DIY

Πολύχρωμα τετράδια με καπλάντισμα και κολάζ

Πολύχρωμα τετράδια με καπλάντισμα και κολάζ

Από τον περσινό Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας έχω μια μεγάλη εκκρεμότητα. Δεν έχω γράψει για την τελευταία αποστολή. Ενώ την έκανα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και καλή παρέα, δεν έγραψα για αυτή και δεν έκανα την κλήρωση για το δωράκι της. Έχω όλες τις συμμετοχές σε ένα υπέροχο τενεκεδένιο κουτάκι αλλά μπήκε με πολύ φόρα ο Σεπτέμβριος και έχασα πολύ γρήγορα την μπάλα. Όμως, ήρθε η ώρα τώρα, που ξεκίνησε ο φετινός Μαραθώνιος, να το διορθώσω αυτό.

Η τελευταία αποστολή είναι αφιερωμένη στα εφόδια της νέας σχολικής χρονιάς. Θέλω να φτιάξεις κάτι για αυτήν. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε αλλά εγώ θέλω κάτι που θα σε βοηθήσει να οργανωθείς. Ίσως μια κασετίνα, ίσως ένα τετράδιο, ίσως ένα μολυβάκι, ίσως ένα ημερολόγιο και ίσως κάτι άλλο. Θα το φτιάξεις, θα το φωτογραφήσεις και θα το ανεβάσεις στη σελίδα στο facebook. Θέλω πολύ να μας γράψεις πως θα ήθελες να το χρησιμοποιήσεις και πως θα σε βοηθήσει για τη νέα σχολική χρονιά.

Τα χαρτονάκια μου περιμένουν να αξιοποιηθούν

Τα χαρτονάκια μου περιμένουν να αξιοποιηθούν

Αγαπώ πολύ τα τετράδια. Μου αρέσει να φτιάχνω, μου αρέσει να αγοράζω, μου αρέσει να χρησιμοποιώ. Κουβαλάω πάντα ένα και μερικές φορές και δύο μαζί μου. Σημειώνω υποχρεώσεις, λίστες με ψώνια, ιδέες που έρχονται στα ξαφνικά, μέσα στο λεωφορείο. Τα πάντα όλα. Τα θεωρώ το σημαντικότερο και το πιο αγαπημένο μου εργαλείο. Όποιος έχει κερδίσει craft kit από εμένα ξέρει πως το τετράδιο και το μολύβι είναι το απολύτως απαραίτητο εργαλείο. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα για το “Πάρε-Δώσε για καλό” του Αυγούστου στο Κουμπί Coffee & Crafts ήξερα πως η χρονιά θα ξεκινήσει καλύτερα με ένα τετραδιάκι. Και ένα μολυβάκι και έναν σελιδοδείκτη! Ταυτόχρονα, είχα τάξει πως θα ετοιμάσω ένα μικρό δωράκι για κάθε συμμετέχοντα του Μαραθώνιου που θα κατάφερνε να ολοκληρώσει και τις 12 αποστολές. Ήθελα κάτι χειροποίητο και χρήσιμο οπότε και πάλι το τετράδιο ήταν η τέλεια λύση!

Ο πολύχρωμος χαμός στον πάγκο της κουζινούλας μου

Ο πολύχρωμος χαμός στον πάγκο της κουζινούλας μου

Άπλωσα λοιπόν τα χαρτονάκια μου και ξεκίνησα να τα κόβω σε διάσταση Α4 (21×29,7cm) που ήξερα ότι θα με βόλευε γιατί είχα μπόλικο χαρτί σε ανάλογο μέγεθος. Είχα παρατηρήσει επίσης ότι είχε επανέλθει πολύ στη μόδα το καπλάντισμα. Το καπλάντισμα των βιβλίων μου, σήμαινε σε όλη μου την παιδική και εφηβική ηλικία, το επίσημο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Για να θυμηθώ λοιπόν τα νιάτα μου ήξερα πως με τα χαρτονάκια και το χαρτί θα έκανα μια απλή βιβλιοδεσία και το τελικό τετράδιο θα το καπλάντιζα. Ωστόσο, κάτι μου έλειπε. Ήθελα χρώμα, σχέδια και διάφορα άλλα στα τετράδια και δεν ήθελα πάλι να πειραματιστώ με νερομπογιές. Ήθελα λίγο πιο τρισδιάστατο αποτέλεσμα και έτσι τσάκωσα τον διακορευτή καρδούλα που έχω και έκανα κάποια πειράματα.

Ένας μικρός, ταπεινός διακορευτής καρδούλας

Ένας μικρός, ταπεινός διακορευτής καρδούλας

Ωραίο το αποτέλεσμα αλλά λίγο βαρετό να φτιάξω 30-40 τετράδια με πολύχρωμες καρδούλες. Τις αγαπώ αλλά όχι τόσο πολύ και σε τέτοιο βαθμό. Θυμήθηκα όμως ότι στο Κουμπί Coffee & Crafts είχε πάρει το μάτι μου ένα μηχάνημα που έκοβε χαρτί και χαρτόνι σε διάφορα σχέδια και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το scrapbooking αν και το αγαπώ πολύ και δεν έχω γνώσεις για τα εργαλεία και τα υλικά που κυκλοφορούν οπότε όταν κατάλαβα πως δουλεύει μια Sizzix ενθουσιάστηκα. Το γεγονός ότι το Κουμπί έχει πάρα πολλές μήτρες κοπής, βοήθησε πάρα πολύ και μου επέτρεψε να πειραματιστώ και να χαρώ πολύ. Ειδικά με μικρά κομματάκια χαρτιού και χαρτονιού (περισσεύματα από άλλες κατασκευές) που μαζεύω ευλαβικά γιατί δεν πετάω χαρτί και ύφασμα.

Πολλές μήτρες κοπής και άπειρα σχέδια!

Πολλές μήτρες κοπής και άπειρα σχέδια!

Έκοψα πάρα πολλά σχέδια, σε πάρα πολλά διαφορετικά χαρτιά και πήρα κοντά μου και όλες τις washi tape μου. Πλέον είχα μπόλικο υλικό για να κάνω τα τετράδια όπως τα είχα φανταστεί. Πολύχρωμα και χαρούμενα. Η συναρμολόγηση/κολάζ των εξώφυλλων ήταν και το πιο αγαπημένο μου στάδιο. Βέβαια γέμισα το σπίτι μικρά πολύχρωμα χαρτιά αλλά χαλάλι.

Το κολαζ καλά κρατεί!

Το κολαζ καλά κρατεί!

Βοήθησε πολύ το γεγονός ότι τα εξώφυλλα είχα αποφασίσει να τα καπλαντίσω. Τόσο οι διακοσμητικές ταινίες όσο και τα κομμένα σχεδιάκια θα έπρεπε να κολληθούν πολύ περισσότερο αν δεν καλύπτονταν από κάτι. Ειδικά αν το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα τετράδιο που το ρίχνεις σε μια τσάντα και φθείρεται εύκολα.

Διάφορες συνθέσεις που δοκίμασα με τα διάφορα που είχα

Διάφορες συνθέσεις που δοκίμασα με τα διάφορα που είχα

Αφού τελείωσα με όλα τα εξώφυλλα είχα να κάνω το καπλάντισμα και μετά τη βιβλιοδεσία που ήθελα να είναι απλή και όμορφη. Εξάλλου είχα και 40 τετράδια να κάνω και δεν ήθελα να τα στείλω δύο χρόνια μετά.

Καπλάντισμα εξώφυλλου

Το καπλάντισμα του τετράδιου βήμα-βήμα

Το καπλάντισμα του τετραδίου βήμα-βήμα

Αν δεν έχετε κάνει καπλάντισμα, μόνο η πρώτη φορά είναι κάπως δύσκολη αλλά μετά όλα είναι εύκολα. Θα χρειαστείτε ένα ψαλίδι, ένα χάρακα και το διαφανές αυτοκόλλητο. Η αγαπημένη makelife έχει γράψει ένα πολύ αναλυτικό άρθρο σχετικά. Εγώ απλά φωτογράφισα τα σχετικά στάδια εδώ για διευκόλυνση.

Βιβλιοδεσία τετραδίου

Απλή ραφτή βιβλιοδεσία για το τετράδιο

Απλή ραφτή βιβλιοδεσία για το τετράδιο

Εργαλεία και υλικά

 • 10 απλά φύλλα χαρτιού φωτοαντιγραφικού Α4,
 • μια βελόνα με αιχμηρή μύτη και μεγάλο μάτι,
 • λεπτό κορδονάκι που να περνάει από το μάτι της βελόνας,
 • μια πινέζα,
 • έναν χάρακα,
 • ένα μολυβάκι.

Διαδικασία

 • Διπλώστε όλα τα χαρτιά μαζί όσο πιο καλά μπορείτε, στη μέση μαζί και με το εξώφυλλο που θα ακουμπάει η καλή του πλευρά στο τραπέζι σας και θα είναι το πρώτο από όλα τα φύλλα.
 • Μετρήστε με το χάρακα πάνω στο εσωτερικό σημείο του διπλώματος, σημεία που να απέχουν 3cm μεταξύ τους (6 σημεία σύνολο) και σημαδέψτε με το μολυβάκι. Πατήστε με την πινέζα αυτά τα σημεία καλά έτσι ώστε να τρυπηθούν όλα τα χαρτιά μαζί.
 • Περάστε το κορδονάκι διπλό στην βελόνα και κάντε καλό κόμπο στην άκρη. Περάστε τη βελόνα από το πρώτο σημάδι κάτω στο εσωτερικό του διπλώματος έτσι ώστε ο κόμπος να μένει μέσα στο δίπλωμα και μετά περάστε τη βελόνα από το δεύτερο σημαδάκι.
 • Συνεχίστε το “μέσα-έξω” μέχρι το τελευταίο σημαδάκι και λογικά η βελόνα σας θα είναι στο εσωτερικό του διπλώματος. Συνεχίστε πάλι το πέρασμα “μέσα-έξω” μέχρι να συναντήσετε πάλι τον κόμπο όπου και θα δέσετε το κορδονάκι σας και το δέσιμο έχει τελειώσει.
 • Απλώστε με ένα χαρτονάκι κόλλα δυνατή στο εξώφυλλο και πατήστε το πρώτο φύλλο πάνω της (μπρος και πίσω). Έτσι θα καλυφθούν τα γυρίσματα από το καπλάντισμα.
Εισαγωγή σελιδοδείκτη πριν το κόλλημα

Εισαγωγή σελιδοδείκτη πριν το κόλλημα

Στο πίσω φύλλο αν κολλήσετε μια μακριά κορδελίτσα πριν ακουμπήσετε το χαρτί στο οπισθόφυλλο θα έχετε και έναν μόνιμο σελιδοδείκτη. Κολλήστε τον απλά κοντά στο δίπλωμα και στο πάνω μέρος για να μην σας φύγει εύκολα.

Βιβλιοδεσία με συρραπτικό

Βιβλιοδεσία με συρραπτικό

Ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος για τη βιβλιοδεσία είναι και το συρραπτικό. Θα χρειαστείτε ένα συρραπτικό – καρφωτικό και όχι το απλό συρραπτικό του γραφείο για να πετύχετε τη συρραφή όπου ακριβώς τη θέλετε, δηλαδή στη ράχη του τετραδίου. Μη ξεχάσετε αφού κάνετε 2 συρραφές, να γυρίσετε το τετράδιο για να βλέπετε το μέσα μέρος και να λυγίσετε τα συρραπτικά για να μην εξέχουν. Δύο συρραπτικά ανά τετράδιο είναι αρκετά. Δε θέλει παραπάνω.

Τα τετράδια συναρμολογούνται και ολοκληρώνονται!

Τα τετράδια συναρμολογούνται και ολοκληρώνονται!

Έτσι κατάφερα σιγά-σιγά και έφτιαξα 40 τετράδια που ήταν όλα τελείως διαφορετικά και το χάρηκα πολύ. Κάτι για να οργανώσουν τη νέα σχολική χρονιά τους έκαναν 49 δημιουργικοί συμμετέχοντες και μπορείτε να τα δείτε όλα αν μπείτε στη σελίδα στο facebook, εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών». Εγώ διάλεξα τα παρακάτω γιατί μου φάνηκαν πολύ πρωτότυπα και μου άνοιξαν την όρεξη για να τα δοκιμάσω κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πολλά από αυτά τα δοκίμασα:

Όλα τα τετράδια μαζί στη σειρά!

Όλα τα τετράδια μαζί στη σειρά!

Μετά πήρα φόρα και σκέφτηκα πως ένα τετράδιο είναι κάπως μόνο του χωρίς ένα κομποζέ μολυβάκι. Πήρα μπροστά μου κάτι αυτοκόλλητα υφάσματα που έχει το tiger και άρχισα το καπλάντισμα όπως και στα μολυβάκια μου. Πρέπει να ενημερώσω ότι ξύνονται κανονικά και είναι πολύχρωμα και όμορφα.

Τα καπλαντισμένα μολυβάκια μου!

Τα καπλαντισμένα μολυβάκια μου!

Το δωράκι της 12ης αποστολής ήταν ένα kit για τσαντούλα πολύ ζεστή και χνουδωτή. Μετά από κλήρωση στο instagram η τυχερή συμμετοχή είναι αυτά τα πολύχρωμα σημειωματάρια με αφρό!

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στον περσινό Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς τους 31 που κατάφεραν μέσα στο κατακαλόκαιρο και έκαναν και τις 12 αποστολές. Εύχομαι και φέτος να είμαστε τόσο δημιουργικοί στον Καλοκαιρινό Μαραθώνιο Δημιουργικότητας 2017 και να περάσουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι!

4 σχόλια

 1. Καλημέρα Αννούλα μου.
  Χαίρομαι που είμαι μια από αυτές που συμμετείχαν στον περσινό μαραθώνιο κι έχω αυτό το δωράκι από σένα.
  Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ κι εφέτος αν και οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες.
  Φιλάκια πολλά.

  Απάντηση
 2. Καλημέρα και από μένα!Εχω και εγώ ένα από αυτά τα όμορφα τετραδιάκια σου!Και χαίρομαι πολύ για το νέο μας μαραθώνιο!Καλό καλοκαίρι να έχουμε με πολλές δημιουργίες…

  Απάντηση
 3. Τι λες τώρα!!! Για άλλη μια φορά είδα και εθαύμασα!! Μια ατζαμοσύνη την είχα πάντα με το καπλάντισμα των βιβλίων, πόσω μάλλον να ασχοληθώ με τη βιβλιοδεσία. Μπράβο βρε ντουλαπάκι μας, και εις ανώτερα :*

  Απάντηση
 4. Μεγάλη παραγωγή! Και πόσο όμορφα έγιναν με το καπλάντισμα. Ευχαριστώ Άννα μου και για την αναφορά στο σχετικό άρθρο μας. Τότε πολλές φίλες, κυρίως από Αθήνα, παραξενεύτηκαν με τη λέξη καπλάντισμα, αλλά εμείς έτσι το θυμόμαστε εδώ. Τα φιλιά μου!

  Απάντηση

Απάντηση