Βαζάκι για το κερί της Ανάστασης με χαραγμένα σχέδια

Εδώ και κάποια χρόνια μετά την Ανάσταση συμμετέχω σε έναν άτυπο διαγωνισμό. Ποιος θα καταφέρει να επιστρέψει το άγιο φως στο σπίτι. Να σας πω προκαταβολικά πως κάθε χρόνο χάνω. Γιατί θα θελήσω να ξεφλουδίσω και να φάω το αυγουλάκι μου πριν γυρίσω στο σπίτι και αυτό είναι πολύ δύσκολο με τη λαμπάδα στο χέρι και προσέχοντας να μη σβήσει. Επιπλέον, πόση ώρα να αντέξω να την κρατάω σε απόσταση από το σώμα μου χωρίς να χαζεύω τον κόσμο, τους περαστικούς, τα λουλουδάκια, τα άστρα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε; Και το κερί βγαίνει δύσκολα από τα ρούχα, τα παπούτσια, το παλτό μου, την τσάντα μου, τη φωτογραφική μου, το κινητό μου και ό,τι άλλο είναι κοντά μου.

Όλα τα υλικά έτοιμα για πειραματισμό!

Όλα τα υλικά έτοιμα για πειραματισμό!

Φέτος, όμως, θα έχω μια «καθαρή» νίκη και δεν εννοώ απλά χωρίς αμφιβολίες για το αν τα κατάφερα αλλά και χωρίς λερωμένα ρούχα από κερί. Γιατί μου έφτιαξα φαναράκι-βαζάκι και ανυπομονώ να το χρησιμοποιήσω. Ήταν και μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσω να χαράξω γυαλί με το Dremel μου που το ήθελα τόσο πολύ και όταν είδα πόσο εύκολο είναι άρχισα να γλυκοκοιτάζω όλα τα βαζάκια στο σπίτι.

Υλικά και εργαλεία:

 • Ένα βαζάκι κατά προτίμηση από παλιά συσκευασία τροφίμου για να κάνετε και επαναχρησιμοποίηση.
 • Παλιές λαμπάδες. Αν δεν κρατάτε τις παλιές λαμπάδες για περίπτωση διακοπής ρεύματος όπως έκανε η οικογένειά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, χρησιμοποιήστε ένα απλό λευκό κεράκι.
 • Dremel 3000.
 • Εύκαμπτος άξονας Dremel που θα σας επιτρέψει να χαράζετε το γυαλί σα να κρατάτε ένα στυλό ή μολύβι.
 • Διαμαντοτροχούς που να ταιριάζουν στο Dremel σας. Εγώ χρησιμοποίησα τον 7105 και τον 7134.
 • Προστατευτικό εξοπλισμό οπωσδήποτε γιατί θα δουλέψετε με γυαλί.
 • Μαρκαδοράκι.
 • Ψαλίδι ή κοπίδι.
 • Ξεσκονόπανο ή ένα καθαρό πανάκι για να καθαρίζετε την επιφάνεια όσο δουλεύετε.

Διαδικασία για να χαράξετε το βαζάκι στο σχέδιο που θέλετε:

Η διαδικασία του χαράγματος βήμα-βήμα

Η διαδικασία του χαράγματος βήμα-βήμα

 1. Ζωγραφίζετε με ένα μαρκαδοράκι το σχέδιο που θέλετε να χαράξετε. Αν δεν έχετε άνεση με το σχέδιο εκτυπώστε ένα σχεδιάκι και κολλήστε το με σελοτέιπ μέσα στο βαζάκι.
 2. Με τον πιο λεπτό διαμαντοτροχό σας (7134 ο δικός μου) κάνετε το περίγραμμα του σχεδίου όσο πιο χαλαρά και ήρεμα μπορείτε και όπως θα γράφατε με ένα στυλό. Αυτό θα σας βοηθήσει να δουλέψετε σε μια ελεγχόμενη περιοχή και να μη ξεφύγει πολύ το σχέδιό σας.
 3. Με έναν πιο μεγάλο διαμαντοτροχό (7105) χαράζετε σιγά σιγά το εσωτερικό του σχεδίου σας μέχρι να χαραχτεί όλο.
 4. Ξεσκονίζετε τακτικά την επιφάνεια που μαζεύει πολύ λεπτή σκόνη και διορθώνετε. Έτοιμο!
Ακόμα ένας λόγος να χρησιμοποιήσετε τον προστατευτικό εξοπλισμό

Ακόμα ένας λόγος να χρησιμοποιήσετε τον προστατευτικό εξοπλισμό

Ρώτησα έναν μάστορα αν χρησιμοποιεί προστατευτικό εξοπλισμό όταν δουλεύει και μου απάντησε “Οι άνδρες έχουν πολύ μικρότερη αίσθηση του κινδύνου από ότι οι γυναίκες και δε θέλουν να φοράνε διάφορα προστατευτικά γιατί νιώθουν πως έτσι είναι πιο φλώροι και λιγότερο μάγκες. Αυτός είναι και ο λόγος που παθαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα” και γέλασα γιατί είχε πολύ δίκαιο. Όμως ειδικά για τη χάραξη γυαλιού έχω έναν λόγο παραπάνω για να σας ψήσω να φοράτε τουλάχιστον γάντια. Δείτε παραπάνω τη φωτογραφία 1 και 2 και πείτε μου αν βλέπετε πόσο πιο εύκολο είναι να βλέπεις που χαράζεις φορώντας γάντια. Θα μπορούσα να βάλω κάποιο σκούρο χαρτόνι εσωτερικά αλλά και με τα γάντια μια χαρά έβλεπα τι έκανα.

Διαδικασία για να βάλετε ένα κερί μέσα στο βαζάκι:

Εδώ τώρα έχω να σας προτείνω 3 τρόπους για να διαλέξετε εσείς αυτόν που σας αρέσει περισσότερο.

Τρόπος μπεν μαρί βήμα-βήμα

Τρόπος μπεν μαρί βήμα-βήμα

 1. Μετράτε τη λαμπάδα έτσι ώστε να φτάνει μέχρι επάνω στο βαζάκι.
 2. Κόβετε με ένα ψαλίδι ή μαχαίρι τη λαμπάδα στο σημαδάκι που κάνατε φροντίζοντας να πέφτουν τα τρίματα του κοψίματος μέσα στο βαζάκι. Κάντε μια μικρή στρώση από τρίματα στον πάτο ισιώνοντας το κερί σας.
 3. Σε ένα κατσαρολάκι βράστε νερό και βάλτε το βαζάκι με τα τρίματα μέσα μέχρι να λιώσουν τελείως.
 4. Όταν λιώσουν βάλτε το βαζάκι σε μπολ με κρύο νερό και πριν το κερί πήξει και κρυώσει ακουμπήστε το κερί σας και κρατήστε το μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή το μπεν μαρί μπορείτε μετά το Πάσχα να λιώσετε τις λαμπάδες σας και με ένα φυτιλάκι να κάνετε ένα νέο κεράκι. Ειδικά αν έχετε κάποια κηρομπογιά σε αγαπημένο χρώμα ρίξτε την στο κερί να λιώσουν όλα μαζί και να χρωματίσει το κερί σας.

Τρόπος βράσε το κεράκι βήμα-βήμα

Τρόπος βράσε το κεράκι βήμα-βήμα

 1. Μετράτε τη λαμπάδα έτσι ώστε να φτάνει μέχρι επάνω στο βαζάκι.
 2. Ρίχνετε βραστό νεράκι μέσα στο βαζάκι τουλάχιστον 1-2 δάχτυλα και τοποθετείτε το κερί στο κέντρο του. Το πιέζετε ελαφρά αλλά σταθερά.
 3. Μετά από 1-2 λεπτά αδειάζετε το βαζάκι προσπαθώντας να μην κουνηθεί πολύ το κερί και πιέζετε το κερί σταθερά στον πάτο.
 4. Ανάβετε το κεράκι και αφήνετε να στάξει λίγο για να σταθεροποιηθεί καλύτερα.

Η αγαπημένη μου Aunt Peaches έχει γράψει ένα πολύ αναλυτικό άρθρο για το πως καθαρίζουμε τα βαζάκια από κερί με εύκολο τρόπο και εκεί βρήκα και αυτό το κόλπο. Επίσης δεν πετάει ούτε στάλα από το κερί που καθαρίζει αλλά το φυλάει για άλλες κατασκευές.

Τρόπος βρώμικος βήμα-βήμα

Τρόπος βρώμικος βήμα-βήμα

 1. Μετράτε τη λαμπάδα έτσι ώστε να φτάνει μέχρι επάνω στο βαζάκι.
 2. Ανάβετε ένα ή δύο κεράκια και τα αφήνετε να στάξουν στον πάτο από το βαζάκι.
 3. Όσο ακόμα είναι υγρές οι στάλες που έχετε κάνει ακουμπάτε το κεράκι πάνω τους και πιέζετε σταθερά.
 4. Ανάβετε το κεράκι και αφήνετε να στάξει λίγο για να σταθεροποιηθεί καλύτερα.

Αυτός είναι και ο πιο γρήγορος και ο πιο καθαρός τρόπος. Έτσι έκανα το βαζάκι που θα κρατάω στην Ανάσταση γιατί αν προσέξετε καλά τις φωτογραφίες θα καταλάβετε πως δεν έκανα μόνο ένα. Ήταν τόσο εύκολη και ευχάριστη η διαδικασία της χάραξης που διάφορα βαζάκια έπεσαν θύματα της όρεξης μου να δοκιμάσω διάφορα σχέδια και είμαι ακόμα στην αρχή!

Το βαζάκι και η γειτονιά μου που παρακολουθούσε τους πειραματισμούς μου

Το βαζάκι και η γειτονιά μου που παρακολουθούσε τους πειραματισμούς μου

Και με αυτήν την κατασκευή ολοκλήρωσα τους αρχικούς πειραματισμούς μου με υλικά όπως το ξύλο, το πλαστικό και το γυαλί που ήθελα να δοκιμάσω με το Dremel 3000 και φυσικά έπεται συνέχεια με άλλες ιδέες που σκέφτηκα. Θέλω να δοκιμάσω σε πέτρες, σε plexiglass και φυσικά σε μέταλλο που τόσο αγαπώ αλλά όλα αυτά μετά το Πάσχα. Δηλώνω καταγοητευμένη από τις δυνατότητες του εργαλείου, μελετάω προσεκτικά τα εξαρτήματα σε ένα πολύ καλό pdf που πέτυχα, βλέπω διάφορα βιντεάκια για να μπορώ να το αξιοποιήσω με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο και μαζεύω ιδέες. Λένε πως τα εργαλεία δεν κάνουν τον μάστορα και συμφωνώ αλλά με τα κατάλληλα εργαλεία το αποτέλεσμα δικαιώνει το μάστορα και έτσι κάπως νιώθω και εγώ τώρα.

Και μια φωτογραφία στη ταράτσα γιατί μου αρέσουν πολύ οι παλιές μας καμινάδες.

Και μια φωτογραφία στη ταράτσα γιατί μου αρέσουν πολύ οι παλιές μας καμινάδες.

Θέλετε να δοκιμάσετε και εσείς; Το ξέρω πως θέλετε και πολύ καλά κάνετε! Η Dremel Hellas χαρίζει ένα Dremel 3000 και την ευχαριστούμε πολύ για αυτό το τέλειο δώρο. Έχει ανακοινωθεί και από τη σελίδα στο facebook ο σχετικός διαγωνισμός αλλά αν θέλετε να κερδίσετε μια ακόμα συμμετοχή γράψτε μου εδώ στα σχόλια τα αγαπημένα σας εργαλεία, αυτά που ήδη χρησιμοποιείτε και αγαπάτε! Θέλω να τα δοκιμάσω όλα! Επίσης περάστε από “Ξύλινο κουτί για την πασχαλινή λαμπάδα και φωτιστικό” και από το “Πως να συμμαζέψετε τις washi tape σας και ένα ωραίο δώρο για το Πάσχα” για να αφήσετε και εκεί σχόλια αν δεν το έχετε κάνει ήδη!

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί Μεγάλη Παρασκευή 10/4 και ώρα 23:59. Την Τρίτη 14/4 και ώρα 21:00 θα ανακοινώσω στη σελίδα στο facebook τον έναν τυχερό/τυχερή που θα κερδίσει το εργαλείο! Καλή επιτυχία σε όλους και όλες και να έχετε ένα υπέροχο και πολύ δημιουργικό Πάσχα! Καλή Ανάσταση και άμα δείτε μια να κρατάει ένα βαζάκι όπως το παραπάνω ελάτε να μου πείτε ένα “Γεια σου ρε ντουλαπάκι” να χαρώ και εγώ!

25 Σχόλια

Απάντηση