Ανακύκλωση χαρτιού στο σπίτι

Ανακύκλωση χαρτιού στο σπίτι

Αγαπώ το χαρτί. Το αγαπώ πολύ και δεν το κρύβω. Το θεωρώ ως ένα από τα πιο τέλεια υλικά για χειροτεχνίες. Πριν από 2-3 χρόνια σε μια Διεθνή Έκθεση Βιβλίου εντόπισα το κουτί χαρτοποιητικής από τις Εκδόσεις Αιώρας και ενθουσιάστηκα! Το αγόρασα και από τότε το έχω στο γραφείο μου και το κοιτάω και λαχταράω να αποκτήσω ένα μπλέντερ για να μπορέσω να φτιάξω το δικό μου χαρτί. Ειδικά μετά το άλμπουμ γάμου που έφτιαξα με (αγοραστά) χειροποίητα χαρτιά, το όλο θέμα μου έγινε μια μικρή εμμονή. Την οποία “εκμεταλλεύτηκαν” οι φίλοι μου και έτσι μου έφεραν για τα γενέθλια μου ένα τέλειο μπλέντερ! Πλέον δεν είχα καμία δικαιολογία και έτσι στρώθηκα να κάνω το δικό μου χαρτί και να πειραματιστώ!

Η προετοιμασία και τα εργαλεία για την ανακύκλωση χαρτιού

Η προετοιμασία και τα εργαλεία!

Προετοιμασία:

 1. Πάρτε μπροστά σας χαρτιά που δεν θέλετε πλέον και αρχίστε να τα χωρίζετε με βάση το χρώμα ή το είδος. Μια στοίβα τα λευκά (από φωτοτυπίες ή από λογαριασμούς ή τετράδια κ.λπ.), μια στοίβα τα χαρτόνια συσκευασίας (κουτιά από δημητριακά, ρολάκι από χαρτί υγείας, φάκελα καφέ κ.λπ.), μια στοίβα γυαλιστερά χαρτιά (περιοδικά, φυλλάδια, έντυπα κ.λπ.) και μια στοίβα από εφημερίδες. Αν δεν ξέρετε κάτι που ανήκει, μπορείτε να το βάλετε στη στοίβα μα τα χαρτονάκια. Είναι πολύ σημαντικό να πολτοποιηθούν μαζί όσο το δυνατό πιο ομοιόμορφα χρωματικά χαρτιά.
 2. Γεμίστε ένα μπολ με νερό για κάθε στοίβα που θα ανακυκλώσετε. Αν σκοπεύετε να ανακυκλώσετε για παράδειγμα μόνο τα λευκά βάλτε ένα μπολ μόνο μπροστά σας.
 3. Αρχίστε να τα κομματιάζετε σε μικρά κομμάτια. Εγώ τα έκοβα πολλά μαζί με ψαλίδι αλλά και το σκίσιμο είναι μια χαρά. Δεν είναι ανάγκη να κοπούν πολύ μικρά. Ας πούμε ότι ένα Α4 είναι καλό να κοπεί σε 14-16 κομμάτια. Τα κομμάτια τα ρίχνετε κατευθείαν στο μπολ και τα ζουλάτε λίγο για να βραχούν τελείως.
 4. Αφήνετε το μπολ με το νερό για να μουλιάσει το χαρτί τουλάχιστον ένα 8ωρο αλλά αν μπορείτε και παραπάνω ακόμα καλύτερα.
Έτοιμος ο πάγκος εργασίας με το καινούριο μου μπλέντερ <3

Έτοιμος ο πάγκος εργασίας με το καινούριο μου μπλέντερ <3

Εργαλεία:

 • Ένα μεγάλο λεκανάκι – δοχείο που να χωράει το τελαράκι που θα χρησιμοποιήσετε. Εγώ χρησιμοποίησα το κάτω μέρος από ένα κλουβί. Εσείς κάτι θα βρείτε στο σπίτι.
 • Μια παλιά πετσέτα μπάνιου.
 • Ένα σφουγγαράκι μπάνιου ή κουζίνας και ένα βετέξ.
 • Παλιά τούλια από μπομπονιέρες. Περίπου ένα κομμάτι 15-25 ανά σελίδα που σκοπεύετε να φτιάξετε.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουτί χαρτοποιητικής.
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κόσκινο αλευριού που θα το γυρίσετε ανάποδα και ένα ανάλογου μεγέθους τούλι. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τελικά χαρτιά σε περίεργα ή στρόγγυλα σχήματα αλλά μπορείτε να τα κόψετε μετά.
 • Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τα δύο τελαράκια που χρειάζονται με δύο ίδιες κορνίζες, ταινία αντοχης και λίγη σίτα. Για αναλυτικές οδηγίες σας παραπέμπω στον αγαπημένο Rober Mahar που όπως πάντα τα δείχνει τόσο ωραία <3

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για μια πολύ δροσερή λόγω του νερού διαδικασία αλλά όχι ιδιαίτερα “καθαρή”. Ο πάγκος που θα κάνετε την ανακύκλωση θα γεμίσει γρήγορα με νερά που θα τα μαζεύετε τακτικά με το βετέξ και την πετσέτα αλλά αν αποφασίσετε να κάνετε πολλά πειραματα όπως εγώ πάρτε και μια σφουγγαρίστρα κοντά σας. Επίσης η διαδικασία είναι πολύ εύκολη και ιδιαίτερα ευχάριστη και για τα παιδάκια σας και μη διστάσετε να φτιάξετε χαρτί μαζί τους. Θα το χαρούν ίσως και περισσότερο από εσάς.

Βασικά θέλω να σας δείχνω συνέχεια το νέο μου μπλέντερ :)

Βασικά θέλω να σας δείχνω συνέχεια το νέο μου μπλέντερ 🙂

Αφού το χαρτί μουλιάσει καλά καλά το μεταφέρετε στο μπλέντερ μαζί με όσο νερό μπορείτε. Καλό είναι το μείγμα χαρτιού-νερού να μην υπερβαίνει τα 3/4 του δοχείου του μπλέντερ. Κλείνετε καλά το δοχείο και αρχίζετε να πολτοποιείτε το δείγμα. Θα χρειαστούν 1-2 λεπτά χτυπήματος ή τόσο όσο να έχει γίνει το περιεχόμενο ομογενές και να μην έχουν μείνει μεγάλα κομμάτια.

Η διαδικασία ανακύκλωσης του χαρτιού βήμα βήμα

Η διαδικασία ανακύκλωσης του χαρτιού βήμα βήμα

Ανακύκλωση χαρτιού:

 1. Αδειάστε το περιεχόμενο του μπλέντερ στο λεκανάκι σας και προσθέστε νερό έτσι ώστε να γεμίσει κατά τα 3/4 το λεκανάκι.
 2. Ανακατέψτε λιγάκι με το χέρι τον πολτό για να μοιραστεί καλά το χαρτί με το νερό.
 3. Κρατώντας τα δύο τελαράκια σφιχτά μαζί τα τοποθετούμε κάθετα στο μείγμα.
 4. Στρέφουμε τα τελαράκια αργά μέχρι να βυθιστούν στον πολτό και να γεμίσει το τελαράκι χαρτί. Όπως κρατάμε τα τελαράκια μέσα στον πολτό, τα σηκώνουμε να βγουν από το δοχείο κάθετα. Θα αντιμετωπίσουμε λίγη αντίσταση αλλά όχι κάτι τραγικό.
 5. Τοποθετούμε τα τελαράκια πάνω στην πετσέτα και αφαιρούμε το επάνω όσο πιο γρήγορα, κάθετα και προσεκτικά μπορούμε. Καλύπτουμε το χαρτί με ένα τούλι ή μια σίτα και σφουγγίζουμε το έξτρα νερό.
 6. Με το τούλι ή την σίτα γυρίζουμε το τελαράκι ανάποδα στην πετσέτα και σφουγγίζουμε και το πίσω μέρο για επιπλέον νερό. Κάπου εδώ αρχίζουμε να σηκώνουμε προσεκτικά το τελαράκι. Αν δεν αποκολλάτε το χαρτί σφουγγίζουμε και άλλο μέχρι να αποκολληθεί από το τελαράκι.

Με το τούλι μεταφέρουμε το χαρτί στον ήλιο ή σε κάποιο άλλο σημείο για να στεγνώσει.

Φυλλαράκια, τσάι ή άλλα αποξηραμένα στο χαρτί

Φυλλαράκια, τσάι ή άλλα αποξηραμένα στο χαρτί

Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποια διακοσμητικά στοιχεία στο χαρτί αυτό πρέπει να γίνει όσο το χαρτί είναι πολύ υγρό και πριν το σφουγγίξουμε. Διαφορετικά μπορούμε να τα ρίξουμε στο τελαράκι πριν το βγάλουμε τελείως από τον πολτό. Με αυτόν τον τρόπο θα “κολλήσουν” καλύτερα με το χαρτί αλλά δε θα μπορέσετε να καθορίσετε ακριβώς το που θα σταθούν. Αφού κάνετε όσα περισσότερα χαρτιά μπορείτε, θα παρατηρήσετε ότι ο πολτός έχει αραιώσει αρκετά και δεν είναι εύκολο να φτιάξετε άλλο χαρτί. Μπορείτε να χτυπήσετε στο μπλέντερ και άλλο χαρτί ή να αδειάσετε το λεκανάκι στο κόσκινο (μη ξεχάσετε το τούλι πριν το ρίξετε). Έτσι δε θα πάει χαμένο ούτε το ελάχιστο χαρτάκι. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε χαρτί αν δεν έχετε τελαράκια. Αδειάζετε το μείγμα από το μπλέντερ στο κόσκινο αργά αργά μέχρι να δημιουργηθεί μια καλή στρώση πολτού. Μεταφέρετε το τούλι σε μια πετσέτα, το καλύπτετε με τούλι και σφουγγίζετε καλά το παραπάνω νερό. Αν το χαρτί δεν έχει πολύ ομοιόμορφη επιφάνεια (όπως πέφτει το νερό κάνει διάφορα βουναλάκια) μπορείτε να το “στρώσετε” με έναν πλάστη. Μη ξεχνάτε να το καλύψετε με τούλι πριν αρχίσετε με τον πλάστη.

Χρώμα ζαχαροπλαστικής για χρωματιστά χαρτιά

Χρώμα ζαχαροπλαστικής για χρωματιστά χαρτιά

Μπορείτε να ρίξετε χρώματα ζαχαροπλαστικής στον πολτό για να φτιάξετε χρωματιστό χαρτί. Να είστε προετοιμασμένοι ότι το τελικό, στεγνό χαρτί θα είναι πολύ πιο ανοιχτόχρωμο από το χρώμα που φτιάξατε τον πολτό. Εγώ δοκιμασα να βάψω τον πολτό μωβ (κόκκινο και μπλε). Ο πολτός είχε ένα πολύ συμπαθητικό μωβ-λιλά το οποίο το έβλεπα όσο το χαρτί ήταν υγρό και μόλις στέγνωσε ήταν σαν να εξαφανίστηκε. Μπορείτε να δείτε το τελικό χρώμα και στις φωτογραφίες παρακάτω. Πάει το μωβ μου 🙁

inmyc_papermaking_24n

Ένας άλλος τρόπος να βάψετε το χαρτί είναι να προσθέσετε στο μπλέντερ χαρτί γκοφρέ στο χρώμα που σας αρέσει. Αυτό το χαρτί έχει απορροφήσει απίστευτες ποσότητες χρωστικής για να βαφτεί και όταν μπαίνει στο νερό μπορεί να βάψει το σύμπαν. Δοκίμασα με κόκκινο και στον πολτό πρόσθεσα και ροδοπέταλα (από τσάι). Σίγουρα ξεθώριασε πολύ αλλά δεν εξαφανίστηκε όπως στο μωβ. Η προσθήκη των ροδοπέταλων στον πολτό έκανε τη διαδικασία λίγο πιο δύσκολη ειδικά στο να αφαιρεθεί το τελαράκι από το νερό αλλά το τελικό χαρτί ήταν πραγματικά πολύ ομογενοποιημένο.

Δαντέλα στο χαρτί!

Δαντέλα στο χαρτί!

Δοκίμασα επίσης να προσθέσω στο χαρτί δαντέλα. Ήθελα να δω αν θα ενωθεί και αν θα αφήνει σημάδι-στένσιλ στο χαρτί. Δεν μπορώ να πω ότι έμεινα πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα αλλά ανακάλυψα πως μπορώ να βάψω λευκή δαντέλα. Με το γκοφρέ χαρτί. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Μόλις η δαντέλα πλυθεί φεύγει σχεδόν τελείως το χρώμα. Όμως είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να βάψετε βαμβακερή δαντέλα για να φτιάξετε ένα δωράκι ή μια διακόσμηση που δε θα πρέπει να πλυθεί μετά. Σε ένα λεκανάκι με νερό βουτήξτε ότι χρώμα γκοφρέ χαρτί θέλετε και βουτήξτε και την κορδέλα για μερικά λεπτά. Όταν την βγάλετε ακουμπήστε την πάνω σε ένα χαρτί χωρίς να την στίψετε και αφήστε την να στεγνώσει τελείως!

Για καλύτερο ίσιωμα προτείνω το σιδέρωμα!

Για καλύτερο ίσιωμα προτείνω το σιδέρωμα!

Το χαρτί που φτιάξατε μπορείτε να το αφήσετε να στεγνώσει στον ήλιο για τουλάχιστον μια μέρα (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) και αφού στεγνώσει να το βάλετε κάτω από βάρος (μερικά βιβλία) για να ισιώσει. Αν βιάζεστε να το χρησιμοποιήσετε όπως εγώ μπορείτε να το σιδερώσετε (χωρίς ατμό) βάζοντας από πάνω κάποιο άλλο χαρτί για να μη λερώσετε το σίδερο. Ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία γιατί όλα τα φυλλαράκια που είχα βάλει ήταν αρωματικά και με το σίδερο αναδύονταν διάφορες μυρουδιές.

Τα χαρτιά που έφτιαξα την πρώτη φορά!

Τα χαρτιά που έφτιαξα την πρώτη φορά!

Μερικά tips:

 • Διάβασα σε κάποια tutorials που βρήκα ότι αν προσθέσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ριζάλευρο ή ατλακόλ το χαρτί γίνεται ακόμα πιο ανθεκτικό και ευχάριστο στο γράψιμο. Δοκίμασα το ριζάλευρο σε κάποιο πολτό και νομίζω πως έχουν δίκαιο.
 • Δοκίμασα να διακοσμήσω το χαρτί με νήμα πλεξίματος και με κάτι πούπουλα που είχα. Ενώθηκαν μια χαρά με το χαρτί αλλά δεν μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα.
 • Τα φυλλαράκια που χρησιμοποίησα δημιούργησαν έναν μικρό χρωματισμό στο χαρτί που δεν με ενθουσίασε. Αυτό έγινε κυρίως όταν τα πατούσα πάνω στο υγρό χαρτί και όχι όταν τα είχα ρίξει εξαρχής στον πολτό.
 • Αν το χαρτί έχει αρωματικά φυτά, θα μυρίζει ανάλογα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Το χαρτί αφού στεγνώσει κόβεται και γράφεται μια χαρά. Πολύ ωραία πρώτη ύλη για καρτούλες και άλλα χειρόγραφα σημειώματα.
 • Αν δεν έχετε μπλέντερ μπορείτε να δοκιμάσετε να πολτοποιήσετε το χαρτί με ένα γουδοχέρι. Θα είναι λίγο πιο χρονοβόρο αλλά αν το χαρτί έχει μουλιάσει καλά πριν θα είναι εύκολο.
 • Δοκίμασα να πολτοποιήσω στο μπλέντερ χαρτί που δεν είχα μουλιάσει και έγινε μια χαρά αλλά δε θέλω να ζορίζω πολύ το μπλέντερ μου.
 • Τα γυαλιστερά χαρτιά από περιοδικά επειδή έχουν πολλές φωτογραφίες και κείμενο θα σας δώσουν ένα γκριζωπό χαρτί που μπορεί να μην σας αρέσει. Επίσης θέλουν πιο πολύ ώρα στο μπλέντερ για να πολτοποιηθούν.
 • Μια ποσότητα 10 χαρτιών Α4 αρκεί για να γεμίσει καλά ένα μεγάλο μπλέντερ και για να σας δώσει 3-4 σελίδες Α5 (το μισό του Α4).
Κάρτες με το χειροποίητο χαρτί μου!

Κάρτες με το χειροποίητο χαρτί μου!

Έχοντας δει το βιντεάκι του Rober Mahar ήθελα να δοκιμάσω και εγώ να βάλω σπόρους μέσα στον πολτό και να δω πως θα γίνει. Διάλεξα αρωματικά φυτά που μου είπαν ότι μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο και στο περίεργου σχήματος χαρτι που έκανα με το κόσκινο έριχνα και τα σποράκια. Αφού στεγνώσαν τα τρία φύλλα που έφτιαξα, έγραψα οδηγίες και ετοιμασα και εγώ κάτι για το καλοκαίρι.

Ένα καλοκαιρινό project!

Ένα καλοκαιρινό project!

Όσοι θα στείλετε κάρτα στο ντουλαπάκι, θα πάρετε ένα κομμάτι χαρτιού με σποράκια για να δοκιμάσετε να πρασινίσετε μια γωνίτσα κάπου κοντά σας. Εσείς ακόμα να κάνετε κάτι για το καλοκαίρι;

Φακελάκια περιμένουν έτοιμα να ταχυδρομηθούν!

Φακελάκια περιμένουν έτοιμα να ταχυδρομηθούν!

Ήδη μαζεύω προσεκτικά την ανακύκλωσή μου για να κάνω και άλλο χαρτί. Θα κάνω κάρτες, φάκελα, χαρτί συσκευασίας, καρτελάκια για δώρα και πολλά ακόμα. Ίσως να καταφέρω και να φτιάξω και ένα τελείως χειροποίητο τετράδιο (βιβλιοδεσία και χαρτιά). Έχω ενθουσιαστεί και έχω δροσιστεί πολύ από τη διαδικασία που με βλέπω να κάνω ανακύκλωση χαρτιού όλο το καλοκαίρι. Εξάλλου έτσι θα νιώθω ότι επαναχρησιμοποιώ όντως το χαρτί και δεν το πετάω απλά! Εσείς τι θα θέλατε να φτιάξετε;

14 σχόλια

 1. μπράβο Αννούλα! πάντα να δημιουργείς κα να μας δροσίζεις!!

  Απάντηση
 2. Πολύ όμορφο
  Φιλάκια …

  Απάντηση
 3. Τι όμορφα χαρτιά! Αρκετός ο κόπος βέβαια αλλά το αποτέλεσμα εξαιρετικό! Επίσης μπορείς να φτιάξεις μια πολύ δροσιστική γρανίτα λεμόνι με το μπλέντερ ε?AriadnefromGreece!

  Απάντηση
  • Ευτυχώς έχω μούλτι για τις γρανίτες γιατί κατά γενική ομολογία όλων όσων κάνουν ανακύκλωση χαρτιού μετά το μπλέντερ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φαγώσιμα 🙂 Χαίρομαι που σου άρεσαν πάντως!

   Απάντηση
 4. Τι ωραίο θέμα !! Τα χαρτιά που έφτιαξες είναι υπέροχα !! Χίλια ευχαριστούμε που μας παρουσιάζεις τη διαδικασία !!
  Το blog σου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον !!!!!!

  Απάντηση
 5. Παράθεμα: Βόλτα στο πανηγύρι του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής | in my closet

 6. Μου αρέσει το χαρτί και η ανακύκλωση λεω να δικιμασω.
  Οι οδηγίες σου είναι πολύ καλές.
  Φιλακια.

  Απάντηση
  • Νομίζω πως θα σου αρέσει πολύ. Ευχαριστώ πολύ και περιμένω εντυπώσεις!

   Απάντηση
 7. Παράθεμα: 18 More Easy Crafts to Make and Sell DIYReady.com | Easy DIY Crafts, Fun Projects, & DIY Craft Ideas For Kids & Adults

 8. Παράθεμα: Πάρτι γενεθλίων με θέμα υπερήρωες | in my closet

 9. Παράθεμα: 55 Easy Crafts To Make And Sell - DIY Community

 10. Παράθεμα: 55 Easy Crafts To Make And Sell – Craft

Απάντηση