Κοπτική βιβλιοδεσία για ένα άλμπουμ γάμου

Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία για άλμπουμ γάμου

Τον τελευταίο καιρό η πολύ αγαπημένη aouts-pins ασχολείται με τη βιβλιοδεσία και εγώ έχω ενθουσιαστεί πολύ με αυτό. Είχα πολλά χρόνια να ασχοληθώ και έτσι όταν μου πρότεινε να κάνουμε ένα mini workshop για να μου δείξει την coptic stitch ή ελληνικά κοπτική βιβλιοδεσία, εγώ ενθουσιάστηκα. Περάσαμε τέλεια και είπαμε γιατί να μην κάνουμε ένα κανονικό workshop στην κουζινούλα; Και έτσι κάναμε. Όμως η συγκεκριμένη βιβλιοδεσία θέλει χρόνο και χώρο και έτσι δε θα μπορούσαμε να μαζευτούμε 15-20 άτομα που μαζευόμαστε συνήθως. Οπότε διαλέξαμε ένα Σαββατοκύριακο που μπορούσαμε και οι δύο και κάναμε δύο workshops. Ένα το Σάββατο και ένα την Κυριακή.

Το τραπέζι της κουζινούλας γεμάτο με υλικά

Το τραπέζι της κουζινούλας γεμάτο με υλικά

Η κοπτική βιβλιοδεσία έχει ένα μεγάλο καλό σε αντίθεση με τις άλλες τεχνικές βιβλιοδεσίας. Τα φύλλα ανοίγουν τελείως και δεν χάνεται ούτε χιλιοστό από την επιφάνειά τους.  Για το λόγο αυτό αποφάσισα το βιβλίο που έδεσα με την Ελεάννα να το κάνω άλμπουμ για τις φωτογραφίες μου. Όταν ήρθε η ώρα να κάνουμε τα workshops εγώ σκέφτηκα “Τι βιβλίο θα κάνω αυτή τη φορά;” και ενόψει του γάμου μιας πολύ καλής φίλης αποφάσισα να είναι το άλμπουμ για τις φωτογραφίες του γάμου της. Όμως είχα καταλάβει πως ένα παραλληλόγραμμο άλμπουμ δεν βοηθάει πολύ γιατί δεν θα φαίνονται καλά κάθετες και οριζόντιες φωτογραφίες. Θα πρέπει κάποιος να περιστρέφει το άλμπουμ συνέχεια για να τις δει όλες. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα τετράγωνο άλμπουμ και οι διαστάσεις που θα σας δώσω για τα υλικά είναι για τετράγωνο που θα χωράει άνετα φωτογραφίες τυπικών διαστάσεων 10Χ15cm, 40 σελίδων.

Το πρώτο μου άλμπουμ με κοπτική βιβλιοδεσία

Το πρώτο μου άλμπουμ με κοπτική βιβλιοδεσία

Τι υλικά θα χρειαστείτε:

 • Δύο χαρτόνια πάχους τουλάχιστον 2mm και διαστάσεων 21Χ21cm.
 • Δύο κομμάτια βαμβακερό ύφασμα διαστάσεων 30Χ30cm.
 • 10 χαρτονάκια τύπου canson διαστάσεων 42Χ21cm. Κάθε χαρτονάκι θα δίνει 4 σελίδες οπότε αν θέλετε παραπάνω σελίδες απλά προσθέστε χαρτονάκια.
 • 2 χαρτονάκια τύπου canson διαστάσεων 20Χ20cm για τα εσώφυλλα.
 • Κερωμένο νήμα τουλάχιστον 3m. Ο κανόνας λέει πως για κάθε χαρτονάκι θέλετε 1,5 φορά το μήκος του σε νήμα. Αν βάλετε πάνω από 10 χαρτονάκια προσθέστε και άλλο νήμα.
Τα κερωμένα κορδονάκια απλωμένα για να βρεθεί αυτό που ταιριάζει με το ύφασμα

Τα κερωμένα κορδονάκια απλωμένα για να βρεθεί αυτό που ταιριάζει με το ύφασμα

Τι εργαλεία θα χρειαστείτε:

 • Ψαλίδι.
 • Μολύβι.
 • Χάρακα.
 • Βελόνα που να χωράει το κερωμένο νήμα και να έχει κοφτερή μύτη.
 • Σουβλί ή εναλλακτικά πινέζες.
 • Ατλακόλ ή ξυλόκολλα όχι πολύ αραιωμένη.
 • Πινέλο φαρδύ.
 • Εφημερίδες.
 • Μερικά βαριά βιβλία.
 • Κόκκαλο βιβλιοδεσίας ή χάρακα εναλλακτικά.

Εξώφυλλο:

Το εξώφυλλο βήμα βήμα

Το εξώφυλλο βήμα βήμα

Απλώστε εφημερίδες στο τραπέζι που δουλεύετε. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3-4 φύλλα. Κάθε φορά που θα πρέπει να ακουμπήσετε ξανά το χαρτόνι πάνω στην εφημερίδα σιγουρευτείτε ότι είναι όλα καθαρά από κάτω!

Ξεκινήστε με τα δύο εξώφυλλα:

 • Απλώστε μια καλή στρώση ατλακόλ στο χοντρό χαρτονάκι και μετά απλώστε όσο πιο κεντρικά μπορείτε το ύφασμα πάνω του. Με το κόκκαλο βιβλιοδεσίας ή με το χάρακα στρώστε τυχόν κενά που έχει κάνει το ύφασμα όπως το απλώσατε.
 • Κόψτε τις γωνίες από το ύφασμα αφήνοντας 1cm στις άκρες.
 • Γυρίστε ανάποδα και απλώστε ατλακόλ και πάλι σε όλο το χαρτονάκι.
 • Διπλώστε το ύφασμα προσεκτικά και στρώστε το καλά πάνω στο χαρτονάκι με το κόκκαλο βιβλιοδεσίας. Πρώτα τις στενές πλευρές και μετά τις φαρδιές και όπου χρειαστεί διορθώνετε. Όσο η ατλακόλ είναι υγρή ξεκολλάει πολύ εύκολα οπότε μη διστάσετε να διορθώσετε αν κάτι κολλήθηκε στραβά.
 • Μόλις κολλήσουν όλες οι πλευρές του υφάσματος απλώστε ατλακόλ πάνω στο ύφασμα και τοποθετήστε τα χαρτονάκια διαστάσεων 20Χ20cm όσο πιο κεντρικά σε κάθε χαρτόνι μπορείτε.
 • Πατήστε καλά και σιγουρευτείτε ότι έχουν κολλήσει όλα.
 • Βάλτε ένα φύλλο εφημερίδας πάνω και κάτω από κάθε χαρτόνι (για να τραβήξουν την υγρασία) και βάλτε πολλά βαριά βιβλία επάνω τους. Πρέπει να τα αφήσετε να στεγνώσουν τουλάχιστον ένα ολοκληρο βράδυ πριν τα χρησιμοποιήσετε στη βιβλιοδεσία σας. Το βάρος θα τα κρατήσει ίσια και δε θα σκεβρώσουν από την υγρασία της κόλλας.
Έτοιμα εξώφυλλα και μερικά τετράδια

Έτοιμα εξώφυλλα και μερικά τετράδια

Προτείνω να δείτε και αυτό το τόσο κατατοπιστικό βιντεάκι που αν και χρησιμοποιεί χαρτί για το εξώφυλλο η διαδικασία είναι ίδια.

Εσωτερικές σελίδες:

Διπλώστε όλα τα φύλλα καλά στη μέση

Διπλώστε όλα τα φύλλα καλά στη μέση

Όσο τα εξώφυλλα στεγνώνουν ετοιμάστε το εσωτερικό του βιβλίου σας. Διπλώστε όλα τα χαρτονάκια σας στη μέση πολύ καλά και με τη βοήθεια του χάρακα ή του κόκκαλου βιβλιοδεσίας. Εγώ στο πρώτο βιβλίο που έκανα, διάλεξα με τη βοήθεια της Ελεάννας διαφορετικά χρώματα, για να πετύχω μια διαβάθμιση στην απόχρωση (ombre) αλλά δεν είναι απαραίτητο. Στο δεύτερο που έκανα είχα δύο βασικά χρώματα και τα χρησιμοποιούσα εναλλάξ.

Όλα μαζί για να σημαδευτούν μαζί

Όλα μαζί για να σημαδευτούν μαζί

Παίρνετε ένα από τα διπλωμένα χαρτονάκια σας και με έναν χάρακα μετράτε 2cm από κάθε άκρη και μετά 3 cm και άλλα 3cm από κάθε άκρη. Δείτε και το διάγραμμα.

Σημαδάκια για τη ράχη!

Σημαδάκια για τη ράχη!

 

Κάντε τα σημαδάκια σας στο δίπλωμα από το χαρτονάκι. Πάρτε όλα τα χαρτονάκια μαζί και κρατήστε τα σφιχτά με τα χέρια σας. Με ένα χάρακα τραβήξτε γραμμές όπου έχετε βάλει σημαδάκια σε όλα τα φύλλα κάθετα. Τώρα πρέπει ένα ένα τα φύλλα να τα ανοίγετε και με την καρφιτσούλα να κάνετε τρύπα όπου έχετε βάλει σημαδάκι. Όχι πολύ μεγάλη τρυπούλα. Ίσα – ίσα να χωράει η βελόνα.

Το μαρκάρισμα του εξώφυλλου

Το μαρκάρισμα του εξώφυλλου

Με ένα χαρτονάκι στο χέρι και το ένα (στεγνό ελπίζω) εξώφυλλο στο άλλο, κάντε τα σημαδάκια για τις τρύπες του εξώφυλλου. Αρχικά τα ακουμπάτε ακριβώς το ένα πάνω στο άλλο και μετά απομακρύνετε την άκρη που έχετε τα σημαδάκια κατά 1cm περίπου από την άκρη του εξώφυλλου. Όπου έχετε σημαδάκι κάνετε γραμμούλα και στο εξώφυλλο. Την ίδια διαδικασία κάνετε και στο πίσω εξώφυλλο. Προσοχή για το πού θα μπουν οι τρυπούλες ανάλογα με το ποιο εξώφυλλο κρατάτε. Τις τρυπούλες τις κάνουμε με το σουβλί ή με τις πινέζες και τις κάνουμε καλά για να χωράει η βελόνα και το νήμα.

Κοπτική ραφή ή και coptic stitch:

Και τώρα πάμε στα δύσκολα και είναι πολύ δύσκολο να σας το περιγράψω αυτό με κείμενο και με εικόνες και έτσι θα σας αφήσω στα καλά και έμπειρα χέρια της υπέροχης Sea Lemon για να σας δείξει πώς γίνεται το ράψιμο.

Όσο εσείς απολαμβάνετε το βιντεάκι και ελπίζω να έχετε πάρει μπροστά σας τα εξώφυλλα και τα χαρτονάκια και να ράβετε, εγώ θα σας πω “Προσοχή στο τελευταίο φύλλο! Πρέπει να γίνει με το οπισθόφυλλο”. Το λέω γιατί πολλά “ωχ” ακούστηκαν σε αυτόν τον μαραθώνιο workshops λίγο πριν το τέλος.

Ένα έτοιμο κόκκινο τετράδιο

Ένα έτοιμο κόκκινο τετράδιο

Μερικά tips:

 • Αν έχετε παλιά χοντρά ντοσιέ κόψτε τα και χρησιμοποιήστε το χαρτόνι για τα εξώφυλλα. Προσοχή αν έχουν σχέδια να μην “φεγγίζουν” στο ύφασμα όπως λέγαμε και για τα κουτιά με ύφασμα.
 • Όπως θα είδατε και στο βίντεο η Sea Lemon χρησιμοποιεί διπλό νήμα. Για χαρτονάκια τύπου canson δοκιμάστε μονό γιατί το διπλό θα σας ανοίγει τεράστιες τρύπες.
 • Αν δεν έχετε όμορφα υφασματάκια χρησιμοποιήστε όμορφα χαρτιά. Εγώ για το άλμπουμ γάμου χρησιμοποίησα χειροποίητα χαρτιά από το Altantis και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.
 • Η ραφή θα σας δυσκολέψει λίγο μέχρι να τη συνηθίσετε. Μην εγκαταλείψετε. Μετά το πρώτο φύλλο, τα άλλα θα είναι πιο εύκολα.
 • Κρατήστε τα χαρτόνια με την ίδια σειρά που τα μαρκάρατε και τρυπήστε τα με την ίδια σειρά και ράψτε τα με την ίδια σειρά. Αν τα αλλάξετε σειρά ή φορά όπως εγώ θα έχετε άλλα πιο πάνω και άλλα πιο κάτω. Διορθώνεται με ένα καλό κόψιμο με κοπίδι στο τέλος αλλά θα σας ταλαιπωρήσει λιγάκι.
 • Όταν έρθει η ώρα του ραψίματος κρατήστε το βιβλίο/τετράδιο/άλμπουμ κοντά στην άκρη του τραπεζιού. Θα σας βοηθήσει πολύ να ράβετε χαλαρά και χωρίς να μετακινείτε τα πάντα καθώς ράβετε.
Το ράψιμο στην άκρη του τραπεζιού

Το ράψιμο στην άκρη του τραπεζιού

Το Σάββατο ήμουν πολύ απασχολημένη με το να φτιάχνω γρανίτες λεμόνι και freddocino και άλλα δροσερά ροφήματα για τις υπομονετικές crafters που είχαν έρθει στην κουζινούλα για να φτιάξουν το τετράδιο/βιβλίο/άλμπουμ τους. Μπορείτε να διαβάσετε την ανταπόκριση της Ariadne from Greece, της Happy Deck και της DIY my Day που χάρηκα πολύ που κατάφερε και ήρθε και γνωριστήκαμε! Την Κυριακή όμως και αφού είχα κάνει κάποια προεργασία μόνη μου, τελείωσα το άλμπουμ του γάμου που είχα βάλει στο μυαλό μου. Εντάξει έκανα και δροσερά ροφήματα και πάλι και για αυτό και το καημένο έχει κάποιες ατέλειες αλλά το ολοκλήρωσα και χάρηκα πολύ.

Το άλμπουμ για τις φωτογραφίες του γάμου

Το άλμπουμ για τις φωτογραφίες του γάμου

Τα χρώματα τα διάλεξα με βάση τα χρώματα που ήξερα ότι θα κυριαρχήσουν στον γάμο (μπλε σκούρο και λαχανί) και τη δαντέλα ήξερα ότι θα την έβλεπα και στις μπομπονιέρες. Επειδή η coptic stitch είναι τόσο όμορφη στη ράχη ήθελα νήμα που να κάνει αντίθεση και με τα δύο χρώματα (που εναλλάσσονται στο εσωτερικό) και έτσι διάλεξα ένα εκρού κάπως να δένει και με την δαντέλα. Οι χάντρες μπήκαν εκεί για τσαχπινιά και για να καλύψουν ένα λάθος. Το νήμα μπερδεύτηκε πολύ και έκανε έναν σφιχτό κόμπο σε εκείνο το σημείο οπότε το έκοψα για να συνεχίσω με άλλο και στις άκρες του έβαλα χαντρούλες.

Το άλμπουμ γάμου και από πιο κοντά!

Το άλμπουμ γάμου και από πιο κοντά!

Κράτησα κομμάτι από αυτό το υπέροχο χειροποίητο χαρτί για να κάνω και τη συσκευασία του δώρου και φυσικά αντί για κορδέλα μπήκε δαντέλα για να δένει εξωτερικά και εσωτερικά! Ελπίζω να της αρέσει και να το γεμίσει με πολλές και πολύ όμορφες φωτογραφίες. Επειδή ξέρω ότι αγαπάει πολύ τα workshops στην κουζινούλα ελπίζω να χαρεί από το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε σε ένα workshop.

Η Σοφία έφτιαξε τετράδιο ασορτί με την μπλούζα της <3

Η Σοφία έφτιαξε τετράδιο ασορτί με την μπλούζα της <3

Ήταν ένα υπέροχο διήμερο στην κουζινούλα, με την Ελεάννα να μας δείχνει υπομονετικά βήμα – βήμα τη διαδικασία, με υπέροχα χειροποίητα φαγώσιμα στον πάγκο αλλά και σε όλη την κουζίνα, με πολλά γέλια και λίγο άγχος (εκεί στο τέλος που σας έλεγα), με κουβεντολόι και με διάθεση για κουτσουμπολιό, με ζέστη αλλά και με διάφορα δροσερά και με εξαιρετική παρέα και τις δύο μέρες. Σας ευχαριστώ όλες για αυτό το τέλειο ΣΚ και περιμένουμε και άλλα βιβλιοδετικά από την Ελεάννα και όχι μόνο!

16 σχόλια

 1. Μόνο αγάπη!!!!

  Απάντηση
  • Που θα πάει! Θα τα καταφέρω! Θα σας φέρω βόρεια να κάνουμε κάτι όλες μαζί!<3

   Απάντηση
 2. δυστυχώς δεν μπορεσα να έρθω αλλά νομίζω ότι αυτό το workshop ΠΡΕΠΕΙ να το επαναλάβεις και το χειμώνα!!!!

  Απάντηση
  • Γενικά δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνουμε ιδέες για αυτό και μετά από κάθε workshop κάνω αναλυτική περιγραφή του τι κάναμε έτσι ώστε να μπορέσει κάποιος που δεν ήρθε να το επαναλάβει. Όμως θα κάνουμε άλλες τεχνικές βιβλιοδεσίας και φυσικά άλλες ιδέες.

   Απάντηση
 3. Ήταν πραγματικά πολύ ωραίο workshop! Κάτι η κουζίνα που ξέρεις ότι μ’αρέσει πολύ, κάτι που τελικά όλες καταφέραμε να κάνουμε πολύ όμορφα τετράδια με τη βοήθεια τη δικιά σου και της Ελεάννας, κάτι η γρανίτα λεμόνι και το φρεντοτσίνο και τα φαγώσιμα βεβαίως βεβαίως, κάτι ο επικείμενος γάμος, κάτι το καλοκαίρι που ήρθε επιτέλους, πώς να σε ευχαριστήσω! Υπέροχο το άλμπουμ γάμου!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
  • Χαίρομαι που σου άρεσε! Ναι ήταν ακόμα ένα ας πούμε μαγικό workshop!

   Απάντηση
 4. mallon einai pio eykolo na katebeiw esy Anna! pare kai τις υπόλοιπες κοπελες και ελατε ενα ΣΚ!!!

  τελειο το λπμουμ…ειμαι σιγουρη ότι η κοινη μας φιλη θα το λατρεψει 🙂

  Απάντηση
  • Εντάξει! Θα το καταφέρουμε! <3

   Απάντηση
 5. Πολύ όμορφα.
  Φιλάκια …

  Απάντηση
 6. εντάξει είχα στενοχωρεθεί πολύ που δεν μπόρεσα να έρθω λόγω εξεταστικής…
  αλλά μέτα από ένα τέτοιο ποστ, η μόνη μου στεναχωρια είναι ο τζερτζελές που έχασα… γιατί κατα τα άλλα με εχεις υπερκαλύψει!!!! Thanks!!!!!!

  Απάντηση
 7. Παράθεμα: Ανακύκλωση χαρτιού στο σπίτι | in my closet

 8. Παράθεμα: Εργαστήρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στη Σχεδία | in my closet

 9. Παράθεμα: Βιβλίο ευχών για βάφτιση με θέμα τη Sarah Kay | mindspinfabrica.com

 10. Για ορθογωνιο βιβλιαρακι, ποιες πρεπει να ειναι οι διαστασεις? (σαν το βιβλιο της φωτογραφιας)

  Απάντηση
  • Εξαρτάται το πόσο μεγάλο θέλετε να το κάνετε. Εγώ το έκανα 30X30cm για να χωράνε άνετα 2 φωτογραφίες με λεζάντες οπότε τα εξωτερικά ήταν 36Χ36cm και τα εσωτερικά 29Χ29cm. Τα φύλλα των φωτογραφιών τα έκανα 60Χ30cm

   Απάντηση

Απάντηση