ανέβουν στη σελίδα στο facebook και οι δύο φωτογραφίες. Θέλω να ξέρω τι του έκανες.

Το δικό μου ρούχο που έχει τελειώσει η σχέση μας

Το δικό μου ρούχο που έχει τελειώσει η σχέση μας

Είχα κάποτε ένα πολύ ωραίο μοβ πουκαμισάκι που περίμενα πως και πως να έρθει το καλοκαίρι για να το φορέσω. Ήταν πολύ λεπτό, πολύ αεράτο και πολύ όμορφο και μια μέρα που πήγα να το φορέσω βιαστικά, το έσκισα στο κάτω γύρισμα. Στεναχωρέθηκα αλλά σκέφτηκα πως θα το κοντύνω και όλα καλά. Το φόρεσα για να βρω το σωστό ύψος και το έσκισα και στα κουμπάκια. Έτσι μπήκε σε ένα σάκο με ρούχα (που κρατάω για να κάνω κάτι μαζί τους κάποτε) και ξεχάστηκε. Είχε έρθει η σειρά του να γίνει κάτι τώρα όπως ένα καλοκαιρινό μόμπιλε με ψαράκια.

Τα υλικά που χρειάστηκα για να μεταμορφώσω την μπλούζα

Τα υλικά που χρειάστηκα για να μεταμορφώσω την μπλούζα

Υλικά και εργαλεία

 • Μια παλιά βαμβακερή μπλούζα ή πουκάμισο
 • 2-3 τενεκεδάκια αλουμινίου από αναψυκτικό ή μπύρα
 • 60cm συρματάκι που να λυγίζει εύκολα
 • 2-3m νήμα πλεξίματος σε σχετικά χρώματα με την μπλούζα
 • Χαρτονάκι για να σχεδιάσουμε το πατρόν που θα κόψουμε
 • Ξυλόκολλα αραιωμένη 1:1 με νερό
 • Ψαλίδι με αιχμηρή μύτη και απλό ψαλίδι χειροτεχνίας
 • Βελόνα
 • Χαρτοταινία
 • Μαρκαδοράκι διαρκείας.
Πως ανοίγουμε το τενεκεδάκι

Πως ανοίγουμε το τενεκεδάκι

Αυτή τη διαδικασία, του πως θα ανοίξουμε το τενεκεδάκι τη θεωρώ πολύ χρήσιμη και για άλλες διαδικασίες για αυτό και την φωτογράφισα βήμα-βήμα. Δεν είναι δύσκολη αν γίνει με το σωστό τρόπο και πάντα πολύ προσεκτικά γιατί το αλουμίνιο είναι πολύ κοφτερό.

 • Με ένα μικρό ψαλιδάκι με πολύ μυτερή άκρη κάνουμε μια τρυπούλα λίγο πιο πάνω από τον πάτο προκειμένου να μπει το ψαλίδι μέσα στο τενεκεδάκι.
 • Κόβουμε προσεκτικά γύρω-γύρω από τον πάτο. Το χέρι που δεν κρατάει το ψαλίδι πρέπει να κρατάει σταθερά τον πάτο για να μην κοπεί.
 • Μόλις αφαιρέσουμε τον πάτο κόβουμε μια ευθεία κάθετα στον πάτο.
 • Κόβουμε το πάνω μέρος με τον ίδιο τρόπο όπως τον πάτο.
 • Καθαρίζουμε πρόχειρα με ένα παλιό πανάκι ή ένα βέτεξ το εσωτερικό.
 • Τυλίγουμε το φύλλο αλουμινίου ανάποδα από τη φορά που έχει για να μειώσουμε την κυκλικότητα και να το κάνουμε μια ευθεία.
Πολύ αιχμηρές και επικίνδυνες άκρες

Πολύ αιχμηρές και επικίνδυνες άκρες

Αφού κάπως το ισιώσουμε παίρνουμε ένα απλό ψαλίδι χειροτεχνίας και κόβουμε όλες αυτές τις άκρες που είναι πολύ επικίνδυνες όσο πιο προσεκτικά και αργά μπορούμε. Με αυτή τη διαδικασία τροχίζουμε τα ψαλίδια μας και γλυτώνουμε περιττά κοψίματα. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε και μέσα σε ένα βιβλίο για να μην πιάνουν πολύ χώρο και για να ισιώσουν μέχρι να τα χρειαστούμε. Είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό υλικό για πολλές κατασκευές και δεν πιάνουν πολύ χώρο.

Το άπλωμα του υφάσματος στο αλουμίνιο

Το άπλωμα του υφάσματος στο αλουμίνιο

 • Με ένα πινελάκι απλώνουμε αραιωμένη ξυλόκολλα σε όλη την τυπωμένη επιφάνεια. Βάζουμε μπόλικη κόλλα.
 • Όσο ακόμα η κόλλα είναι υγρή απλώνουμε μια λευκή σελίδα χαρτί και την περνάμε πάλι με ξυλόκολλα προσπαθώντας να εξαφανίσουμε τις φουσκίτσες του αέρα. Αυτό το κάνουμε για να μη φεγγίσουν τα τυπώματα κάτω από το ύφασμα. Εναλλακτικά μπορούμε να το βάψουμε με λαδομπογιά, με σπρέι ή με ακρυλικά.
 • Κόβουμε ό,τι περισσεύει προσεκτικά.
 • Όσο ακόμα η κόλλα είναι υγρή απλώνουμε το ύφασμα που έχουμε κόψει σε ανάλογο μέγεθος.
 • Απλώνουμε και πάλι κόλλα πάνω στο ύφασμα προσεκτικά έτσι ώστε να μην έχουμε φουσκίτσες αέρα.
 • Αφήνουμε το αλουμίνιο να λυγίσει φυσικά και πιάνουμε τις δύο άκρες με ένα συνδετήρα. Έτσι θα το αφήσουμε να στεγνώσει τελείως. Δεν το ισιώνουμε όσο είναι υγρό γιατί θα κάνει ζάρες το ύφασμα.
Πως θα κόψουμε τα σχέδια που θέλουμε

Πως θα κόψουμε τα σχέδια που θέλουμε

 • Σε ένα χαρτονάκι σχεδιάζουμε το σχέδιο που θέλουμε και το κόβουμε έτσι ώστε να γίνει το πατρονάκι μας. Εγώ σχεδίασα ψαράκι. Μεταφέρουμε με ένα μαρκαδοράκι το σχέδιο στο αλουμίνιο.
 • Προσπαθούμε να χωρέσουμε όσα περισσότερα σχέδια μπορούμε στο φύλλο που έχουμε μπροστά μας.
 • Κόβουμε προσεκτικά τα σχέδια και πετάμε όλα τα κομματάκια που περίσσεψαν.
 • Τα στολιδάκια μας είναι έτοιμα και έχουν και κάπως περίεργη κίνηση. Για ένα μόμπιλε που αποφάσισα να κάνω εγώ θα χρειαστούμε 10-12 κομμάτια.
 • Με μια βελόνα ανοίγουμε μια τρυπούλα στο αλουμίνιο.
 • Περνάμε στη βελόνα μας νήμα διπλό και κάνουμε κόμπο στην άκρη έτσι ώστε να το περάσουμε στο σχηματάκι μας και να κάνουμε μια μικρή θηλιά.
Το στεφανάκι βήμα-βήμα

Το στεφανάκι βήμα-βήμα

 • Τυλίγουμε ένα συρματάκι σε κύκλο και γυρίζουμε τις άκρες σφιχτά για να το κλείσουμε. Περνάμε χαρτοταινία γύρω-γύρω για να του δώσουμε λίγο όγκο και για να σφραγίσουμε τις άκρες.
 • Λίγο πριν κλείσουμε με χαρτοταινία το στεφανάκι βάζουμε την μια άκρη του υφάσματος για να κρατιέται σταθερά όσο το γυρίζουμε γύρω-γύρω.
 • Εγώ για το στεφανάκι χρησιμοποίησα το γύρισμα του πουκάμισου αλλά μπορεί να είναι οποιοδήποτε μακρύ κομμάτι του υφάσματος. Το γυρίζουμε γύρω γύρω σφιχτά.
 • Μόλις φτάσουμε στην αρχή κάνουμε έναν κόμπο για ασφάλεια.
 • Περνάμε το ύφασμα στην απέναντι πλευρά και κάνουμε και εκεί έναν κόμπο.
 • Αρχίζουμε να δένουμε τα στολιδάκια μας κυκλικά γύρω γύρω στο στεφάνι. Έτσι θα σταθεροποιήσουμε και το ύφασμα καλύτερα.
Έτοιμο το μόμπιλε

Έτοιμο το μόμπιλε

Όταν θα έχουμε βάλει όλα τα στολίδια μας και θα έχουμε σιγουρευτεί ότι έχουν απλωθεί ομοιόμορφα γύρω από το στεφανάκι μας, είναι έτοιμο και το μόμπιλε. Για να ολοκληρώσω τη “ζημιά” έκανα ένα πουγκάκι από παλιό μπατζάκι παντελονιού και είναι έτοιμο για δωράκι. Είναι πάρα πολύ ελαφρύ, μπορεί να κρεμαστεί παντού και μπορεί να γίνει σε ότι χρώματα θέλετε ανάλογα με το που θα το κρεμάσετε.

inmyc_mobile_35c

Τον Οκτώβριο σε workshop στη Χειροτέχνικα είχα δείξει ένα μόμπιλε με χαρτί και σπάγκο, σε πιο απλή και γρήγορη μορφή οπότε αν δεν θέλετε να χαλάσετε ρούχο, σκεφτείτε και τα χαρτιά σας. Η βασική διαφορά είναι ότι με το τενεκεδάκι το μόμπιλε καθώς γυρίζει από τον αέρα, λαμπιρίζει το πίσω μέρος και κάνει πολύ όμορφες και ιδιαίτερες αντανακλάσεις. Επιπλέον αν βάλετε πολλά κρεμαστά μαζί θα ακούγεται και ένας πολύ χαριτωμένος ήχος καθώς θα τα κουνάει ο αέρας.

Η παλιά μου μπλούζα σε κομμάτια

Η παλιά μου μπλούζα σε κομμάτια

Εκτός από εμένα, ακόμα 66 δημιουργικοί άνθρωποι, βρήκαν ένα παλιό τους ρούχο και έκαναν κάτι με αυτό. Οι ιδέες πολλές και όλες μου άρεσαν πάρα πολύ αλλά κάποιες τις ξεχώρισα και τις σημείωσα για να τις δοκιμάσω οπωσδήποτε. Διάλεξα τις παρακάτω αλλά μη σταθείτε μόνο σε αυτές. Να τις δείτε όλες γιατί είναι πραγματικά μοναδικές όλες!

 1. Θήκη για εργαλεία με τσέπες από τζιν.
 2. Διακόσμηση για παπούτσια με παλιό μακό.
 3. Κουτί για κοσμήματα με παλιά μπλούζα.
 4. Φούστα από παντελόνι και φόρεμα.
 5. Τσάντα από μπλούζα.
 6. Θήκη για μαρκαδόρους από τζιν.
 7. Σαγιονάρες από τζιν.
 8. Κουτί και στέκα από μπλούζα.

inmyc_mobile_40

Όπως σε κάθε αποστολή, έτσι και στην πρώτη, μια τυχερή συμμετοχή θα κερδίζει ένα δωράκι. Το δώρο της πρώτης αποστολής ήταν αυτό το χαριτωμένο λαγουδάκι με το γαλάζιο σαραφανάκι που έφτιαξα στο Κουμπί με την Teapot Creatures. Μετά από κλήρωση στο snapchat η τυχερή συμμετοχή είναι αυτό το δαχτυλιδάκι που έγινε από ένα παλιό φόρεμα! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην πρώτη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

9 σχόλια

 1. Έγινε πολύ ωραίο το μόμπιλο, και τι πολλές ιδέες για ανακύκλωση ρούχων. Συγχαρητήρια στην τυχερή!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 2. Το ζήλεψα τόσο όμορφο που έγινε και η κατασκευή σχετικά εύκολη!Να σου πω την αλήθεια λείπει ένα όμορφο μόμπιλε από το μπαλκόνι μας, λες να το τολμήσω; Καλή συνέχεια!!!

  Απάντηση
 3. Καλά, πρωτοτύπησες πάλι,ντουλαπάκι, αν ακαι έπρεπε να το φανταστώ, αφού σε άκουσα χτες στο ράδιο!Αλλά δεν άκουσα από την αρχή και νόμιζα όταν είπες για τα ψαράκια ότι απλά δίνεις ιδέες!
  Καλή μας συνέχεια!

  Απάντηση
 4. πολύ ωραία ιδέα και πολύ ωραίο tutorial!

  Απάντηση
 5. Tέλειοοοοο το μόμπιλε, ντουλαπάκι!!!!!! Τι ωραία ιδέα! Όμως και όλες οι υπόλοιπες συμμετοχές πολύ ξεχωριστές, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο!!! Μπράβο σε όλους!

  Απάντηση
 6. μας εβαλες στο τρυπακι της τελεις ανακύκλωσης! κρατησα κ εγω ενα παλιο τζην αλλα ειλικρινα δεν εχω προλαβει να του κανω τιποτα ακομα! υπεροχες ιδεες, φοβερο το μόμπιλο!!!!

  Απάντηση
 7. Παράθεμα: Χαρταετό μαγνητάκι από τενεκεδάκι | in my closet

 8. Παράθεμα: Καλοκαιρινός μαραθώνιος δημιουργικότητας 2017 | in my closet

 9. Παράθεμα: Μόμπιλε με παλιά κλειδιά και κορδέλες | in my closet

Απάντηση