Φιογκάκι και κρόσι από παλιά τσάντα και ατζέντα

Φιογκάκι και κρόσσι από παλιά τσάντα και ατζέντα

Από τότε που δοκίμασα να φτιάξω τσάντα ξέρω πως τα μεταλλικά μέρη μιας τσάντας είναι στοιχεία που θέλω να κρατήσω. Κάθε φορά που μια τσάντα μου πεθαίνει, πριν την αποχαιρετήσω για πάντα κόβω όλα τα μεταλλικά μέρη και τα φυλάω. Σε κάποιες τσάντες από δερματίνη κρατάω και κάποια κομμάτια από αυτήν. Σκέφτομαι ότι κάτι θα βρω να τα κάνω και καλά κάνω τελικά γιατί όντως βρήκα μια πολύ ωραία ιδέα. Για την ακρίβεια δύο!

Σε ένα κουτάκι φυλάω τις δερματίνες και σε ένα τα μεταλλικά μέρη!

Σε ένα κουτάκι φυλάω τις δερματίνες και σε ένα τα μεταλλικά μέρη!

Φιογκάκι με δερματίνη από παλιά τσάντα και ατζέντα

Καθώς έψαχνα για διάφορες ιδέες έπεσα πάνω σε αυτήν την τέλεια ιδέα που μάλιστα έδινε και το πατρόν. Σκέφτηκα οτι αν αντί για φελτ χρησιμοποιήσω δερματίνη το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όμορφο και ίσως και πιο εντυπωσιακό.

Τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστείτε

Τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστείτε

Υλικά και εργαλεία

 • Το πατρόν για το φιογκάκι το οποίο θα το εκτυπώσετε.
 • Χαρτονάκι από παλιές συσκευασίες για να μεταφέρετε το πατρόν.
 • Δερματίνες από παλιές τσάντες ή/και ατζέντες.
 • Κρικάκι για μπρελόκ.
 • Κλιπ για καρφίτσα ή λαστιχάκι.
 • Κόλλα υγρή.
 • Στυλό.
Οδηγίες βήμα-βήμα για το φιογκάκι

Οδηγίες βήμα-βήμα για το φιογκάκι

Αφού εκτυπώσουμε το πατρόν και το κόψουμε το μεταφέρουμε με το στυλό πάνω στο χαρτονάκι. Αυτό το βήμα το προτείνω πάντα όταν θέλουμε να μεταφέρουμε το πατρόν σε κάποιο άλλο υλικό πέρα από χαρτί γιατί διευκολύνει τη μεταφορά και μπορούμε να κρατήσουμε το πατρόν για μελλοντική χρήση. Μεταφέρουμε το πατρόν με στυλό πάνω στο πίσω μέρος της δερματίνης προσεκτικά και κόβουμε τη δερματίνη. Προσοχή να κόψουμε και το σημάδι από το στυλό για να μη φαίνεται. Στο μεγάλο κομμάτι του πατρόν, στην πίσω μεριά της δερματίνης βάζουμε μια καλή σταγόνα κόλλας.

Οδηγίες βήμα-βήμα για το φιογκάκι

Οδηγίες βήμα-βήμα για το φιογκάκι

Ενώνουμε τα δύο άκρα πάνω στη σταγόνα και αφού κολλήσει ρίχνουμε ακόμα μια σταγόνα κόλλας στο κέντρο και κολλάμε το μικρότερο κομμάτι δερματίνης. Γυρίζουμε ανάποδα και κολλάμε με μια σταγόνα κόλλας το πιο μικρό κομμάτι δερματίνης, όσο πιο κεντρικά μπορούμε. Γυρίζουμε πάλι ανάποδα ρίχνουμε μια σταγόνα κόλλας και κολλάμε το εξάρτημα για να γίνει καρφίτσα και από πάνω του τις δύο άκρες του πιο μικρού κομματικού. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να κολλήσουμε και λαστιχάκι αν θέλουμε να κάνουμε το φιογκάκι αξεσουάρ για μαλλιά. Κρατάμε σταθερά όλα τα κομμάτια μαζί για να κολλήσουν καλά.

Μπορείτε να το κρατήσετε σταθερά μέχρι να κολλήσει με ένα μανταλάκι

Μπορείτε να το κρατήσετε σταθερά μέχρι να κολλήσει με ένα μανταλάκι

Το φιογκάκι μπορεί να φορεθεί ως καρφίτσα είτε πάνω σε μια τσάντα είτε πάνω σε ένα ρούχο. Είναι κομψό, όμορφο και πολύ χαριτωμένο. Μπορείτε ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ως διακοσμητικό σε κάποιο δωράκι.

Καρφίτσα φιογκάκι σαν ένα πιο θηλυκό παπιγιόν!

Καρφίτσα φιογκάκι σαν ένα πιο θηλυκό παπιγιόν!

Κρόσσι μπρελόκ με δερματίνη από παλιά τσάντα και ατζέντα

Εκτός από το φιογκάκι μπορείτε να κάνετε ένα εύκολο και πολύ κομψό μπρελόκ κρόσσι. Τα υλικά είναι ίδια με το φιογκάκι απλά δε θα χρειαστείτε πατρόν. Θα κόψετε ένα κομμάτι δερματίνη σε παραλληλόγραμμο σχήμα έτσι ώστε η μικρή του πλευρά να σας αρέσει για μήκος και η μεγάλη πλευρά να είναι διπλάσια της μικρής. Αν για παράδειγμα θέλετε ένα κρόσσι μπρελόκ μήκους 10cm τότε το παραλληλόγραμμο που θα κόψετε θα είναι 10x20cm.

Οδηγίες βήμα - βήμα για κρόσσι μπρελόκ

Οδηγίες βήμα – βήμα για κρόσσι μπρελόκ

Κόψτε μικρές στενές λωρίδες στην μεγάλη πλευρά της δερματίνης. Καλό είναι το κόψιμο να είναι λίγο περισσότερο από τα 2/3 του μήκους της μικρής πλευράς. Απλώστε στην πάνω πλευρά που δεν έχετε κόψει, κόλλα υγρή και τοποθετήσετε περίπου στο κέντρο το κρικάκι με ένα μικρό κομμάτι δερματίνης. Αρχίστε να ρολάρετε τη δερματίνη όσο πιο σφιχτά μπορείτε μέχρι την άλλη άκρη. Σταθεροποιήστε το κόλλημα με ένα μανταλάκι για μερικά λεπτά μέχρι να στεγνώσει τελείως η κόλλα και το κρόσσι είναι έτοιμο.

Διακοσμητικό τσάντας είτε μπρελόκ για κλειδιά, είναι πολύ όμορφο!

Διακοσμητικό τσάντας είτε μπρελόκ για κλειδιά, είναι πολύ όμορφο!

Επειδή μου άρεσαν πολύ και οι δύο ιδέες και είχα μπόλικη δερματίνη από παλιές τσάντες (δικές μου ή και φίλων που μου χάρισαν για να τις αξιοποιήσω) και ατζέντες, μαζευτήκαμε σε ένα “Πάρε-Δώσε για καλό” στο Κουμπί Coffee & Crafts και κάναμε πάρα πολλά φιογκάκια και κρόσια για της ανάγκες της “Φροντίδα” των “Δρόμοι Ζωής“. Λίγο που δεν ήθελαν ράψιμο, λίγο που ήταν πολύ εύκολα και πολύ κομψά, μας ενθουσίασαν.

Τα φιογκάκια μας όλα μαζί αν και πολλά τα είχαμε ήδη φορέσει!

Τα φιογκάκια μας όλα μαζί αν και πολλά τα είχαμε ήδη φορέσει!

Για εμένα έκανα ένα φιογκάκι και ένα κρόσσι για την τσάντα που κουβαλάω το φορητό μου στα ταξίδια γιατί είναι πολύ μαύρη και πολύ σκέτη και ήθελα μια τσαχπινιά έτσι για να χαίρομαι όταν την κουβαλάω. Μάλιστα το κρόσσι το έχω βάλει στο κράτημα του φερμουάρ γιατί το παλιό έχει σπάσει και ήθελα κάτι να το αντικαταστήσω.

Το σακιδιάκι μου έγινε πιο κομψό και πιο χαριτωμένο

Το σακιδιάκι μου έγινε πιο κομψό και πιο χαριτωμένο

Αν και κάναμε πολλά, πάλι μου έχει περισσέψει μπόλικη δερματίνη και ψάχνω και άλλες ιδέες για να την αξιοποιήσω οπότε αν έχετε και άλλες ιδέες θα χαρώ να τις δοκιμάσω!

5 σχόλια

 1. Απίθανα το παπιγιόν, Πολύ θα ήθελα το πατρόν. Σίγουρα μπορούν να αξιοποιηθούν πολλά υλικά!
  Καλή συνέχεια και Φιλάκια πολλά

  Απάντηση
 2. Έχω ήδη φυλάξει δερματίνη από ατζέντες! τέλεια ιδέα!!!

  Απάντηση
 3. Τι γλυκούλια φιογκακια!

  Απάντηση
 4. Παράθεμα: Χειροποίητα δώρα για ζωόφιλους και τα κατοικίδια τους | in my closet

 5. Παράθεμα: Κατασκευή κοσμήματος με χαλκό | in my closet

Απάντηση