Βιβλιαράκι - θήκη για βελόνες

Βιβλιαράκι – θήκη για βελόνες

Ένα από τα πιο πρακτικά πράγματα, που μου έχω φτιάξει είναι θήκη για βελόνες ραψίματος και κεντήματος σε μορφή μικρού και χαριτωμένου βιβλίου. Το είδα για πρώτη φορά να το κρατάει η Αριάδνη και ενθουσιάστηκα. Ειδικά από τότε που άρχισα να ράβω εντατικά και στο χέρι και σε πολλά διαφορετικά μέρη (στο σπίτι, στο Κουμπί, στο καφέ, στο τρένο κ.λπ.) το έχω χαρεί πολύ. Όποια φίλη ή συμμαθήτριά μου το έχει δει, έχει νιώσει την ίδια χαρά με εμένα και συνήθως μέχρι την επόμενη φορά, έχει σκαρώσει ένα και για τις δικές τις βελόνες. Όταν λοιπόν μου ζήτησαν από τη Χειροτέχνικα να κάνω ένα workshop ήταν μια από τις προτάσεις μου και χάρηκα που τη διάλεξαν.

Τα υλικά για τη θήκη για βελόνες

Τα υλικά για τη θήκη για βελόνες

Υλικά και εργαλεία:

 • 4 φύλλα φελτ ή τσόχα ή φλις σε διαστάσεις 20x10cm
 • 1  φύλλο φελτ ή τσόχα ή φλις σε διαστάσεις 25x10cm
 • 1m μαλλάκι πλεξίματος
 • Βελόνα με μεγάλο “μάτι” αλλά με πολύ μυτερή μύτη
 • 1 καρφίτσα
 • Ψαλίδι
 • Velcro (γνωστό και ως σκριτς σκρατς) ή ένα κουμπάκι για το κούμπωμα.
Η διαδικασία βήμα-βήμα

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Διαδικασία:

 1. Ακουμπάμε όλα τα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο έχοντας ευθυγραμμίσει όλες τις αριστερές μικρές πλευρές τους. Το φύλλο που είναι πιο μακρύ από τα άλλα θα είναι το εξώφυλλό μας και έτσι το τοποθετούμε πρώτο και κάτω από όλα τα άλλα. Διπλώνουμε το φύλλο που κοιτάμε πρώτο για να βρούμε το κέντρο και το μαρκάρουμε με μια καρφίτσα για να μας βοηθήσει να ράψουμε ίσια.
 2. Περνάμε μαλλάκι διπλό στη βελόνα μας και κάνουμε έναν κόμπο στην άκρη. Από κάτω προς τα πάνω και από μέσα προς τα έξω (για να κρυφτεί ο κόμπος μέσα) αρχίζουμε να περνάμε την βελόνα μας μια μέσα και μια έξω από όλα τα φύλλα. Αυτό είναι γνωστό και ως τρύπωμα.
 3. Μόλις φτάσουμε επάνω, βγάζουμε την καρφίτσα, γυρίζουμε ανάποδα το βιβλιαράκι μας και περνάμε το μαλλάκι από επάνω για να βγούμε από την έξω πλευρά. Τώρα θα κάνουμε πάλι τρύπωμα αλλά με πρόθεση να γεμίσουμε τα κενά του προηγούμενου τρυπώματος.
 4. Όταν φτάσουμε κάτω γυρίζουμε πάλι ανάποδα τη θήκη για βελόνες μας και σταθεροποιούμε με κόμπο, πάνω στον προηγούμενο κόμπο. Δεν κόβουμε σύριζα το μαλλάκι για να μοιάζει και με σελιδοδείκτης.
 5. Τώρα που τα φύλλα της θήκης για βελόνες είναι σταθεροποιημένα μεταξύ τους μπορούμε να τα ισιώσουμε με το ψαλίδι έτσι ώστε να φαίνονται ίδια. Προσπαθούμε να μην το παρακάνουμε εδώ.
 6. Με το μαλλάκι και την βελόνα κάνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε στο εξώφυλλο. Εγώ έκανα μια καρδούλα γιατί αγαπώ πολύ αυτό το σχήμα.
Φεστόνι για τη θήκη για βελόνες

Φεστόνι για τη θήκη για βελόνες

Για να παραμένουν όλες οι βελόνες μέσα καλό είναι να έχει η θήκη μας και ένα κούμπωμα. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με λίγο αυτοκόλλητο velcro ή με ένα κουμπάκι. Τα δοκίμασα και τα δύο και είναι το ίδιο καλά και λειτουργικά. Για καθαρά διακοσμητικούς λόγους έκανα γύρω-γύρω στο εξώφυλλο και μια ραφή φεστόνι, που από τότε που μου την έμαθε η Γιώτα στα μαθήματα απλικέ στο Κουμπί coffee & crafts, έχω ενθουσιαστεί με το πόσο απλή και όμορφη είναι. Αν επιλέξετε για κούμπωμα το velcro, κολλήστε τα πριν το φεστόνι και μετά καθώς θα περνάτε από εκεί συμπεριλάβετε το στο ράψιμο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα σας ζορίσει αλλά αξίζει.Αν επιλέξετε κουμπάκι, η κουμπότρυπα θα γίνει με ένα απλό κόψιμο στο ανάλογο σημείο.

Η δική μου θήκη γεμάτη από βελόνες

Η δική μου θήκη γεμάτη από βελόνες

Στο workshop ζοριστήκαμε λιγάκι γιατί οι βελόνες που υπήρχαν στο craftroom ήταν σακοράφες με καμπύλη μύτη και αυτό κάνει λίγο δύσκολο έως αδύνατο το τρύπημα του φελτ ή του φλις. Συμφωνήσαμε όλες ότι το ράψιμο κάνει μπράτσα και τύφλα να έχει το γυμναστήριο. Επίσης αντί για φελτ είχα ζητήσει να υπάρχει το κλασσικό και πολύ αγαπημένο φλισάκι του ΙΚΕΑ το οποίο μετά από παρότρυνση της Αριάδνης, σε παλαιότερο workshop, το χρησιμοποιήσαμε αντί για τσόχα και ήταν υπέροχο. Είναι πολύ πιο χνουδωτό, πολύ πιο απαλό, δεν ξεφτάει όπως και η τσόχα/φελτ και είναι πολύ πιο οικονομικό. Φτιάξαμε 17 βιβλιαράκια – θήκες για βελόνες με ένα φλισάκι και είχαμε και διάφορα περισσεύματα που φυσικά παρότρυνα τις συμμετέχουσες να μην πετάνε ποτέ. Σε αυτό είμαι αδιόρθωτη.

inmyc_xeirotexnika_23

Δυστυχώς δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφίες από το workshop αλλά ελπίζω οι συμμετέχουσες να τα φωτογραφίσουν και να μας τα δείξουν για να χαρώ και εγώ λίγο με τα ζουμπουρλούδικα βιβλιαράκια που έφτιαξαν. Αφού φτιάξαμε τις θήκες για βελόνες, είχα και εγώ χρόνο για να τριγυρίσω στη Χειροτέχνικα. Δυστυχώς όχι πάρα πολύ χρόνο γιατί το τρενάκι μου για Θεσσαλονίκη δε θα περίμενε για πολύ, αλλά αρκετό για να χαρώ και εγώ!

Προϊόντα Tilda από την Decomagia

Προϊόντα Tilda από την Decomagia

Πολύ επηρεασμένη από την πρόσφατη ενασχόληση μου με κούκλες και με Tildas συγκεκριμένα, πήγα καρφωτή στο ειδικό stand της “Decomagia” στο οποίο χάζεψα πολλή ώρα τα υφάσματα και τις κορδέλες και τα άλλα αξεσουάρ. Ειδικά αυτά τα βαζάκια με τα κουμπάκια μου έκλεψαν την καρδιά και ας έχω πολλά κουμπάκια ήδη. Για ακόμα μια φορά διαπίστωσα πως τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ιδιαιτέρως τσουχτερά αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα. Για την ώρα θα συνεχίσω να κάνω κούκλες με απλά, ταπεινά, βαμβακερά υφάσματα με ωραία φλοράλ σχέδια τα οποία χάρηκα στο stand της “Κληρονόμος».

Πολύ ωραία υφάσματα με τέλεια σχέδια!

Πολύ ωραία υφάσματα με τέλεια σχέδια!

Χάρηκα πολύ που βρήκα μεταλλικά και δερμάτινα αξεσουάρ για τσάντες στο “Younique Supplies” γιατί δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να βρει κάποιος στην Ελλάδα και θέλω να ράψω για το καλοκαίρι 1-2 τσαντούλες. Μου έκανε πραγματικά μεγάλη και θετική εντύπωση το γεγονός ότι βρήκα στην Alfakem υλικά για κατασκευή καλουπιού από σιλικόνη, που εδώ και πολύ καιρό ψάχνω να βρω και να δοκιμάσω. Γιατί κακά τα ψέματα, ωραίες οι έτοιμες φόρμες σιλικόνης αλλά ακόμα πιο ωραίο το να μπορείς να φτιάξεις δικά σου σχήματα!

Ενθουσιάστηκα με όλα τα καλούπια!

Ενθουσιάστηκα με όλα τα καλούπια!

Χάρηκα πολύ και με το “Φελιζόλ Αθηνών” γιατί ειδικά Θεσσαλονίκη έχουμε ένα μαγαζί/εργαστήριο στο κέντρο αλλά έχει κάπως περιορισμένες δυνατότητες.  Έχω ήδη αρχίσει να σημειώνω διάφορες ιδέες, που ήθελα να δοκιμάσω αλλά είχα αποθαρρυνθεί επειδή δεν ήξερα ότι μπορώ να παραγγείλω ό,τι σχήμα θέλω!

Αυτά τα γράμματα από φελιζόλ πολύ μου γυάλισαν!

Αυτά τα γράμματα από φελιζόλ πολύ μου γυάλισαν!

Η πραγματικά μεγάλη ανακάλυψη όμως ήταν το Vaza και ειδικά όταν έμαθα ότι είναι στη Θεσσαλονίκη. Χάζευα στο ράφι τους τα βαζάκια και τα μπουκαλάκια που είχαν και είχα 3-4 ιδέες για το καθένα. Κρατήθηκα γιατί δεν υπήρχε κάποιος λόγος να τα κουβαλάω από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα όμως θα βάλω μπρος κάποιες ιδέες! Ειδικά αυτά με το φελλό νομίζω πως μου μιλούσαν.

Πάρα πολλά βαζάκια!

Πάρα πολλά βαζάκια!

Δυστυχώς το πρόγραμμά μου δεν μου επέτρεψε να παρακολουθήσω κάποια από τα άλλα workshops και τις παρουσιάσεις αλλά ελπίζω στην επόμενη να έχω πιο πολύ χρόνο και να μη χάσω τίποτα. Ευχαριστώ πολύ τη Xeirotexnika και το ftiaxto για την πρόσκληση να κάνω workshop, που τόσο αγαπώ και ευχαριστώ πολύ και όλες όσες ήρθαν εκεί στο craftroom για να δημιουργήσουμε μαζί!

13 σχόλια

 1. Πολύ ωραία η κατασκευή και η ανταπόκριση!Ευχαριστούμε!!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ! Κρίμα να μην είμαστε μαζί να χαζολογήσουμε όπως χαζολογάμε συνήθως!

   Απάντηση
 2. Πολύ όμορφο το βιβλιαράκι. Ευχαριστώ για τις αναφορές. Ποτέ δεν είναι αρκετό ένα βιβλιαράκι για βελόνες!Κρίμα που δεν έιχες πολύ χρόνο για βόλτα στη Χειροτέχνικα. Όσο για το Vasa βλέπω ήδη ένα ράφι γεμάτο με διάφορα βαζάκια γεμάτα γυαλάκια, και χάντρες και κουμπάκια!Τέλειο!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
  • Ναι ειδικά αν κάποια έχει πολλές όπως εγώ. Πάντως με έχει σώσει. Αχ μας βλέπω μαζί στο Vaza 😉

   Απάντηση
 3. Σε ευχαριστούμε για το ρεπορτάζ!!!!

  Απάντηση
 4. Ναι, ναι, αυτό το φλις από το ΙΚΕΑ, πολύ αγαπημένο είναι! Έχω κι εγώ κάνει ενα βιβλιαράκι για τις βελόνες μου, αλλά πολύ υποτυπώδες. Καμία σχέση με αυτή την ομορφιά. Για την ακρίβεια, το δικό μου δεν είναι βιβλιαράκι, είναι σκέτες σελίδες, απλώς είναι σε σχήμα καρδιάς; Αλλά βολεύει πολύ, όντως, και για να το κουβαλάς, και για να μην τις χάνεις μέσα στο σπίτι!
  Μπράβο, ντουλαπάκι! Πρέπει να ήταν πολύ ωραία στη Χειροτεχνικα!

  Απάντηση
  • Ναι αλλά το δικό σου είναι σε σχήμα καρδιάς 😉 Ωραία ήταν αλλά λίγο μωρέ. Δεν πειράζει, στην επόμενη θα έχω πιο πολύ χρόνο!

   Απάντηση
 5. χαίρομαι γιατί σταματήσαμε στα ίδια μαγαζιά αλλά λυπάμαι γιατί ήθελα νάρθω την Κυριακή να σε γνωρίσω κιόλας,την επόμενη φορά…εγώ σταμάτησα και στα χαρτιά για σκουλαρίκια,που για να τα φτιάξω όλα αυτά δε με φτάνουν δυό ζωές

  Απάντηση
  • Θα έχουμε και άλλες ευκαιρίες, είμαι σίγουρη! Αχ τα είδα τα χαρτιά αλλά όπως το λες, δύο ζωές και λίγο είναι!

   Απάντηση
 6. Ax αυτή η http://decomagia.gr/ φυλακή θα με βάλει! Πόσο δίκιο έχεις!

  Απάντηση
 7. Κρίμα που έχασα τη χειροτέχνικα και το εργαστήριο σου,τουλάχιστον πήρα μία μικρή γεύση, από τις φωτογραφίες σου!!!

  Απάντηση
 8. Τι ωραία που πήραμε μια εικόνα από Χειροτέχνικα! Πολύ χρήσιμο το βιβλιαράκι! Αν και ασχολούμαι κανά 5μηνο με ραπτική, δεν αξιώθηκα να κάνω ακόμη μια θήκη για βελόνες…όλο σήμερα, αύριο, μεθαύριο…so manycrafts, so little time!

  Απάντηση
 9. Παράθεμα: Πελότα με ύφασμα και τενεκεδάκι | in my closet

Απάντηση