Μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας στο Βερολίνο

Μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας στο Βερολίνο

Έχω ταξιδέψει πολύ στην Ευρώπη είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια όμως που έχω ενστερνιστεί και την ιδιότητα του crafter, σε κάθε ταξίδι μου προσπαθώ να ανακαλύπτω τι γίνεται και στο χώρο της χειροτεχνίας. Ειδικά αν δεν πάω πρώτη φορά κάπου, θα αφιερώσω χρόνο στο να επισκεφτώ χώρους και μαγαζιά σχετικά με τη χειροτεχνία. Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν είναι κάτι εύκολο και απαιτεί εντατική έρευνα σίγουρα προκαταβολικά του ταξιδιού. Όσο εύκολο είναι να βρεις τα καλύτερα τουριστικά σημεία (μουσεία, αξιοθέατα, μνημεία κ.λπ.) ή τα καλύτερα σημεία για να φας και να διασκεδάσεις σε μια πόλη, τόσο δύσκολο είναι να βρεις που πάνε οι crafters. Όμως με τη βοήθεια του foursquare, του swarm, των google maps και φυσικά της ίδιας της google πολλά γίνονται.

Modulor: Πολύ μου γυάλισαν αυτά τα DIY αυτοκινητάκια!

Modulor: Πολύ μου γυάλισαν αυτά τα DIY αυτοκινητάκια!

Θα ξεκινήσω από το Βερολίνο που βρέθηκα στο τέλος του 2014 και δεν ήταν ούτε η πρώτη αλλά ούτε καν η τέταρτη φορά που πήγαινα. Είχα επαγγελματικές υποχρεώσεις εκεί όμως είχα και δύο απογεύματα ελεύθερα για να ανακαλύψω όσα είχα καταφέρει να βρω διαδικτυακά πριν ξεκινήσω. Είχα φτιάξει μια περιεκτική λίστα με σχετικούς χώρους, έβαλα άνετα παπούτσια για μπόλικο περπάτημα, πήρα και τη φωτογραφική μου μαζί και ξεκίνησα.

Modulor: Ράφια γεμάτα από kits έτοιμα να αρχίσετε κάτι!

Modulor: Ράφια γεμάτα από kits έτοιμα να αρχίσετε κάτι!

Modulor

Για καλή ή για κακή μου τύχη ξεκίνησα από το Modulor, το οποίο είναι ό,τι πιο μεγάλο και ό,τι πιο πλήρες έχω επισκεφτεί στη ζωή μου, σχετικά με τη χειροτεχνία. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς είναι πάνω στην Moritzplatz. Βγαίνεις από τον U-Bahn και πέφτεις πάνω του. Και αυτό που σε περιμένει εκεί είναι ένα διώροφο κατάστημα γιγαντιαίων διαστάσεων (3.000m²) γεμάτο από κάθε λογής καλούδια, υλικά και πράγματα. Ένιωσα πως μπήκα σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε ένα εμπορικό αφιερωμένο στη χειροτεχνία και έμεινα εκεί τουλάχιστον δύο ώρες.

Modulor: Χρώμα, υλικά, ράφια ασφυκτικά γεμάτα <3

Modulor: Χρώμα, υλικά, ράφια ασφυκτικά γεμάτα <3

Ξετρελάθηκα όταν έμαθα ότι μπορούσα να φωτογραφίσω ό,τι ήθελα (μακάρι αυτό να επιτρεπόταν παντού), φορτώθηκα ό,τι φυλλάδιο βρήκα και ψώνισα κάποια, λίγα πράγματα περισσότερο για το καλό παρά γιατί τα χρειαζόμουν. Με έκπληξη συνειδητοποίησα ότι μέσα σε αυτό το τεράστιο κατάστημα μπορεί να βρει κάποιος πολύτιμες, σχετικές υπηρεσίες. Σε διάφορα σημεία μέσα στο Modulor υπήρχαν χώροι που θα μπορούσα να κόψω όποιο υλικό ήθελα, σε ό,τι διάσταση ήθελα όπως για παράδειγμα ξύλο, πλαστικό, χαρτί και πολλά ακόμα. Επίσης σε κάποιους χώρους μπορείς να νοικιάσεις τον εξοπλισμό που θέλεις και να δουλέψεις εκεί αυτό που θέλεις να φτιάξεις. Ταυτόχρονα υπηρεσίες εκτύπωσης σε όλα τα πιθανά μέσα (χαρτί, βινύλιο, ύφασμα κ.λπ.) υπάρχουν για κάθε πιθανή εφαρμογή.

Modulor: Βολικά σημεία με όλα τα υλικά μαζί για να πάρεις μια γρήγορη μυρουδιά τι θα βρεις εκεί

Modulor: Βολικά σημεία με όλα τα υλικά μαζί για να πάρεις μια γρήγορη μυρουδιά τι θα βρεις εκεί

Έβλεπα ανθρώπους κάθε ηλικίας γύρω μου, με καροτσάκια του σούπερ μάρκετ και λίστες στα χέρια, να περπατάνε αμέριμνοι στου διαδρόμους του και ένιωθα μια ηρεμία και μια χαρά που δεν έχω ξαναζήσει σε ανάλογο χώρο. Έβγαζα φωτογραφίες, κρατούσα σημειώσεις, έπιανα από τα ράφια ό,τι μου είχε “γυαλίσει” και μπαινόβγαινα στα διάφορα studio (υπηρεσιών) χωρίς να με κυνηγάει κάποιος με την πιο άκυρη ερώτηση “τι ψάχνετε;”. Πολύ σπάνια πάω σε μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας στην Ελλάδα με λίστα και συγκεκριμένες ανάγκες. Θέλω να δω και να εμπνευστώ. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν αυτό οι άνθρωποι που τα έχουν;

Modulor: Τα ράφια με τις washii tapes και τα χαρτιά ήταν λαχταριστά γεμάτα

Modulor: Τα ράφια με τις washii tapes και τα χαρτιά ήταν λαχταριστά γεμάτα

Κάποια στιγμή πήρα τη στιβαρή απόφαση να φύγω όχι γιατί τα είχα δει όλα αλλά γιατί ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος και ήθελα να δω και άλλα μέρη. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ξαναπάω με την πρώτη ευκαιρία και έκτοτε ρίχνω κλεφτές ματιές στη σελίδα τους στο facebook και χαμογελάω με νοσταλγία.

Berlins Welt der Stoffe

Σχετικά κοντά στη στάση Osloer Strasse του U-Bahn εντόπισα το Berlins Welt der Stoffe, μια αποθήκη υφασμάτων που πραγματικά μαγεύτηκα και θέλησα να μείνω εκεί όσο περισσότερο μπορούσα. Μια τεράστια βιομηχανική αποθήκη, γεμάτη ράφια με υφάσματα σε κάθε πιθανή ποιότητα και κάθε πιθανό σχέδιο. Όλα τακτοποιημένα ανά είδος υφάσματος για εύκολη αναζήτηση και το κάθε είδος τακτοποιημένο ανά χρώμα. Ένας οπτικός παράδεισος για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με το ράψιμο. Ένιωσα μια έκπληξη όταν πρόσεξα ότι κάθε ύφασμα είχε ειδικό καρτελάκι και έλεγε τι ποσοστό είχε από κάθε είδος ύφασμα. Όπως μου είπαν οι πολύ ευγενικές κυρίες, όταν κάποιος αγοράζει ένα ύφασμα του δίνουν και ανάλογο καρτελάκι για να ξέρει και μετά τη σύνθεση του υφάσματος που αγόρασε.

Berlins Welt der Stoffe: Ύφασμα, ύφασμα και πάλι ύφασμα παντού!

Berlins Welt der Stoffe: Ύφασμα, ύφασμα και πάλι ύφασμα παντού!

Εκτός από τα ατελείωτα υφάσματα υπήρχαν και άπειρα υλικά για ραπτική γενικά. Φερμουάρ, κλωστές, δαντέλες, τρέσες, εργαλεία. Τα πάντα όλα. Μάλιστα εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από την παρουσίαση των κουμπιών (σε πλαστικούς κυλίνδρους με ένα δείγμα μπροστά) που πρέπει να έβγαλα πάνω από 50 φωτογραφίες εκεί στο τεράστιο και επιβλητικό χώρο. Φυσικά οι φωτογραφίες επιτρέπονταν και η εξυπηρέτηση ήταν τόσο όση όταν τη χρειαζόμουν. Απλά υπέροχος χώρος για να ξημεροβραδιάζομαι.

Berlins Welt der Stoffe: Άπειρα κουμπιά τόσο όμορφα τοποθετημένα

Berlins Welt der Stoffe: Άπειρα κουμπιά τόσο όμορφα τοποθετημένα

Από ότι καταλαβαίνω από το site τους έχουν πλέον μετακομίσει έμ άργησα και εγώ να γράψω το άρθρο οπότε όταν πάτε στο Βερολίνο, αν αποφασίσετε να ρίξετε μια βόλτα, ελέγξτε το καλύτερα. Σίγουρα το Berlins Welt der Stoffe αξίζει μια μεγάλη και καλή βόλτα αν ασχολείστε με το ράψιμο. Θα το χαρείτε πάρα πολύ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

idee. Creativmarkt

To idee έχει όχι ένα αλλά τρία καταστήματα στο Βερολίνο και όλα μεγάλα και πολύ εντυπωσιακά. Φυσικά δεν προλάβαινα να πάω σε όλα και έτσι ξεκίνησα από αυτό που ήταν πιο κεντρικά και πιο κοντά στις υποχρεώσεις μου, αυτό κοντά στην Leipziger Platz. Ενοχλήθηκα πάρα πολύ που δεν με άφησαν να βγάλω φωτογραφίες (είχα καλομάθει στα άλλα καταστήματα) αλλά δεν ήμουν καλό παιδί. Πόσες φορές στη ζωή μου θα μπω σε ένα σούπερ μάρκετ υψηλής αισθητικής με υλικά χειροτεχνίας; Ελπίζω πολλές αλλά δεν το ξέρω κιόλας.

Αν και το κατάστημα που πήγα ήταν ένα κλικ μικρότερο από το Modulor, τα πράγματα ήταν πιο κοντά στο στυλ μου και στις ανάγκες μου. Ένιωσα πως τα ήθελα όλα και ότι με όλα μπορούσα να κάνω κάτι. Σε έναν τεράστιο τοίχο δέσποζε ένα γιγαντιαίο λουλούδι φτιαγμένο από σωλήνες με κουμπιά (όπως στο Berlins Welt der Stoffe) μπροστά στο οποίο κάθισα τουλάχιστον 45 λεπτά προσπαθώντας να το φωτογραφίσω στα κλεφτά. Έκανα πως ψαχούλευα κουμπιά σε μια γυάλα και περίμενα τον υπάλληλο να απομακρυνθεί αλλά μάταια. Μάλλον με είχε πάει μυρουδιά και δεν κουνιόταν. Κατέληξα με μια δεκάδα κουμπάκια τα οποία αξιοποίησα στη θήκη με ραπτικά μου και την έντονη ανάμνηση ότι κάποιος με είχε πάρει στο ψιλό γαζί. Με την κακία του να μείνει.

KaDeWe

Το KaDeWe δεν είναι ένα μαγαζί με υλικά χειροτεχνίας. Είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο στο Βερολίνο που αξίζει να το επισκεφτείτε ανεξάρτητα από το αν σας αρέσουν οι χειροτεχνίες. Μεγάλο, παλιό, επιβλητικό και με κάτι για τον καθένα. Αν είστε με παρέα στο Βερολίνο, κάντε μια επίσκεψη. Μόλις φτάσετε, δώστε ραντεβού στην είσοδο του σε ας πούμε μια ώρα και φύγετε για το τμήμα σπιτιού.

KaDeWe: Ο χώρος με τα υλικά χειροτεχνίας ήταν τεράστιος και απολαυστικός

KaDeWe: Ο χώρος με τα υλικά χειροτεχνίας ήταν τεράστιος και απολαυστικός

Εκτός από τα άπειρα είδη για πάρτι, για συσκευασία και φυσικά για διακόσμηση σπιτιού, θα εντυπωσιαστείτε από την ατελείωτη γραφική ύλη. Οι Γερμανοί αγαπούν τη χειροτεχνία πολλά χρόνια τώρα (πολλά περισσότερα από ό,τι εμείς) και έτσι έχει το χώρο της σε κάθε πολυκατάστημα που σέβεται τον εαυτό του.

KaDeWe: Δεν αντιστάθηκα στις ατελείωτες βιτρίνες με τα γλυκά του

KaDeWe: Δεν αντιστάθηκα στις ατελείωτες βιτρίνες με τα γλυκά του

Στην τελική που αλλού στον κόσμο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το γλυκάκι σας με θέα όλα αυτά τα πολύχρωμα και πανέμορφα καλούδια;

Smilla

Η Smilla ήταν ότι πιο όμορφο, φιλικό και ανθρώπινο είχα μπει σε αυτήν τη σύντομη μου επίσκεψη. Έφτασα λίγο μετά το κλείσιμο, λαχανιασμένη, κουρασμένη και πολύ ταλαιπωρημένη. Το κατάστημα είχε επίσημα κλείσει αλλά στον μέσα χώρο είχε ένα workshop ραπτικής και έτσι υπήρχαν άνθρωποι. Μύριζε καφές και τσάι και καλή διάθεση. Η ευγενική κυρία που μου άνοιξε, δέχτηκε να μπω και να μείνω όσο ήθελα αν και κλειστά. Με ρώτησε με πολύ ενδιαφέρον γιατί είχα τόση λαχτάρα να μπω, της εξήγησα για το ντουλαπάκι και ανταλλάξαμε στοιχεία επικοινωνίας. Μετά με άφησε μόνη μου να χαζεύω τον υπέροχο χώρο και να στήνω αυτί με τα ελάχιστα και κουτσά γερμανικά μου στις κοπέλες που έραβαν κάτι για τα Χριστούγεννα.

Smilla: Όλα όμορφα και περιποιημένα

Smilla: Όλα όμορφα και περιποιημένα

Αν σκοπεύετε να πάτε Βερολίνο και έχετε χρόνο, να πάτε στη Smilla. Μπορεί να μην είναι σε διαστάσεις σούπερ μάρκετ όπως το Modulor ή το Idee αλλά είναι ένας πανέμορφος, φιλικός και πολύ ζεστός χώρος που θα σας αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή.

Volksfaden

Μπορεί να στάθηκα τυχερή στη Smilla και να μπήκα αν και κλειστά αλλά δεν είχα την ίδια τύχη στο Volksfaden. Ήταν πλέον πολύ προχωρημένη η ώρα, είχε κλείσει τελείως και το μόνο που κατάφερα ήταν μερικές φωτογραφίες από τη βιτρίνα που ήταν πολλά υποσχόμενη όπως τα όσα είχα διαβάσει σε σχετικά άρθρα. Ήθελα να δω από κοντά την υπέροχη συλλογή βαμβακερών υφασμάτων σε πολύ μοναδικά ντεζέν αλλά δεν τα κατάφερα. Την επόμενη φορά.

Volksfaden: Ένα μικρό αλλά απίστευτα ατμοσφαιρικό μαγαζάκι με υφάσματα

Volksfaden: Ένα μικρό αλλά απίστευτα ατμοσφαιρικό μαγαζάκι με υφάσματα

Στη λίστα μου είχα και το Edelhoff Kreativkaufhaus, to Knopfloch και το Boesner αλλά δεν τα πρόλαβα είτε επειδή ήταν πολύ μακριά μου είτε επειδή εγώ είχα ελάχιστο χρόνο. Όμως, σε επόμενο ταξίδι δεν θα αμελήσω να τα επισκεφτώ και αυτά και να χαρώ και εγώ σαν crafter. Αν οργανώνετε ταξίδι στο Βερολίνο, χαίρομαι για εσάς και ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο αυτό το άρθρο. Φυσικά και περιμένω εντυπώσεις και άλλες προτάσεις για επόμενο ταξίδι!

7 σχόλια

 1. Και μόνο γι’αυτά τα μαγαζιά πρέπει να πάω στο Βερολίνο!
  Απαπα! Αρρώστησα καλέ! ????
  Έχω βρεθεί σε τέτοια μαγαζιά σε άλλες χώρες και δεν κατάφερα να ψωνίσω τίποτα γιατί τα ήθελα όλα ??????
  ΥΠΈΡΟΧΟ άρθρο και πολύ χρήσιμο.
  Καλή συνέχεια και Φιλάκια πολλά

  Απάντηση
  • Πράγματι αξίζει μια επίσκεψη στο Βερολίνο για όλα αυτά και για άλλα πολλά. Σου το εύχομαι με όλη μου την καρδιά. Ευχαριστώ πολύ και για την ώρα μένουμε στα οφθαλμόλουτρα 🙂

   Απάντηση
 2. Θέλουμε κάποια στιγμή να πάμε στο Βερολίνο!Λες να πείσω το έτερον ήμισυ να με αφήσει να χαθώ για λίγο σε αυτούς τους χώρους?Υπέροχο άρθρο Άννα,ευχαριστούμε,ανυπομονώ να βρεθώ και εγώ εκεί!!

  Απάντηση
  • Με το καλό να πάτε και να περάσετε υπέροχα γιατί σαν το Βερολίνο δεν έχει και ναι το προτείνω ανεπιφύλακτα να ρίξεις και μια βόλτα από 1-2 μαγαζιά οπωσδήποτε! Ευχαριστώ πολύ <3

   Απάντηση
 3. Αντε, πως και πώς τα περίμενα αυτά τα άρθρα σου! Τώρα μου μένει να τα πάρω ένα-ένα με τη σειρά!

  Απάντηση
 4. Παράθεμα: Μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας στο Όσλο | in my closet

 5. Μα είναι δυνατόν να πάθω τέτοια… νίλα;;; Ταξίδεψα στο Βερολίνο πριν 3 μήνες και ενώ, ως συνειδητοποιημένη craftουρίστας έκανα την αυτονόητη αναζήτηση στον θείο Γκούγκλη για καταστήματα χειροτεχνίας, δεν είδα τη δική σου δημοσίευση πάρα σήμερα!!! 🙁 🙁 🙁

  Ε λοιπόν, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου πως το Βερολίνο, είναι μεταξύ όλων των άλλων και ένας must προορισμός για εμάς τους crafters- και ναι, το παραδέχομαι πως τριγυρνούσα τις μισές ημέρες της διαμονής μου στα κραφτομάγαζα, σέρνοντας μαζί και τον δόλιο τον άντρα μου ( τσ τσ τσ).

  Όσο για το Edelhoff Kreativkaufhaus ( για το οποίο αφιερώσαμε ένα τρίωρο να το βρούμε, εν μέσω βροχής, μεγάλο κατάστημα κατάστημα μεν, πανάκριβο δε…. Και εν κατακλείδι, δεν εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία του…

  Πολλά πολλά φιλιά, μέχρι το επόμενο ταξίδι <3

  Απάντηση

Απάντηση