Θήκη για ραπτικά από ένα παλιό τζιν

Θήκη για ραπτικά από παλιά τζιν

Αν και έχω ένα αρκετά καλά οργανωμένο craft room πιστεύω ότι η δημιουργικότητά μας, μας ακολουθεί παντού. Ειδικά από τότε που έφτιαξα ένα βαλιτσάκι με τα ραπτικά μου, για τα μαθήματα στο Κουμπί Coffee & Crafts και το χρησιμοποίησα σε ένα μεγάλο ταξίδι με το τρένο, πείστηκα ότι μπορώ να είμαι δημιουργική παντού, αρκεί να οργανωθώ σωστά. Για αυτό το λόγο και η 6η αποστολή ήταν αφιερωμένη στη δημιουργία ενός kit πρώτων βοηθειών για τη δημιουργικότητα.

Θέλω να φτιάξεις κάτι, μέσα στο οποίο να καταφέρεις και να χωρέσεις τα εργαλεία και τα υλικά για να μπορείς να δημιουργείς και στο τρένο και στο πλοίο και στο camping και στο ξενοδοχείο και στο εξοχικό και στην παραλία και στο βουνό και όπου αλλού θα πας φέτος το καλοκαίρι. Ακόμα και αν δεν σκοπεύεις να πας κάπου φέτος το καλοκαίρι, θέλω να φτιάξεις ένα kit πρώτων βοηθειών για τη δημιουργικότητά σου εκτός σπιτιού.

Εγώ βρέθηκα ξαφνικά με πολλά παλιά τζιν, που μου χάρισε η καλή μου φίλη Γεωργία, επειδή δεν τα ήθελε άλλο πια. Έχω εδώ και μέρες που σκέφτομαι το πώς να τα αξιοποιήσω στο 100%. Έχω εντοπίσει πολλές ιδέες για τα μπατζάκια και αρκετές ιδέες για τις τσέπες και το υπόλοιπο. Ταυτόχρονα, εδώ και καιρό έχω βάλει στο μάτι το υπέροχο tutorial της Key woman sews για τα εξάγωνα. Είχα και τη χαρά να μου τα δείξει και live πριν από καιρό η Zarkadia και από τότε μου έχει μπει η ιδέα πως θα ήταν υπέροχη απασχόληση σε ταξίδι. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω με τα παλιά τζιν μια θήκη για όλα τα απαραίτητα, που δεν είναι και πολλά αλλά είναι πολύ συγκεκριμένα.

Τα υλικά και τα εργαλεία για τη θήκη

Τα υλικά και τα εργαλεία για τη θήκη

Υλικά και εργαλεία

 • 4 τσέπες από παλιά τζιν και 1 μπατζάκι.
 • Κορδέλες υφασμάτινες στα χρώματα που σας αρέσουν.
 • Χαρτόνι από κουτιά δημητριακών.
 • Φαρδύ κορδόνι.
 • Μεγάλο κουμπί.
 • Μεγάλη χάντρα ή μικρό καρουλάκι.
 • Διάφορα κουρελάκια.
 • Βελόνα και κλωστή.
 • Ψαλίδι υφάσματος και ψαλίδι απλό.
 • Χάρακα και τρίγωνο.
 • Μολύβι και λευκή ξυλομπογιά (ή σαπουνάκι σημαδέματος).
 • Καρφίτσες.
Μερικά παλιά τζιν έχουν τέλειες κωλότσεπες

Μερικά παλιά τζιν έχουν τέλειες κωλότσεπες

Για τη συγκεκριμένη θήκη θα χρειαστούν τέσσερις τσέπες, δηλαδή οι τσέπες από δύο παλιά τζιν. Ήμουν πολύ τυχερή και σε αυτά που παρέλαβα είχα δυο ίδια. Αυτό εκτός από το να έχω τέσσερις ίδιες τσέπες ήταν και πολύ βολικό στο κόψιμο τους. Σκέφτηκα την παρακάτω πατέντα για να είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρω να τις κόψω όλες στο ίδιο μέγεθος.

Το κόψιμο από τις τσέπες με ομοιόμορφο τρόπο

Το κόψιμο από τις τσέπες με ομοιόμορφο τρόπο

 • Αρχικά με έναν χάρακα και ένα τρίγωνο, τετραγωνίζουμε την τσέπη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 • Με την άσπρη ξυλομπογιά (ή με σαπουνάκι σημαδέματος) σημαδεύουμε την τσέπη.
 • Κόβουμε στα σημάδια που κάναμε και ακουμπάμε το κομμένο κομμάτι, πάνω σε ένα χαρτόνι. Σημαδεύουμε με μολύβι και το κόβουμε στο ίδιο μέγεθος.
 • Τοποθετούμε καρφίτσες σε όλες τις άκρες της τσέπης και τρυπάμε το χαρτόνι που έχουμε βάλει από κάτω στο ίδιο σημείο.
 • Όταν αφαιρέσουμε το τζιν, στο χαρτόνι οι τρυπούλες μας βοηθάνε να σχεδιάσουμε ξανά την τσέπη.
 • Κόβουμε από το χαρτόνι την τσέπη που σημαδέψαμε και τοποθετούμε το χαρτόνι πάνω στην επόμενη τσέπη. Έτσι θα μπορέσουμε να σημαδέψουμε το ίδιο κομμάτι.
Η συναρμολόγηση βήμα-βήμα

Η συναρμολόγηση βήμα-βήμα

 • Κόβουμε 4 τσέπες και 2 κομμάτια απλά, με τη βοήθεια του χαρτονιού.
 • Βάζουμε την μια τσέπη πάνω στην άλλη έτσι ώστε να ακουμπάνε καλή πλευρά με καλή. Σημαδεύουμε με την ξυλομπογιά (ή με το σαπουνάκι), 1cm περιθώριο, δεξιά και αριστερά του κομματιού της τσέπης. Σταθεροποιούμε την δεξιά πλευρά με καρφίτσες έξω από το περιθώριο ραφής.
 • Ανοίγουμε τα κομμάτια με τις τσέπες προσεκτικά έτσι ώστε να βλέπουμε την καλή πλευρά.
 • Τοποθετούμε στην δεξιά τσέπη, την τρίτη έτσι ώστε να ακουμπάνε καλή πλευρά με καλή.
 • Προσεκτικά γυρίζουμε ανάποδα, για να βλέπουμε τα σημάδια που κάναμε και σταθεροποιούμε με βελόνες και από την αριστερή πλευρά.
 • Ράβουμε πάνω στα σημάδια που κάναμε είτε στη ραπτομηχανή, είτε στο χέρι με πισωβελονιά.
Οι δύο όψεις της θήκης

Οι δύο όψεις της θήκης

Όπως ράψαμε τις τρεις τσέπες, έτσι θα ράψουμε και την τέταρτη τσέπη, με τα δύο απλά κομμάτια από τζιν. Στα δύο απλά κομμάτια που θα είναι το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της θήκης, ράβουμε όσες κορδέλες θέλουμε και σε ότι σχέδιο θέλουμε, πριν τα συναρμολογήσουμε. Εγώ έραψα και λίγη κορδέλα στην τσέπη για τις βελόνες μόνο στις άκρες όμως και όχι πάνω στο άνοιγμα της τσέπης.

inmyc_summerkit_15

Ακουμπάμε το ένα μεγάλο κομμάτι πάνω στο άλλο έτσι ώστε να ακουμπάνε καλή με καλή πλευρά. Προσπαθούμε να τα ταιριάξουμε όσο το δυνατό πιο καλά και σταθεροποιούμε με βελόνες. Σημαδεύουμε γύρω-γύρω με την ξυλομπογιά (ή το σαπουνάκι) προσπαθώντας να αφήσουμε περιθώριο ραφής 1cm. Ανοίγουμε τις ραφές που κάναμε και τις σταθεροποιούμε με βελόνες. Ράβουμε όπου σημαδέψαμε αφήνοντας μόνο ένα μικρό άνοιγμα 6-7cm στην μια μικρή πλευρά. Από εκεί γυρίζουμε το μέσα-έξω και σιδερώνουμε πολύ καλά τις ραφές.

Σιδερώνω μόνο όταν ράβω

Σιδερώνω μόνο όταν ράβω

Δεν ήθελα στο εσωτερικό να βάλω βάτα ή ενίσχυση γιατί την ήθελα απλή, συμμαζεμένη και να πιάνει όσο το δυνατό λιγότερο χώρο. Να μπαίνει στην βαλίτσα σαν ένα απλό ρούχο. Το μόνο που έκανα για να μην μου χαλάσει γρήγορα, ήταν να ράψω αφού τη γύρισα και τη σιδέρωσα, τα δύο σημεία που θα διπλώνει.

Η θήκη μόλις ανοίγει

Η θήκη μόλις ανοίγει

Η θήκη είναι τρίπτυχο. Ανοίγει αρχικά και βλέπουμε μια τσέπη για τα εργαλεία και μια που θα βάζω τα χαρτονάκια. Όταν ανοίξει τελείως έχουμε τρεις τσέπες. Η πρώτη που όπως είπαμε έχει χαρτονάκια, η δεύτερη που έχει υφασματάκια και η τρίτη που θα βάζω τα έτοιμα εξάγωνα.

Η θήκη από παλιά τζιν ανοιχτή

Η θήκη από παλιά τζιν ανοιχτή

Για το κλείσιμο της θήκης σκέφτηκα κορδόνι που θα γυρίζει γύρω γύρω και θα ασφαλίζει με μια μεγάλη χάντρα και κουμπί αλλά όχι από την πλευρά που ανοίγει η θήκη. Το έβαλα από την κάθετη πλευρά για να μην μου φεύγουν τα περιεχόμενα από τις τσέπες. Ήθελα να βάλω βέλκρο για τον ίδιο λίγο αλλά μίκραινε πάρα πολύ το διαθέσιμο χώρο από τις τσέπες και το απέφυγα.

Η θήκη μου κλειστή με το κορδονάκι της

Η θήκη μου κλειστή με το κορδονάκι της

Έκοψα μπόλικα χαρτονάκια και υφασματάκια με τις οδηγίες της Key Woman Sew, έβαλα και ένα ψαλιδάκι, ένα καρουλάκι και 2-3 βελόνες και η θήκη μου είναι έτοιμη. Θα την πάρω μαζί μου και θα φτιάχνω χαλαρά όπου και όποτε έχω χρόνο εξάγωνα. Το τι θα τα κάνω, θα το αποφασίσω αργότερα. Με την ευκαιρία ήθελα να σας δείξω και το βαλιτσάκι με τα ραπτικά που έχω.

Το βαλιτσάκι με τα ραπτικά μου

Το βαλιτσάκι με τα ραπτικά μου

Στο καπάκι εσωτερικά έχω κολλήσει κάποια δείγματα ραφών που με διευκολύνει πολύ να τα βλέπω άμα θέλω να τα εφαρμόσω. Στο καπάκι έχω κολλήσει απλά ένα όμορφο χαρτί και washi tape. Μέσα έχω όλα όσα χρειάζομαι για να φτιάξω ό,τι θέλω και κυρίως κούκλες αφού αυτό μαθαίνω τώρα. Το μόνο που λείπει για να γίνει μια κούκλα, είναι το πατρόν, το ύφασμα και το γέμισμα, τα οποία με λίγη καλή θέληση χωράνε μια χαρά. Αν ψάχνετε έμπνευση για να φτιάξετε το δικό σας, η Pelagie de Paris έχει γράψει ένα τέλειο άρθρο με όλα τα βασικά εργαλεία. Τα έξτρα που έχει το δικό μου βαλιτσάκι είναι και τα χαρτομάντηλα και τα χανσαπλάστ γιατί τακτικά τρυπιέμαι και δεν θέλω να λερώνω τις δημιουργίες μου.

Τα ραπτικά μου!

Τα ραπτικά μου!

Kit πρώτων βοηθειών για τη δημιουργικότητά τους έκαναν 56 δημιουργικοί συμμετέχοντες που έφτιαξαν πάρα πολύ ωραίες δημιουργίες! Αν θέλετε να τις δείτε όλες μπορείτε να μπείτε στη σελίδα στο facebook και να πάτε εκεί που λέει «visitors posts» ή στα ελληνικά «δημοσιεύσεις επισκεπτών» και να τις δείτε όλες. Εγώ διάλεξα τις παρακάτω και πολλές θα τις σκεφτώ να τις δοκιμάσω αφού φτιάξω όλα τα εξάγωνα που χρειάζομαι.

Το craft kit που έφτιαξα ως δώρο για την 6η αποστολή!

Το craft kit που έφτιαξα ως δώρο για την 6η αποστολή!

Το δωράκι της 6ης αποστολής είναι ένα craft kit που έφτιαξα. Μετά από κλήρωση στο snapchat η τυχερή συμμετοχή είναι αυτή η φορητή θήκη ραπτικών! Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην έκτη αποστολή και να μας ευχηθώ καλή συνέχεια και στις υπόλοιπες αποστολές!

6 σχόλια

 1. Τέλεια και έχω μπόλικα τζην!!Πάντα σκέφτομαι ότι τις τσέπες τους πρέπει να τις κάνω κάποια θήκη!!Καλημέρα!!

  Απάντηση
 2. Πολύ πρωτότυπη θα ομολογήσω!Αυτά τα εξάγωνα,αχ αυτά τα εξάγωνα!!!Είναι το μόνο είδος ραπτικής που μπορώ να πάρω μαζί μου σε διακοπές!!!Φέτος σκέφτομαι να πάρω και απλικέ…(θα με χωρίσει ο keyman).Και….ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως εκεί που ράβω έχω πάντα δίπλα βαμβάκι και οινόπνευμα αφού τρυπιέμαι συνέχεια!!!Τόσο αίμα που έχω χάσει αναιμία θα πάθω στο τέλος!!!

  Απάντηση
 3. Πολύ όμορφο!Οι κορδέλες φανταστικές και είδα έκανες τις διακοσμητικές ραφές με την ραπτομηχανή;;

  Απάντηση
 4. Παράθεμα: Καλοκαιρινός μαραθώνιος δημιουργικότητας 2017 | in my closet

 5. Παράθεμα: 6 κατασκευές από ένα παλιό τζιν | in my closet

 6. Παράθεμα: Μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας στο Βερολίνο | in my closet

Απάντηση