Σεμινάρια, εργαστήρια, workshops και άλλα στη Θεσσαλονίκη

Σεμινάρια, εργαστήρια, workshops και άλλα στη Θεσσαλονίκη

Τους τελευταίους 6 μήνες περίπου (πωπω πέρασε τόσος καιρός) που δεν έγραψα στο blog δεν ήμουν συνέχεια στην ντουλάπα μου. Έκανα πολλά και διάφορα πράγματα, άλλα δημιουργικά και άλλα όχι, αλλά σίγουρα τα χάρηκα όλα. Σιγά-σιγά θα γράψω για κάποια από αυτά μόλις ξαναβρώ το ρυθμό μου. Αυτό που με απασχολεί τώρα, όπως κάθε Σεπτέμβριο είναι τι θα κάνω την νέα σχολική χρονιά. Έχω συνηθίσει να νιώθω πως η χρονιά αρχίζει το φθινόπωρο και τότε καταστρώνω και τα σχέδια όλης της χρονιάς, μέχρι το καλοκαίρι. Ξεκίνησα μια μικρή έρευνα για να βρω τι επιλογές έχω ως ενήλικας που μένω στη Θεσσαλονίκη. Έβαλα κάποιους περιορισμούς στην έρευνά μου:

 • Δεν θέλω φέτος να μάθω μια ξένη γλώσσα. Μαλώστε με και καλά θα με κάνετε αλλά περνάω τη δημιουργική μου φάση και δε θέλω «σχολικό» διάβασμα.
 • Δε θέλω φέτος να «χτίσω» κορμί. Μαλώστε με και καλά θα κάνετε αλλά δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα αθλητικός ή χορευτικός τύπος. Μου αρέσει μόνο το περπάτημα.-
 • Δε θέλω φέτος να πληρώσω πολλά λεφτά για τα σχέδιά μου. Δε θα με μαλώσετε. Ξέρω πως είναι. Και είμαι σίγουροι πως ξέρετε και εσείς.

Άρχισα την αναζήτηση με το google. Βρήκα ελάχιστα πράγματα, τα οποία αν ήταν επικαιροποιημένα, έλειπαν απαραίτητες πληροφορίες (κόστος, ώρες, μέρες κ.λπ.). Έτσι άρχισα τα email, μετά τα τηλέφωνα, μετά τις επισκέψεις και μετά ξανά μανά από την αρχή. Τι βρήκα, λοιπόν, έξω από την ντουλάπα μου;

Χ.Α.Ν.Θ.
Οι εγγραφές έχουν αρχίσει. Μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον τηλεφωνικά στο 2310241007. Για να παρακολουθήσετε κάποιο τμήμα πρέπει να πληρώσετε 12 ευρώ που είναι η ετήσια εγγραφή μέλους. Το αρνητικό είναι πως οι μέρες των τμημάτων δεν έχουν καθοριστεί ακόμα αλλά αφού ολοκληρωθούν οι εγγραφές. Στο site λέει σε κάποια τμήματα μέρες αλλά καλό είναι να τις επιβεβαιώσετε. Η πρόσβαση είναι εύκολη με πολλά και διάφορα λεωφορεία. Στα links των τμημάτων θα βρείτε ποια είναι διαθέσιμα από Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς και ποια από Χ.Α.Ν. Ασβεστοχωρίου αν σας βολεύουν περισσότερο.

Τμήματα
Υπάρχουν τμήματα που διαρκούν από Οκτώβριο ως Μάιο και η πληρωμή πάει με το μήνα. Μπορείτε να διαλέξετε ζωγραφική ή/και κεραμική. Είναι 3ωρα μαθήματα, πρωινά (11:00-14:00) και απογευματινά (17:30-20:30), με 50 ευρώ/μήνα. Η ζωγραφική έχει τμήμα αρχαρίων και προχωρημένων. Υπάρχουν επίσης κύκλοι 10 εβδομάδων ο καθένας, με απογευματινά 3ωρα μαθήματα (18:00-21:00) μια φορά την εβδομάδα.  Το κόστος διαφέρει από κύκλο σε κύκλο.

Ακόμα, διαθέσιμα είναι και κιθάρα, πιάνο, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων και διάφορα αθλητικά και χορευτικά αλλά αυτά τώρα που ξέρετε το site ψάξτε τα μόνοι σας. Ψάξτε επίσης και τα παιδικά τμήματα αν έχετε κάποιο μικρό. Είναι πολλά και μερικά πολύ ιδιαίτερα. Καλύτερα περάστε μια βόλτα και πάρτε ενημερωτικό υλικό που είναι σίγουρα για 2011-2012. Εμένα θα με βρείτε στην Κοπτική – Ραπτική όταν (αρχές Οκτώβρη) ξεκινήσει. Το πήρα απόφαση! Σύντομα θα πω το γιατί.

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Δεν έχει δικό του site. Κρίμα λίγο. Το βρήκα ως μέρος των πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι εγγραφές άρχισαν 1 Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον τηλεφωνικά στο 2310424132. Τα τμήματα είναι απογευματινά κυρίως και διαρκούν από Οκτώβριο ως Μάιο. Το κόστος είναι 25 ευρώ το μήνα εκτός από κάποια που είναι δωρεάν. Η πρόσβαση είναι εύκολη με πολλά και διάφορα λεωφορεία.

Τμήματα:

 • Δευτέρα: Χρωματολογία και Διακόσμηση (19:00-21:00) και Ιστορία της τέχνης (19:00-20:30).
 • Τρίτη: Μεταξογραφία (17:00-19:00), Αγιογραφία (19:00-21:00), Ζωγραφική (19:00-21:00) και Φαγιούμ σε κόσμημα (19:00-21:00 – Δωρεάν παρακολούθηση).
 • Τετάρτη: Ταπισερί (19:00-21:00) και Εργαστήρι Αυτογνωσίας (19:00-21:00).
 • Πέμπτη: Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός (19:00-21:00) και Φωτογραφία (19:00-21:00).
 • Παρασκευή: Χαρακτική (17:00-19:00), Κατασκευή Κοσμήματος (19:00-21:00) και Δημιουργική Ανακύκλωση (19:00-21:00).
 • Σάββατο: Ελεύθερο σχέδιο (9:00-10:30).
 • Κυριακή: Δημιουργική Γραφή (11:30-13:00).

Ακόμα, διαθέσιμα είναι η Τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης και η Λέσχη Ανάγνωσης που είναι δωρεάν η συμμετοχή και στα δυο και οι συναντήσεις θα γίνονται μια φορά το μήνα 18:30-21:00. Αν και πάλι έχετε κάποιο πιτσιρίκι ρίξτε μια ματιά και στα παιδικά τμήματα. Χάρηκα που είδα Origami και κατασκευές με ζυμάρι. Το ενημερωτικό υλικό είναι ουσιαστικά μια φωτοτυπία αλλά αν πάρετε τηλέφωνο οι κυρίες που απαντούν είναι πολύ πρόθυμες να σας ενημερώσουν για όλα. Εμένα θα με βρείτε την Παρασκευή στη Δημιουργική Ανακύκλωση όταν (αρχές Οκτώβρη) ξεκινήσει.

Λαϊκό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Διαπολιτιστικό Κέντρο Επιμόρφωσης και Επικοινωνίας
Από όσο έλεγξα δεν έχει ανέβει ακόμα το νέο πρόγραμμα για 2011-2012 αλλά αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας. Ρίξτε μια ματιά στα περσινά για να ανοίξει η όρεξη και αν σας αρέσει κάτι τηλεφωνήστε στην υπεύθυνη του τμήματος. Θα σας ενημερώσει για τις ώρες και τις μέρες καθώς και το κόστος αναλυτικά. Εγώ ρώτησα για το τμήμα «Δημιουργούμε την γκαρνταρόμπα μας» και με ενημέρωσε πως μπορώ να κουβαλάω και τη ραπτομηχανή μου εκεί. Τελικά αποφάσισα να πάω ΧΑΝΘ λόγω μεγάλης απόστασης. Κατεβάστε τα σχετικά pdf για το πώς θα πάτε εκεί και άλλες πληροφορίες.

moda!rt
Κάτι πολύ φρέσκο στη Θεσσαλονίκη, που ανακάλυψα από διάφορα blogs. Διάβασα ένα πολύ θετικό about και ζήτησα με email διάφορες πληροφορίες για το Fashion workshop για αρχάριους. Η απάντηση ήταν άμεση και πλήρης και αυτό πάντα μου κάνει θετική εντύπωση. Δυστυχώς (για την ώρα) τα απογευματινά workshops αρχίζουν νωρίς και δεν προλαβαίνω να τρέχω μετά τη δουλειά μου (16:00-20:00). Αναμένω νεότερα μόλις οριστικοποιηθούν τα τμήματα. Μπορείτε επίσης να βρείτε Fashion workshop για προχωρημένους, για παιδιά, για κατασκευή αξεσουάρ μόδας και για πλέξιμο!

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Αν έχετε παιδάκι θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουν. Για τους ενήλικες υπάρχει το Δημιουργικό Εργαστήρι Ενηλίκων. Είναι ένα εργαστήρι που συνδυάζει την Ιστορία Τέχνης με την εικαστική δημιουργία. Κινήματα τέχνης, μανιφέστα, καλλιτέχνες, έργα, τεχνικές, υλικά δίνουν έμπνευση για προσωπική έκφραση των συμμετεχόντων. Έχει διάρκεια από Οκτώβριο 2011 έως Ιανουάριο 2012, Τετάρτη 18:00-20:00 και κόστος 100 ευρώ. Αν σας ενδιαφέρει σπεύσατε γιατί οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή16 Σεπτεμβρίου 2011. Καλό θα ήταν πριν πάτε από εκεί να πάρετε ένα τηλέφωνο στο 2310247111 για να ρωτήσετε αν υπάρχουν θέσεις ακόμα. Εγώ πρόλαβα και γράφτηκα γιατί το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και οικονομικό.

Μερικές ακόμα προτάσεις:

 • Πείραμα: Πέρσι διοργανώθηκαν πολλά ιδιαίτερα σεμινάρια και εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρω: comics, σχεδιασμός επιτραπέζιου παιχνιδιού, flower power κ.λπ. Εγγραφτείτε στο newsletter και αναμείνατε για τα φετεινά δρώμενα.
 • Stereosis: Έχω γράψει διάφορα post στο παλιό μου blog για το πόσο χαρούμενη μαθήτρια φωτογραφίας ήμουν εκεί. Την προτείνω ανεπιφύλακτα για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι παραπάνω για τη φωτογραφία και για όσους θέλουν να αγαπήσουν τη φωτογραφία.
 • Το παραμικρό: Ρώτησα και έμαθα ότι το νέο πρόγραμμα ετοιμάζεται και σύντομα θα δημιουργηθούν τα τμήματα. Έχω γράψει και στο παρελθόν πόσο μου άρεσε ο χώρος και η ιδέα και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μπορεί να σας συναντήσω σε κάποιο μάθημα ή σε κάποιο brunch όπως αυτά που διοργανώθηκαν πέρσι με ιδιαίτερη επιτυχία.
 • Εθνικό Κέντρο Βιβλίου: Ναι εντάξει ξέρω είναι στην Αθήνα αλλά έχει κάποια σεμινάρια και στη Θεσσαλονίκη. Πολύ δελεαστικό το εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τη Σοφία Νικολαϊδου αλλά θα ήθελα να δω στη Θεσσαλονίκη και τα Εργαστήρια Τέχνης του Βιβλίου και πιο συγκεκριμένα την Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία. Ίσως κάποτε 🙁

Να πω το παράπονό μου, αναζήτησα πληροφορίες και στο Δήμο Νεάπολης που είχε μια μακροχρόνια πορεία στα δημιουργικά εργαστήρια αλλά πλέον ενώθηκε με το Δήμο Συκεών και κάποια στιγμή θα ανακοινωθεί το καινούριο πρόγραμμα. Αν μένετε κάπου εκεί κοντά προσπαθήστε το 2310638058 αλλά μην έχετε πολλές ελπίδες. Όσο για Δήμο Καλαμαριάς ήταν αδύνατο να βρω κάποια πληροφορία αλλά έχω πλήρη συλλογή από όλα τα τηλέφωνα που ίσως και να σχετίζονται με το θέμα. Κάθε φορά που έπαιρνα ένα, κέρδιζα ακόμα ένα κ.λπ. Μάλλον ο Καλλικράτης και η κρίση έκανε μεγάλη ζημιά στα πολιτιστικά προγράμματα.

Εύχομαι να βρείτε κάτι πολύ δημιουργικό για φέτος και ίσως καταφέρουμε να συναντηθούμε κάπου. Έτσι και αλλιώς από Οκτώβρη αρχίζουμε τις μαζώξεις στην κουζίνα και σας περιμένω και εκεί!

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από τις καλοκαιρινές διακοπές στα Χανιά. Δεν είναι αντιπροσωπευτικές των Χανιών ή του θέματος του post αλλά όταν τις χάζευα σκεφτόμουν τι θέλω να κάνω φέτος.

Ετικέτες: .

14 σχόλια

 1. way to go girl!

  περιμενω τον οκτώβρη και την κουζίνα :)))

  Απάντηση
 2. Μα τι υπέροχες προτάσεις! Όλες είναι μια + μια! Μόνο έτσι θα πάει καλά ο χειμώνας, μπράβο!
  Υγ και οι φωτογραφίες υπέροχες
  🙂

  Απάντηση
 3. Καλή σχολική χρονιά λοιπόν! :ο)
  Πολύ χρώμα και φέτος, ε;

  Απάντηση
 4. Μα κι εγώ απ’τα Χανιά μόνο τις σαγιονάρες σου θυμάμαι! 😛

  Yay for projects!

  Απάντηση
 5. twra ti mas kaneis?? panw pou fevgw dineis lista me ena swro kaloudia… efxomai dimiourgiko xeimwna kai an sas ferei o dromos kypro sas perimenw me zesti tyropita 🙂
  em.

  Απάντηση
 6. @kihli Έρχεται ο Οκτώβρης! Τρέχω να οργανωθώ 🙂

  @Roadartist Ευχαριστώ πολύ! Άντε λοιπόν καλό χειμώνα να έχουμε!

  @a1pha Πολύ χρώμα πάντα 🙂

  @Ban Al Από τη Χίο το τόπι, από τα Χανιά τις σαγιονάρες! Άντε ρε πάλι θα τρέχουμε για καφεδάκι πριν 🙂

  @Emily Κάτι πήρε το αυτί μου ότι φεύγεις αλλά είπα μπα. Άντε οργανώσου εκεί να ανταλλάσουμε ιδέες 🙂

  Απάντηση
 7. Κρίμα να μην μένω Θεσσαλονίκη ή να μην μένεις Αθήνα 😛
  … πάντως είχα ρωτήσει πέρυσι στο ΕΚΕΒΙ για τα σεμινάρια βιβλιοδεσίας και ήταν αρκετά τσουχτερά κι έτσι δεν πήγα….
  Φιλιά και καλή χρονιά…

  Απάντηση
 8. Ένα τέτοιο άρθρο να βρισκα για την Αθήνα,τι καλά που θα’ταν!Πλήρες,συγκεντρωτικό,πρακτικό, ξεκάθαρο!

  Απάντηση
 9. Πολύ ωραία το άρθρο σου!! μένω κι εγώ σαλόνικα και κυρίως μ αρέσει η δημιουργική ανακύκλωση!! χαίρομαι να μαζεύω υλικό 🙂 Οπότε, αν μάθεις τίποτα νεώτερο σχετικά, ειδοποίησε το λαό 🙂

  Απάντηση
 10. @Toni Θα επανέλθω με περισσότερες πληροφορίες!

  Απάντηση
 11. Παράθεμα: H παλιά ραπτομηχανή της μαμάς μου « in my closet

 12. Παράθεμα: Το in my closet απέκτησε σελίδα στο facebook « in my closet

 13. Παράθεμα: H παλιά ραπτομηχανή της μαμάς μου | in my closet

 14. Παράθεμα: Το in my closet απέκτησε σελίδα στο facebook | in my closet

Απάντηση