Πως να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες!

Καλύτερες φωτογραφίες για τις δημιουργίες σας

Κάλεσαν έναν διάσημο φωτογράφο σε ένα επίσημο γεύμα. Η οικοδέσποινα αφού τον καλωσόρισε, του είπε “Μου αρέσουν πάρα πολύ οι φωτογραφίες σου. Θα πρέπει να έχεις εξαιρετική φωτογραφική μηχανή”. Ο φωτογράφος δεν απάντησε. Αφού τελείωσε το γεύμα ο φωτογράφος ετοιμάστηκε να φύγει και αποχαιρετώντας την οικοδέσποινα της είπε “Μου άρεσαν πάρα πολύ τα φαγώσιμα που μας ετοίμασες. Θα πρέπει να έχεις εξαιρετική κουζίνα”. Με αυτήν την ιστορία ξεκίνησε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του ο Αλέξης Καμίτσος στο World of Crafters για να μας βοηθήσει να βγάζουμε καλύτερες φωτογραφίες και με κέρδισε αμέσως.

Backstage από τη φωτογράφιση της Σούλας!

Backstage από τη φωτογράφιση της Σούλας!

Πολύ τακτικά με ρωτάτε τι φωτογραφική μηχανή έχω και βγάζω τόσο ωραίες φωτογραφίες. Σκέφτηκα λοιπόν αντί να απαντήσω με τον τύπο της φωτογραφικής μου, που ναι είναι DSLR, να απαντήσω με ένα άρθρο για το πώς μπορείτε να βγάλετε και εσείς ωραίες φωτογραφίες με μια απλή compact φωτογραφική μηχανή. Δανείστηκα την Canon Powershot A1400, που αγόρασε ένας καλός φίλος πριν από έναν χρόνο με 66 ευρώ (φωτο 1 επάνω) και έριξα στην τσάντα μου και τη Σούλα, την τσαχπίνα γάτα μου, ένα χαριτωμένο πλεκτό γατάκι. Λίγο στην παραλία της Θεσσαλονίκης και λίγο στο σπίτι και ετοίμασα κάποιες προτάσεις που ελπίζω να σας βοηθήσουν και να μη σας μπερδέψουν. Να πω επιπλέον ότι γύρισα τη φωτογραφική μηχανή στο τελείως αυτόματο πρόγραμμα, αυτό που ο χρήστης απλά κοιτάει και φωτογραφίζει. Ούτε καν το zoom δεν πείραξα. Δεν ήθελα να σας μπερδέψω με διαφράγματα, ταχύτητες, ISO, white balance και άλλα τέτοια που βοηθάνε πολύ αλλά δεν είναι και απαραίτητα για αρχή. Τέλος όλες οι φωτογραφίες που ακολουθούν δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Η Σούλα με τη νέα της φίλη για να δείτε και τη Σούλα σε φυσικό μέγεθος!

Η Σούλα με τη νέα της φίλη για να δείτε και τη Σούλα σε φυσικό μέγεθος!

Φως και πάλι φως και πάλι φως

Το πιο σημαντικό πράγμα στη φωτογραφία είναι το φως. Το είδος του φωτός καθορίζει σε έναν τεράστιο βαθμό και την ποιότητα της φωτογραφίας. Χοντρικά εγώ τα ξεχωρίζω στα παρακάτω:

 • Σκληρό φως ήλιου: Ντάλα μεσημέρι και όχι υπό σκιά. Αυτό στο οποίο καίγεται όποιος δε φοράει αντηλιακό.
 • Μαλακό φως ήλιου: Πολύ πρωί ή απόγευμα ή/και με λίγη συννεφιά ή/και στη σκιά αντικειμένων που δέχονται το σκληρό φως.
 • Ψυχρό φως τεχνητό: Λάμπες φθορίου, λάμπες led με ψυχρό φως.
 • Θερμό φως τεχνητό: Λάμπες πυρακτώσεως, λάμπες led με θερμό φως
 • Φλας φωτογραφικής μηχανής.

Γενικά η δική μου πρόταση είναι πάντα μα πάντα να φωτογραφίζετε σε μαλακό φως ήλιου. Είτε είναι στο μπαλκόνι σας, είτε στην ταράτσα, είτε δίπλα σε ένα παράθυρο του σπιτιού, να το προτιμάτε. Θα δείξω πόσο μεγάλη διαφορά θα έχετε στο αποτέλεσμα παρακάτω.

Απόσταση και γωνία λήψης

Η Σούλα πάει παραλία να πάρει τον αέρα της

Η Σούλα πάει παραλία να πάρει τον αέρα της

Όταν πάμε διακοπές ή σε ένα ταξίδι και θέλουμε να φωτογραφίσουμε την παρέα μας μπροστά σε ένα μνημείο ή σε ένα πολύ όμορφο τοπίο απομακρυνόμαστε για να χωρέσουν όλα στη φωτογραφία μας. Όταν όμως θέλουμε να φωτογραφίσουμε ένα αντικείμενο όσο πιο μακριά του πάμε, τόσο λιγότερα πράγματα επιτρέπουμε να φανούν για αυτό. Η Σούλα κάθισε υπομονετικά σε ένα παγκάκι της παραλίας και περίμενε να τη φωτογραφίσω. Οι φωτογραφίες 1-2-3 είναι στη σκιά ενός δέντρου (μαλακό φως ήλιου) και οι φωτογραφίες 4-5-6 είναι κάτω από τον ήλιο (σκληρό φως ήλιου). Θα έλεγε κάποιος πως οι φωτογραφίες 1 και 4 είναι χαριτωμένες γιατί φαίνεται και η θάλασσα και τα δεντράκια και το πλοίο στο βάθος αλλά η Σούλα με το ζόρι φαίνεται και είναι κρίμα. Στη φωτογραφία 2 και 5 πλησίασα τη Σούλα αρκετά αλλά και πάλι θεωρώ ότι στη φωτογραφία υπάρχουν πολλές άχρηστες πληροφορίες που μου αποσπούν την προσοχή. Τελικά το πήρα απόφαση και την πλησίασα όσο περισσότερο μου επέτρεπε η φωτογραφική μηχανή. Μάλιστα άλλαξα και γωνία λήψης και έχουμε το πρώτο κοντινό της.

Τι προτείνω:

 • Απόσταση – γωνία λήψης: Πλησιάστε όσο πιο πολύ μπορείτε το αντικείμενο σας. Δεν είναι καν απαραίτητο να φαίνεται ολόκληρο σε όλες τις φωτογραφίες. Αλλάξτε θέση γύρω του και πειραματιστείτε. Δοκιμάστε να το δείτε με πολλές διαφορετικές γωνίες.
 • Φως: Προσοχή στις σκιές. Το σκληρό φως ήλιου δημιουργεί μαύρες σκιές που μπορεί να εξαφανίσουν σημαντικά σημεία από τη φωτογραφία.
 • Φως: Προσπαθήστε να μην φωτογραφίζετε κόντρα στον ήλιο. Στην 1 και 2 η θέση του φωτογράφου είναι απέναντι από τον ήλιο και αυτό σκοτεινιάζει τα πάντα. Η ελάχιστη αλλαγή γωνίας στην 3 και στην 6 έβγαλε το φωτογράφο από τη θέση απέναντι από τον ήλιο (ουφ) και επέτρεψε να φωτιστεί καλύτερα η Σούλα.

Φόντο

Δοκιμάζοντας φόντα για τις φωτογραφίες της Σούλας

Δοκιμάζοντας φόντα για τις φωτογραφίες της Σούλας

Λένε ότι το λευκό φόντο είναι το καλύτερο φόντο για όλες τις φωτογραφίσεις αντικειμένων. Δε συμφωνώ. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος απόλυτος κανόνας στην επιλογή του φόντου. Υπάρχει πειραματισμός και προσπάθεια να βρούμε τι κολακεύει καλύτερα τον πρωταγωνιστή μας. Και πάλι οι φωτογραφίες 1-2-3 είναι στη σκιά ενός δέντρου (μαλακό φως ήλιου) και οι φωτογραφίες 4-5-6 είναι κάτω από τον ήλιο (σκληρό φως ήλιου). Η Σούλα είναι ένα παρδαλό γατί με πολλά διαφορετικά χρώματα και σχέδια. Νομίζω οποιαδήποτε προσπάθεια να βγει φωτογραφία σε ενδιαφέρον ή περίεργο φόντο δεν την κολακεύει. Ειδικά αυτό με τα μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο που ήλπιζα ότι θα της ταίριασε με απογοήτευσε πολύ. Όμως το μωβ (ανεξάρτητα από το πόσο πολύ το αγαπώ) φάνηκε κάτι να κάνει και είπα να δοκιμάσω και άλλα φόντα.

Τι κρίμα που η Σούλα δεν έχει ροζ μυτούλα! Θα έβγαινε καλύτερα στις φωτογραφίες

Τι κρίμα που η Σούλα δεν έχει ροζ μυτούλα! Θα έβγαινε καλύτερα στις φωτογραφίες

Για ακόμα μια φορά οι φωτογραφίες 1-2-3 είναι στη σκιά ενός δέντρου (μαλακό φως ήλιου) και οι φωτογραφίες 4-5-6 είναι κάτω από τον ήλιο (σκληρό φως ήλιου). Νομίζω πως πλέον έχω αποδείξει πόσο άσχημες είναι οι σκιές που κάνει το σκληρό φως. Πλέον έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε ότι η Σούλα (και όχι μόνο) αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον της και έτσι είναι πιο ροζ στο μωσαϊκό από ότι σε ένα μπλε φόντο. Διάλεξα χρώματα που να της ταιριάζουν και το μωσαϊκό για να δω πως θα φαινόταν σε πιο ουδέτερα χρώματα.

Τι προτείνω:

 • Δοκιμάστε ό,τι έχετε. Εφημερίδες, φύλλα από παλιά βιβλία, πεντάγραμμα, άμμο, μωσαϊκά και ξύλινες επιφάνειες.
 • Προσέξτε καλά τα χρώματα του αντικειμένου σας. Πειραματιστείτε με χρώματα κοντά στα χρώματα του αντικειμένου και χρώματα αντίθετα ή και συμπληρωματικά.
 • Αν το αντικείμενό σας έχει υφή όπως εδώ η Σούλα που είναι πλεκτή ίσως να το κολακεύουν φόντα χωρίς υφή. Μου αρέσει η 1 φωτογραφία αλλά πραγματικά η Σούλα χάνεται στο μωσαϊκό.
Μια πολύ χαριτωμένη φωτογραφία της Σούλας <3

Μια πολύ χαριτωμένη φωτογραφία της Σούλας <3

Μια συχνή ερώτηση που μου κάνουν είναι πώς πετυχαίνω να φαίνεται ένα σημείο καθαρό στη φωτογραφία και όλα τα άλλα θολά. Αυτό στην ορολογία της φωτογραφίας λέγεται και bokeh ή μικρό βάθος πεδίου. Κάποιοι θα σας πουν ότι θέλει επαγγελματική φωτογραφική μηχανή για να το πετύχετε και ίσως έχουν δίκαιο αλλά υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος. Τοποθετήστε οποιοδήποτε αντικείμενο σας σε σημείο που να χάνετε ο ορίζοντας δηλαδή με φόντο κάποιο τοπίο ή τη θάλασσα ή κάτι μακρινό πολύ από το αντικείμενο και εσείς πλησιάστε όσο περισσότερο μπορείτε στο αντικείμενο. Κλικ! Ειδικά αν το κάνετε όλο αυτό σε μαλακό φως ημέρας ακόμα πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα όπως στην Σούλα εδώ πιο πάνω.

Φωτογραφίζοντας στο σπίτι ή σε κλειστό χώρο

Οι φωτογραφίες της Σούλας από την κουζίνα μου

Οι φωτογραφίες της Σούλας από την κουζίνα μου

Το ξέρω πως δεν είναι πάντα εύκολο να βγείτε από το σπίτι. Έχετε μόλις φτιάξει κάτι (ίσως είναι και μαύρα μεσάνυχτα) και θέλετε να το φωτογραφίσετε άμεσα για να το ανεβάσετε στο blog σας ή στη σελίδα σας στο facebook ή για να το έχετε για το αρχείο σας γιατί την επόμενη μέρα θα το χαρίσετε σε κάποιον. Οι φωτογραφίες 1, 2 και 3 είναι μέρα μπροστά σε ένα παράθυρο με λευκή κουρτίνα οπότε έχουμε σχεδόν μαλακό, φυσικό φως και οι 4,5 και 6 είναι κάτω από λάμπα φθορίου στον πάγκο της κουζίνας. Προσέξτε πόσο αλλάζει το χρώμα της Σούλας ανάλογα με το φως και το φόντο.

Μεγάλο μοντέλο στις φωτογραφίες μου η Σούλα!

Μεγάλο μοντέλο στις φωτογραφίες μου η Σούλα!

Και τώρα πάμε στα δύσκολα. Εδώ δεν υπάρχει καν υπόνοια φυσικού φωτισμού και μάλιστα οι 1,2 και 3 είναι κάτω από θερμό φως led και οι 4,5 και 6 με φλας. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να βγάλετε μια τέτοια φωτογραφία διαλέξτε φωτεινά φόντα όπως το κίτρινο και μην βγάζετε φωτογραφίες με φλας. Ειδικά αν συγκρίνετε την 2 με την 5 θα πείτε και εσείς “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΛΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΛΑ” και σε ό,τι άλλο αντικείμενο θέλετε να φωτογραφίσετε. Αν το φως δεν σας φτάνει φέρτε και άλλα φώτα (πορτατίφ, προβολάκια, φώτα νυχτός, φακούς, φακούς διαβάσματος) αλλά μην ανάψετε φλας. Είναι ό,τι χειρότερο αισθητικά για τη φωτογραφία σας.

Ακόμα με φλας και σταματάω!

Ακόμα με φλας και σταματάω!

Νομίζω πως πλέον μπορείτε να βρείτε ποιες είναι με φλας και ποιες όχι. Οπότε πάμε λίγο να συνοψίσουμε τα tips για τη φωτογράφιση σε κλειστό χώρο!

Τι προτείνω:

 • Δοκιμάστε ψυχρά και θερμά φώτα και δείτε τι είναι καλύτερο για το αντικείμενό σας.
 • Αποφύγετε φωτογραφίες με έντονη κιτρινάδα γιατί δείχνουν άσχημα. Αν σας βγαίνουν με πολλή κιτρινάδα αλλάξτε φως ή/και προσθέστε φως.
 • Αν σας βγαίνουν κουνημένες οι φωτογραφίες ή out of focus δηλαδή θολές έχετε λίγο φως. Προσθέστε φως ακόμα και αν χρειαστεί να ζητήσετε τη λάμπα θύελλας του γείτονα.
 • Αν έχετε ανάψει όλα τα πιθανά φώτα και δεν έχετε προκαλέσει black out αλλά και πάλι είναι κίτρινες ή σκοτεινές οι φωτογραφίες, αλλάξτε φόντο.
 • Μια λάμπα που φωτίζει έναν καθρέπτη είναι δύο λάμπες αν το καλοσκεφτείτε.
 • Μια λάμπα που φωτίζει ένα αλουμινόχαρτο είναι μια λάμπα και μισή. Αυτά είναι μαθηματικά για crafters 😉
Η Σούλα σε όλα τα πιθανά χρώματα!

Η Σούλα σε όλα τα πιθανά χρώματα!

Γιατί είναι σημαντικό να βγάζετε ωραίες φωτογραφίες;

Διαβάζω πάρα πολλά blogs και παρακολουθώ πάρα πολλές σελίδες στο facebook που ασχολούνται με τις χειροτεχνίες είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά. Η καλή φωτογραφία σε ένα χειροποίητο αντικείμενο είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το αντικείμενο και τις ώρες που ζοριστήκατε και ξοδέψατε για να το κάνετε. Είναι κρίμα και άδικο να παιδεύεστε να κάνετε υπέροχα πράγματα και να μην ξοδεύετε λίγη ωρίτσα να το φωτογραφίσετε. Και είναι κρίμα να λέτε “ναι αλλά εγώ δεν έχω καλή φωτογραφική μηχανή” γιατί δεν χρειάζεται τόσο πολύ όσο νομίζετε αλλά κοστίζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. Είναι σημαντικό να φτιάχνετε ένα υπέροχο κόσμημα και να το βλέπω και να το λαχταράω. Κι εγώ και όσοι το βλέπουν.

Και ένα μικρό τεστάκι

Και ένα μικρό τεστάκι

Μέχρι τώρα όλες οι φωτογραφίες ήταν με την απλή φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποίησα. Μια όμως από τις παραπάνω είναι με την δική μου φωτογραφική η οποία είναι μια Canon 40D με έναν σταθερό 35mm φακό. Μπορείτε να βρείτε ποια είναι αυτή από την τετράδα παραπάνω; Και αν την βρήκατε (θα μου το πείτε στα σχόλια) τελικά τι έχει να ζηλέψει από τις υπόλοιπες 3; Πάρτε λοιπόν τα κινητά ή τις compact ανά χείρας και αρχίστε τις φωτογραφίες και θα δείτε πως όσο περισσότερο πειραματίζεστε τόσο περισσότερο θα σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Σκεφτόμουν ότι ίσως να σας άνοιξα την όρεξη και να θέλετε να μιλήσουμε και για τα δύσκολα της φωτογραφίας όπως το διάφραγμα, η ταχύτητα, το ISO, το white balance, το lightbox, και ακόμα και λίγη επεξεργασία μετά τη φωτογράφιση αλλά μπορεί και όχι. Περιμένω να μάθω στα σχόλιά σας. Καλές φωτογραφίσεις!

29 σχόλια

 1. Λοιπόν, το άρθρο που περίμενα ήρθε!Εγώ αναγκάστηκα να αλλάξω μηχανή και να πάρω μία DSLR γιατί την απλή ψηφιακή την παίδευα 3 χρόνια με ό,τι ρυθμίσεις μπορείς να φανταστείς, με ό,τι φώτα είχα,μέσα έξω, πάνω κάτω, και πολλά άλλα και τίποτα. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν ήταν καλή μηχανή (κι αυτό το συνειδητοποίησα όταν είδα τι φωτογραφίες έβγαζα παλιά με την παμπάλαια ψηφιακή της αδερφής μου που ήταν sony και ούτε ρυθμίσεις χρειάστηκε να πειράξω ποτέ και όλα έβγαιναν τέλεια και φωτεινά-αν θες με πιστεύεις!).Τελικά έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη με την καινούρια μηχανή και όλο μαθαίνω καινούρια πράγματα για τη φωτογραφία διαβάζοντας στο διαδίκτυο.Νομίζω η διαφορά φαίνεται και στις αναρτήσεις στο μπλογκ μου. Στο άρθρο σου τώρα, πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμο για όποιον έχει μια απλή μηχανή(που να παλεύεται όμως) και πρέπει να το προσπαθήσει αν δεν έχει τα χρήματα,το χρόνο και τη διάθεση να πάρει και να μάθει μία καλύτερη μηχανή.Πιστεύω ακράδαντα ότι πολλές δημιουργίες “χάνουν” με μία κακή φωτογραφία, το βλέπω κι εγώ συχνά και είναι κρίμα!Τέλος, πραγματικά δεν κατάλαβα ποια είναι η φωτογραφία της DSLR είμαι ανάμεσα στην 1 και την 3. Τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι εταιρίες που έχουν γενικά καλό όνομα στη φωτογραφία canon ,nikon,olympus,sony έχουν και καλύτερες ψηφιακές, η δική μου ψηφιακή που είναι από λιγότερο γνωστή εταιρία όπως σου είπα είναι απογοητευτική. Θα χαρώ να διαβάσω και τις γνώμες των υπολοίπων και επίσης θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν γράψεις κι άλλα σχετικά άρθρα για τα πιο δύσκολα.

  Απάντηση
  • Είναι μεγάλο βήμα η DSLR πιστεύω και χαίρομαι που το έκανες γιατί είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος που ασχολείται με τα χειροποίητα πράγματα και το bloging γενικά. Ναι πράγματι βλέπω διαφορά και στο blog σου και χαίρομαι πολύ! Το πιστεύω ότι μπορεί το αποτέλεσμα με μια compact μπορεί να είναι πολύ χάλια. Εγώ για παράδειγμα δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη από την κάμερα του κινητού μου που υποτίθεται ότι είναι σχετικά καλή. Και έχω δοκιμάσει διάφορα “κόλπα” και τεχνικές για να το βελτιώσω αλλά τίποτα.

   (Για να μη σε κρατάω σε αγωνία, θα πω η 2 😉 )

   Απάντηση
   • Πω πω, ξεγελάστηκα εντελώς!

    Απάντηση
 2. ποσο αγαπω τη φωτογραφια και μου αρεσει πολυ να διαβαζω τοσο χρησιμα και κατατοπιστικα αρθρα!εχω μια απλη φωτογραφικη αλλα συνηθως τραβαω με το κινητο.ελπιζω καποτε να αποκτησω μια dslr.σιγουρα μετραει πιο πολυ η ματια του φωτογραφου και το timing αλλα σιγουρα και τα εργαλεια κανουν το μαστορα ομως λενε.θα ηθελα πολυ να διαβασω και ενα πιο αναλυτικο για τη ταχυτητα και το διαφραγμα και πως τα ρυθμιζουμε ακομη και στο κινητο μας.

  Απάντηση
  • Ω ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι πως με δυσκόλεψε λιγάκι γιατί είναι δύσκολο να μιλάς για τη φωτογραφία χωρίς τα τεχνικά της αλλά θα επανέλθω με νέο post!

   Απάντηση
 3. Τα προβλήματα των απανταχού crafters! Θυμάμαι όταν σε γνώρισα πρώτη φορά και συζητήσαμε λίγο για τις υπέροχες φωτογραφίες σου μου είπες “Δε θέλει πολλά πράγματα, μια compact μηχανή & φως”. Εγώ τότε δεν είχα φωτογραφική και σκεφτόμουν ότι μπορεί να υπερβάλεις λιγάκι, αλλά μόλις απέκτησα την compact μου, κατάλαβα τι εννοούσες. Θέλει λίγη υπομονή και πολλούς πειραματισμούς! Παρ΄ όλο που βαριέμαι λιγο να ετοιμάζω το σκηνικό για να βγάζω φωτογραφίες με τις συμβουλές σου, κάθε φορά διαπιστώνω πόσο δίκιο έχεις και (ελπίζω να ) τα πάω καλύτερα με τον καιρό! *Η Σούλα, το τέλειο μοντέλο όμως.

  Απάντηση
  • Μωρέ το καταλαβαίνω το να βαριέσαι και λογικό είναι αλλά αξίζει τον κόπο ειδικά για κάτι που έχεις φτιάξει με πολύ όρεξη. Θα το πω και το κλισέ: στα έλεγα εγώ 🙂

   Απάντηση
 4. Εχω την εντύπωση ότι είναι η νάμπερ 2.
  Εχω την εντύπωση ότι η Σούλα αν είχε στόμα θα μιλούσε.
  Εχω την εντύπωση ότι πήρε πολύ χρόνο αυτό το ποστ, και πραγματκά άξιζε γιατί ειναι τόσο όσο, περιεκτικό και τουδεπόηντ.
  Μπράβο, πολλά μπράβο!
  *Θα συμφωνήσουμε πάρα πολύ στην άποψη οτι το καλύτερο αντικείμενο/προϊόν/δημιούργημα μπορεί να χαντακωθεί από μία κακή φωτογράφιση.
  Επίσης, με τα tips που δίνεις και με λίγη εξάσκηση μπορεί κάποιος να βγάλει εξίσου καλές & αξιοπρεπείς φωτογραφίες με ενα καλο κινητο.

  Απάντηση
  • Οου γιες! Η δύο είναι 🙂 Όσο για τη Σούλα ευτυχώς που δεν έχει στόμα! Χρόνο ναι μου πήρε δε θα το κρύψω και κυρίως για το πως πρέπει να τη φωτογραφίσω για να φανούν γνωστές προβληματικές. Άσε που είχα να πιάσω compact πολλά χρόνια. Ευχαριστώ πολύ <3

   Απάντηση
 5. αναλυτικοτατο! και μεσα στο μυαλο μου Αννα για αλλη μια φορα! γιατι και εγω ακομα πειραματιζομαι, αναλογα το τι θελω να φωτογραφισω. εχω μια compact Cannon την οποια λατρευω, αλλα δεν την εχω μαθει ακομα καλα. βεβαια νομιζω εχει να κανει και η μηχανη, γιατι η προηγουμενη Νικον που ειχα ληταν για κλαμματα…γι αυτο και δε στεναχωρηθηκα καθολου οταν η μικρη της εσπασε το φακο!

  φυσικα παλι υπαρχουν και οι γνωμες αλλων που λενε οτι οποια φωτο και να βγαλεις αν ξερεις photoshop, μπορεις να την κανεις αστερι! οκ…συμφωνω…και εγω που δεν ξερω photoshop? τι γινεται?

  χιλια ευχαριστω για τις πληροφοριες! θα τις χρησιμοποιησω σιγουρα 🙂

  Απάντηση
  • Κάθε εμπόδιο σε καλό τελικά. Εγώ δεν το κρύβω πως είμαι canon παιδί εδώ και πολλά χρόνια αλλά αξιόλογα μοντέλα υπάρχουν πολλά και σε άλλες μάρκες. Θέλει έρευνα πριν την αγορά σίγουρα. Να σου πω και εγώ που ξέρω καλό photoshop λόγω επαγγέλματος (γραφίστρια) άμα η φωτογραφία δεν είναι καλή και δεν φτιάχνετε με 2-3 κινήσεις τύπου crop/exposure/white balance (που γινεται και σε picmonkey) τρέχω να βγάλω άλλη 🙂 Ευχαριστώ πολύ <3

   Απάντηση
 6. Μπράβο σου τέλεια δουλειά !!! εξαιρετικό το άρθρο σου, οι φωτογραφίες σου και η “Σούλα και τα μυαλά στα κάγκελα “(η αγαπημένη μου φώτο) το καλύτερο multi μοντέλο! Απλά να μη ξεχνάμε πέρα από τις όποιες δυσκολίες συναντάμε σε μια φωτογράφιση, και την αισθητική του καθ΄ενός, με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει!

  Απάντηση
 7. Συμφωνω απολυτα! Τα τρια πιο σημαντικα πραγματα για μια καλη φωτογραφια είναι: το φως, το φως και το φως! Το λεω και εγω συνεχεια οταν με ρωτανε για τις φωτογραφιες μου (τις λιγες που βγαζω καλες δλδ) οτι δεν εχει να κανει με τη μηχανη (τοσο) οσο με το φως! Ειχα μια μικρη compact Canon η οποια παρολο που δεν ηταν φοβερων αξιωσεων ειχε ενα φανταστικο μακρο! Οταν την χαλασα (μην ρωτας) αποφασισα να επενδυσω σε μια DSLR Canon. Την εχω καταφχαριστηθει η αληθεια ειναι αλλα τωρα ψαχνω να κανω τιποτα σεμιναρια για να την μαθω καλυτερα και να κανω ολα της τα κολπα γιατι ακομα ειμαι πολύ νεουδι!
  Οντως φαινεται το ποση δουλεια υπαρχει πισω απο το ποστ σου, να σαι καλα που την μοιραζεσαι μαζι μας!

  Απάντηση
 8. Θα συμφωνήσω μαζί σου! Παρόλο που και εγώ αγόρασα μία καλή μηχανή (που δεν ξέρω να χρησιμοποιήσω όλες τις λειτουργίες), η καλή φωτογραφία οφείλεται και σε εξωτερικούς παράγοντες. Στης αρχές του μπλογκινγ φωτογράφιζα με το κινητό γιατί η sony ciber-shot που είχα τα είχε παίξει, το κινητό μου τότε Samsung Galaxy i… κάτι (δεν θυμάμαι) και είχε 5 mpx κάμερα. Εκπληκτικές φωτογραφίες και τέλειο ζουμάρισμα. Αλλάζω κινητό σε Samsung S3 με 7 mpx και είναι πιο χάλια οι φωτογραφίες και από την παλιά μου μηχανή! Η αλήθεια είναι πως τα χρώματα και το ζουμάρισμα είναι advantage σε μία ακριβή μηχανή αλλά παίζουν ρόλο και τα υπόλοιπα! Αυτό με το sanitas δεν το φανταζόμουν!! thank για τα tips!! :))

  Απάντηση
 9. Για άλλη μια φορά καταπληκτική στο άρθρο σου,στις λεπτομέρειες,στις οδηγίες,σε όλα!Σε ευχαριστούμε Αννιώ :)..
  To περίμενα πως και πως αυτό με την φωτογραφία και νομίζω αν γράψεις και άλλα σχετικά με αυτήν θα βοηθούσες πολύ λαό..
  Να είσαι καλά λοιπόν και να μας γράφεις(και άλλα ποστ εννοώ),χεχε..

  Απάντηση
 10. Εξαιρετικο αρθρο. Με πολλες λεπτομερειες και αναλυτικες φωτο-παραδειγματα. Πιστευω οτι δεν αρκει μονο μια καλη φωτογραφικη μηχανη αλλα να μαθαινεις και να πειραματιζεσαι. Η επιλογή φοντου ειναι επίσης ενα πολύ καθοριστικό σημειο.

  Απάντηση
 11. Πολύ καλό άρθρο και κατατοπιστικό! Πράγματι είναι πολύ σημαντική η φωτογράφηση, ίσως εξίσου σημαντική με το να φτιάξεις ένα όμορφο αντικείμενο. Εξάλλου για όλους εμάς που κινούμαστε στον ηλεκτρονικό κόσμο οι φωτογραφίες είναι οι βιτρίνες της δουλειάς μας, οπότε πρέπει να τις δουλεύουμε και να πειραματιζόμαστε όπως πολύ σωστά λες και στο άρθρο σου.
  Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που έχεις διαχωρίσει τα φώτα, σούπερ βοηθητικός για εμάς που δεν είμαστε επαγγελματίες φωτογράφοι.

  Συμφωνώ απόλυτα ότι το άσπρο φόντο δεν είναι πάντα το κατάλληλο, γενικά το φόντο είναι άλλος ένας μικρός κόσμος. Η καλύτερη φωτογραφία στο λάθος φόντο μπορεί να εξαφανίσει το αντικείμενο.

  Οπότε μαζί με τις πολύ καλές συμβουλές σου κρατάω τη μαγική λεξούλα “πειραματισμός” μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Καλή συνέχεια!

  Απάντηση
 12. Το είχα φυλάξει να το διαβάσω αργότερα και ήρθε η ώρα! Πολύ ωραίο άρθρο, ευχαριστούμε πολύ! Η παλιά μου compact χάλασε, πήρα καινούριο κινητό και καινούρια compact. Το κινητό βγάζει καλύτερες, η compact μια και είναι και υποβρύχια θα πάει για καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα για άλλου είδους φωτογραφίες!Θα χαρώ να διαβάσω και για DSLR και μπορεί να παίρνω του καλού μου. Ήμουν σίγουρη ότι ήταν η 4 η φωτό λόγω λεπτομέρειες του αντικειμένου.AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 13. Η καλύτερη ανάρτηση που έχω διαβάσει επί του θέματος, μακράν! Αντιμετωπίζω πολλές δυσκολίες με τις φώτος μου, θα δοκιμάσω μερικά από αυτά που προτείνεις αν και στη δική μου περίπτωση που το σπίτι μου είναι σκοτεινό δυστυχώς, η βεράντα είναι η καλύτερη επιλογή!

  Απάντηση
 14. Super άρθρο για όλους εμάς τους μη επαγγελματίες φωτογράφους που όμως χρειαζόμαστε λόγω του blog μας καλές φωτογραφίες. Μέχρι σήμερα βγάζω φωτογραφίες με το κινητό (iphone) και τώρα τελευταία με μια συμβατική cannon ψηφιακή, με την οποία ακόμη δεν έχουμε γνωριστεί καλά. Θα ήθελα κάποια στιγμή να επενδύσω σε μια καλή μηχανή. Ευχαριστούμε πολύ, ηταν όλα πολύ χρήσιμα!

  Απάντηση
 15. Πωπω το μοντέλο “Σούλα” πρέπει να τα “έπαιξε” με τις τόσες πόζες που πήρε…χεχε ελπίζω να τις έδωσες πολλές ψαροκροκέτες…χεχεχε Υπέροχο το άρθρο σου, εννοείται ότι μας βοήθησε πολύ όλες μας! Το βρήκα κατατοπιστικότατο και ομολογώ ότι θα ήθελα κι άλλες πληροφορίες σε νέο ποστ! Θα ακολουθήσω τις συμβουλές και ελπίζω να τα καταφέρω…ευχαριστούμε πολύ!
  Υ.Σ:. Νομίζω πώς η εικόνα νο2 είναι με τη δική σου μηχανή και το κατάλαβα από τη φωτεινότητα που έχει και τα χρώματα, νομίζω είναι πιο αληθινά!

  Απάντηση
 16. Κατατοπιστικότατο άρθρο, ευχαριστούμε πολύ!!!
  Θα σταθώ στην τελευταία πρόταση, που μάλλον θα έπρεπε να είναι ο τίτλος “Είναι κρίμα και άδικο να παιδεύεστε να κάνετε υπέροχα πράγματα και να μην ξοδεύετε λίγη ωρίτσα να το φωτογραφίσετε”. ιδίως στο food blogging που “κινούμαι” όχι μόνο δεν αναδεικνύεται η δουλειά αν δεν ακολουθήσεις απλά πράματα, αυτά που λες παραπάνω, αλλά γίνεται αποκρουστικό και αυ΄το που φωτογραφίζεις (βλέπε σούπες/σάλτσες εμετούς και σοκολατένια “κακάκια”).

  Απάντηση
 17. Πραγματικά φοβερή η ανάρτηση σου. Τόσο αναλυτική που είδα καθαρά για πρώτη φορά! Λατρεύω τις φωτογραφίες αλλά το φως στο σπίτι δε βοηθάει με τίποτα! Ευτυχώς έχω το μπαλκόνι!
  Ελπίζω και σε συνέχεια!

  Απάντηση
 18. Μολις ειδα τις τεσσερις τελευταιες είπα αμέσως η νο 2 κ ας εχει σκια…κανει μπαμ η dslr…εχω αλλαξει 3 μηχανες..μια απλη μια πιο καλη κ τελος αυτη που εχω τώρα.την νικον 3200(απλη dslr)..δε συγκρίνονται οι φωτο!

  Απάντηση
 19. Υπέροχη ανάρτηση!Ευχαριστούμε!

  Απάντηση
 20. Εξαιρετικό άρθρο και το μοναδικό ως τώρα που έχω διαβάσει με συμβουλές για αρχάριους, διότι με πολλές πολλές τεχνικές λεπτομέρειες είχα διαβάσει στο παρελθόν αλλά είμαι μακράν πίσω…Μπράβο και Ευχαριστούμε!

  Απάντηση
 21. Παράθεμα: Υφασμάτινος λαγός Tilda | Giveaway | in my closet

 22. Πάντα θαυμάζω τις όμορφες φωτογραφίες σε διάφορα blog και απλά λέω κάποιοι έχουν το χάρισμα να βγάζουν ωραίες φωτογραφίες!!!Κρατάω τις συμβουλές σου Άννα και πιο πολύ το όχι φλας!!!Καλημέρα!!!

  Απάντηση
 23. Παράθεμα: 10 tips για καλύτερη παρουσία στα social media για χειροτέχνες | in my closet

Απάντηση