Secret Crafter 2017 – Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή!

Secret crafter 2017: Ώρα για απολογισμό

Πριν μερικές μέρες, στις 28/1/2018, πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε το secret crafter 2017 και εγώ νιώθω την ανάγκη να κάνω τον απολογισμό αυτής της διοργάνωσης. Μου έκανε πολύ καλό όταν έκανα τον απολογισμό του secret crafter 2016 οπότε και γιατί να μην το επαναλάβω; Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το secret crafter, μάλλον αυτό το άρθρο δεν είναι για εσάς αλλά δεν έχω κανένα λόγο να σας κρατάω σε άγνοια. Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα σχετικά, στο κάλεσμα για συμμετοχή του 2017. Αν όμως ξέρετε τι είναι το secret crafter και είστε και ξωτικό, προτείνω να διαβάσετε τον απολογισμό μου, πολύ προσεκτικά.

Εβδομάδα 1η: Poco Loco / Εβδομάδα 2η: Fabelina

Εβδομάδα 1: Poco Loco / Εβδομάδα 2η: Fabelina

Το Secret crafter 2017 σε αριθμούς

Αρχικά ας μιλήσουμε λίγο για τους αριθμούς του secret crafter 2017, που βοηθάνε σε κάθε απολογισμό:

 • 82 ημέρες (από τις 8/11/2017 έως τις 28/1/2018).
 • 228 ξωτικά.
 • 151 παλιά ξωτικά και 77 καινούρια, φρέσκα ξωτικά.
 • 23 άνθρωποι δεν πήραν χαμπάρι εγκαίρως τη διαδικασία συμμετοχής και βρέθηκαν εκτός secret crafter. Τουλάχιστον τόσοι επικοινώνησαν μαζί μου μετά την λήξη της διαδικασίας δήλωσης συμμετοχής και μου το είπαν. Αν δεν θέλετε να σας συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να λάβετε μέτρα και να γραφτείτε στο newsletter μου.
 • 10 γενναιόδωρα ξωτικά που έφτιαξαν κάτι, για κάθε μια από τις 10 εβδομάδες. Έχω επιλέξει τις δημιουργίες τους να συνοδεύσουν αυτόν τον απολογισμό.
 • 87 ξωτικά δήλωσαν πως ήθελαν να είναι ξωτικά άμεσης δράσης και να βοηθήσουν σε κάθε πιθανό πρόβλημα που θα προέκυπτε.
 • 2 ξωτικά εξαφανίστηκαν και έτσι 2 ξωτικά άμεσης δράσης κλήθηκαν να ετοιμάσουν πακέτο για τα “ορφανά” ξωτικά.
 • 38 ξωτικά άμεσης δράσης ανέλαβαν να χαρίσουν μερικά χαμόγελα εκεί που δεν υπήρχαν αρκετά. Έστειλαν κάρτες, γλυκά, υλικά, δημιουργίες σε διάφορα ξωτικά που το χρειάζονταν είτε για να “διορθώσουν” κάποιο πρόβλημα του secret crafter είτε επειδή το ξωτικό το είχε πολύ ανάγκη.
 • Έλαβα 1.277 emails, έστειλα 1.127 emails. Mε δεδομένο ότι η διάρκεια ήταν 82 μέρες, δεχόμουν (κατά μέσο όρο) 15 emails και απαντούσα σε 13 από αυτά, καθημερινά.
 • Το πρώτο πακετάκι ξεκίνησε 20/11/2017 (την πρώτη μέρα που όλοι ήξεραν τα ταίρια τους) και το τελευταίο έφτασε 3/1/2018.
 • Το μακρινότερο πακετάκι ταξίδεψε 1.956χλμ για να φτάσει στον αποδέκτη του.
 • 228 πακετάκια ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα για να βρουν το ξωτικό τους και επιπλέον αυτών, ακόμα 89 (τουλάχιστον τόσα έμαθα και μέτρησα) ετοιμάστηκαν είτε για παλιά ξωτικά, είτε για να ευχαριστήσουν ξωτικά, είτε για να χαρίσουν χαμόγελα από ξωτικά άμεσης δράσης.
 • Από τα υλικά των πακέτων τους εμπνεύστηκαν 110 ξωτικά και έφτιαξαν 253 τουλάχιστον δημιουργίες.
 • Εγώ κατανάλωσα μόνο 3 σοκολάτες υγείας τις πάρα πολλές ώρες που ασχολήθηκα με το secret crafter (3 ώρες κατά μέσο όρο καθημερινά) και για αυτό φταίει η Δάφνη Νταλάπα, στην οποία οφείλω πάρα πολλά δημόσια ευχαριστώ. Αν αυτός ο αριθμός σας φαίνεται περίεργος, πρέπει να διαβάσετε τον περσινό μου απολογισμό.
Εβδομάδα 3η: Blossoms / Εβδομάδα 4η: My little craft shop

Εβδομάδα 3η: Blossoms / Εβδομάδα 4η: My little craft shop

Τα δώρα του Secret Crafter

Αφού είχαμε 10 γενναιόδωρα ξωτικά να μας φτιάξουν δωράκια, είχαμε και 10 τυχερά ξωτικά που τα κέρδισαν αυτά τα δωράκια! Οι κληρώσεις γίνονταν με τις έγκυρες συμμετοχές ανά εβδομάδα (πακέτα που ταχυδρομήθηκαν ή δημιουργίες) στο instragram story του in my closet. Αναλυτικά, ανά εβδομάδα:

 1. Δωράκι από “Poco Loco»τυχερό ξωτικό.
 2. Δωράκι από “Fabelina»: τυχερό ξωτικό.
 3. Δωράκι από “Blossoms»: τυχερό ξωτικό.
 4. Δωράκι από “My little craft shop»: τυχερό ξωτικό.
 5. Δωράκι από “Μια φορά και έναν καιρό»: τυχερό ξωτικό.
 6. Δωράκι από “Arishas’s Craft»: τυχερό ξωτικό.
 7. Δωράκι από “Rountes Fountes»: τυχερό ξωτικό.
 8. Δωράκι από “Βελόνα και κλωστή»: τυχερό ξωτικό.
 9. Δωράκι από “Barbadakia – Μπαρμπαδάκια»: τυχερό ξωτικό.
 10. Δωράκι από “All Loukia’s little things»: τυχερό ξωτικό.
Εβδομάδα 5η: Μια Φορα Κι Εναν Καιρο / Εβδομάδα 6η: Arisha's Crafts

Εβδομάδα 5η: Μια Φορα Κι Εναν Καιρο / Εβδομάδα 6η: Arisha’s Crafts

Μερικοί ακόμα αριθμοί και δεδομένα για το secret crafter

Οι παρακάτω αριθμοί δεν είναι τόσο χρήσιμοι σε έναν απολογισμό αλλά μπορούν και αυτοί να πουν μερικά πράγματα:

 • 7 ξωτικά έγκυες από τις οποίες οι δύο γέννησαν όσο “έτρεχε” το secret crafter. Είχαμε ένα υπέροχο αγοράκι και ένα υπέροχο κοριτσάκι. Να μας ζήσουν.
 • Τα μισά ξωτικά ήταν ηλικίας 36-45 (δηλαδή περίπου σαν εμένα) αλλά είχαμε και 1 ξωτικό πάνω από 61 και 1 ξωτικό κάτω από τα 18.
 • 162 ξωτικά είχαν με τις χειροτεχνίες μια μακροχρόνια σχέση γεμάτη αγάπη και ενθουσιασμό.
 • Οι χειροτεχνίες που ξεχώρισαν στις προτιμήσεις των ξωτικών ήταν οι χειροτεχνίες με τα παιδιά και η μαγειρική/ζαχαροπλαστική.
 • Όπως ήταν αναμενόμενο, τα υλικά για χειροτεχνίες με/για παιδιά ήταν σε μεγαλύτερη πληθώρα αλλά τα περισσότερα ξωτικά λαχταρούσαν υλικά για scrapbooking.
 • Αγαπημένα χρώματα φέτος ήταν το μωβ (πρώτο πρώτο) και το μπλε ενώ ακολουθούσαν το κόκκινο και το πράσινο.
 • Είχαμε από όλα τα ζώδια αλλά ξεχώρισαν οι Παρθένοι, οι Ταύροι και οι Υδροχόοι. Κριοί ήταν τα λιγότερα ξωτικά.
 • Υπήρξε μια ξεκάθαρη προτίμηση σε όλα τα πακέτα που είχαν επιμελημένη συσκευασία. Αν και τα ξωτικά δεν μπορούσαν να δουν το περιεχόμενο, ενθουσιάζονταν στην ιδέα ότι θα ανοίγουν πολλά δωράκια.
 • Πάρα πολλά ξωτικά δεν ξέρουν πως να συσκευάσουν ένα δέμα για ταχυδρόμηση. Θεωρούν ότι ο υπάλληλος των ΕΛ.ΤΑ. που το παραδίδουν το παίρνει αγκαλιά και το πάει με τα χεράκια του, προσεκτικά, μέσα στην επόμενη ώρα, στον αποδέκτη του. Αλλιώς δεν εξηγούνται τα ατυχήματα που είχαμε.
 • Τα γλυκά είναι το πρώτο πράγμα που αγοράζει ένα ξωτικό, το πρώτο πράγμα που εξαφανίζεται πριν αρχίσει το πακέτο και το πρώτο πράγμα που εξαφανίζεται μόλις ανοιχτεί ένα πακέτο. Τα γλυκά είναι η μαύρη τρύπα του secret crafter.
 • Η σοκολάτα ήταν ο σοβαρός πρωταγωνιστής και του φετινού secret crafter σε κάθε πιθανή μορφή της. Εγώ όμως, κυρία.
Εβδομάδα 7η: Rountes Fountes / Εβδομάδα 8η: Βελόνα και κλωστή

Εβδομάδα 7η: Rountes Fountes / Εβδομάδα 8η: Βελόνα και κλωστή

Η μαύρη λίστα του secret crafter 2017

Η αλήθεια είναι ότι όταν έγραφα το κάλεσμα για συμμετοχή, είχα άγριες διαθέσεις για το ποιες συμπεριφορές θα έμπαιναν στην μαύρη λίστα. Ήμουν πάρα πολύ αποφασισμένη να κάνω ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να πάει καλά το secret crafter 2017. Το είχα ανάγκη πρώτα από όλα εγώ, για να μου αποδείξω ότι καλά έκανα και το έκανα για τέταρτη φορά. Αυτό που φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν η επαλήθευση του ρητού “Και ο Άγιος φοβέρα θέλει”. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ένιωσα ότι ακόμα και αν δεν είχαν διαβάσει όλα τα ξωτικά, όλους τους κανόνες, όλα τα ξωτικά είχαν νιώσει τις άγριες διαθέσεις μου. Τελικά δεν χρειάστηκε να εξαντλήσω την αυστηρότητά μου αλλά ξέρω πως σε επόμενη διοργάνωση θα πρέπει:

 • Να μην επιτρέψω στα ξωτικά να είναι εκπρόθεσμα στην πρώτη και βασική τους υποχρέωση να στείλουν το πακέτο τους. Πραγματικά μου είναι αφόρητα δύσκολο να κυνηγάω παραμονές Χριστουγέννων, ξωτικά που ενώ είχαν 3 εβδομάδες να ετοιμάσουν και να στείλουν το πακέτο, το άφησαν για τελευταία στιγμή και κάτι τους έτυχε.
 • Να μην επιτρέψω στα ξωτικά να προσθέτουν κανόνες εκεί που δεν χρειάζονται όπως για παράδειγμα: “Το ξωτικό που παραλαμβάνει πρέπει να ανεβάσει φωτογραφία του πακέτου γιατί αλλιώς είναι αχάριστο” ή “Αν το κουτί που βάζει τα πράγματα δεν είναι περιποιημένο, είναι κακό ξωτικό” ή “Δεν έλαβε υπόψη του το αγαπημένο μου χρώμα άρα πρέπει να μπει στην μαύρη λίστα” ή “Αφού ανέβασα φωτογραφία το πακέτο που πήρα, δεν χρειάζεται να επικοινωνήσω και μαζί του” και άλλα.
 • Να μην επιτρέψω στα ξωτικά να θεωρήσουν ότι το να κάνουν κάτι με τα υλικά του πακέτου τους είναι προαιρετικό. Από τα 228 ξωτικά μόλις τα μισά έφτιαξαν κάτι με τα υλικά του πακέτου τους. Αν ήθελα να είμαι όσο αυστηρή είχα κατά νου να είμαι, θα έπρεπε 118 ξωτικά να είναι στην μαύρη λίστα.
 • Να μην επιτρέψω στα ξωτικά να είναι ανυπόμονα. Δεχόμουν καθημερινά email με βασική ερώτηση “Που είναι το πακέτο μου;”, πριν λήξει η επίσημη προθεσμία αποστολής και μάλιστα πολλά από αυτά ήταν ξωτικά που δεν είχαν στείλει ακόμα το δικό τους. Μετά τη γκρίνια, η ανυπομονησία είναι από αυτά που με τσακίζουν περισσότερο.
 • Να μην επιτρέψω στα ξωτικά να περιμένουν πακέτο υπερπαραγωγή. Πλέον είμαι σίγουρη ότι όσο πιο υπερπαραγωγή πακέτο ετοιμάσεις, τόσο πιο απλό, λιτό και μικρό πακετάκι θα πάρεις. Ειδικά αν ο λόγος που ετοιμάζεις το πακέτο σου, είναι για να “προκαλέσεις” το τι θα πάρεις. Και είναι κάπως λογικό αφού κάθε ξωτικό σε άλλον στέλνει και από άλλον παίρνει. Γιατί ο αποστολέας να επηρεαστεί από το πακέτο που ετοίμασες για κάποιον άλλον; Μάλλον έχει να κάνει με την ισορροπία του σύμπαντος ή κάτι τέτοιο.
Εβδομάδα 9η: Barbadakia - Μπαρμπαδάκια / Εβδομάδα 10η: all loukia's little things

Εβδομάδα 9η: Barbadakia – Μπαρμπαδάκια / Εβδομάδα 10η: all loukia’s little things

Ο δικός μου απολογισμός για το secret crafter 2017

Ήταν με διαφορά, η καλύτερη μου χρονιά. Αν και δεν έλειψαν οι λόγοι να θυμώσω και να στεναχωρηθώ, το ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Βάζοντας όλα τα δεδομένα κάτω προσπάθησα να καταλάβω γιατί ήταν η καλύτερή μου χρονιά και εντόπισα τα παρακάτω:

 • Με συγκίνησαν απίστευτα όσοι έσπευσαν να μου προσφέρουν δώρα για κάθε εβδομάδα. Σε ελάχιστο χρόνο, είχα καταφέρει να συγκεντρώσω και τα 10 δώρα. Αναγκάστηκα να αρνηθώ σε πάρα πολλούς χειροτέχνες που απλά άργησαν λίγο να δουν το κάλεσμα. Η προσφορά τους με τιμάει πολύ.
 • Ένιωσα πάρα πολύ μεγάλη την ανάγκη των ξωτικών άμεσης δράσης να βοηθήσουν και να επέμβουν σε κάθε πιθανό “πρόβλημα”. Σε κάθε κάλεσμά μου, είχα πάντα πρόθυμα ξωτικά να κάνουν κάτι είτε μικρό είτε μεγάλο, μόνο και μόνο για να χαρίσουν χαμόγελα. Τι υπέροχοι άνθρωποι.
 • Απόλαυσα πολλά από τα σχόλια κάτω από τα πακέτα και κάτω από τις δημιουργίες αν και δεν είχα πάντα το χρόνο να τα βλέπω τη στιγμή που γράφονταν. Ένιωσα να χτίζονται παρέες, φιλίες, συμμαχίες και να γεννιούνται ιδέες, όρεξη, δημιουργικότητα και συμπάθεια. Είδα και μια μοναδική διάθεση για φροντίδα και αγάπη προς όλα τα ξωτικά.
 • Ρώτησα “γιατί να συμμετέχει κάποιος” και μετά “γιατί να μην συμμετέχει κάποιος” και πήρα απαντήσεις που με έκαναν να νιώσω ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Άρα και μπορούμε και να επικοινωνήσουμε χωρίς να διαφωνούμε στα βασικά. Δεν έχω την απαίτηση να συμφωνούμε σε όλα αλλά ας είμαστε τουλάχιστον στην ίδια πλευρά.
 • Ήρθα πάρα πολύ κοντά με πάρα πολλά ξωτικά που δεν έχω ακούσει τη φωνή τους αλλά αν βρεθούμε από κοντά, θα θέλω πολύ να τα κάνω μια μεγάλη αγκαλιά. Διαρκείας.
 • Αν και δεν μπόρεσα να εξαφανίσω την γκρίνια, ένιωσα πως περιορίστηκε πάρα πολύ και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι.
 • Βρήκα λύσεις για να διορθώσω κάποια σημεία που επέτρεψαν είτε τη γκρίνια, είτε μια κακή συμπεριφορά.
 • Κατάφερα με πολλούς μαγικούς και μη τρόπους να μειώσω κατά πολύ τον κόπο που απαιτεί όλη αυτή η διοργάνωση αλλά όχι το χρόνο αλλά το δουλεύω και αυτό.

Φέτος λοιπόν δε θα ρωτήσω “Να το κάνω ξανά;” ούτε και θα πω “Θα το κάνω ξανά”. Θα φροντίσω να έχω μια πολύ δημιουργική χρονιά, γεμάτη όρεξη και ιδέες και θα επανέλθω είτε με το secret crafter βελτιωμένο, είτε με κάτι άλλο στη θέση του. Ευχαριστώ πολύ όλα μου τα ξωτικά, ένα προς ένα και εύχομαι να έχουμε μια καλή και πάρα πολύ δημιουργική χρονιά!

Ετικέτες: .

11 σχόλια

 1. Τι ωραία που τα γράφεις όλα Αννούλα μας!
  Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες κι εσύ όσο κι εγώ αλλά λυπάμαι που υπήρξαν και δύσκολες στιγμές για σένα .
  Δεν σου απάντησα στο προηγούμενο μέιλ
  Λόγω υποχρεωσεων το ξεχασα.
  Όσες φορές κι αν το κάνεις θα σε ακολουθήσω με χαρά.
  Εξάλλου είμαι το μοναδικό ξωτικό γιαγιά πάνω από 61????
  Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να έχεις ωραίες ιδέες.
  Φιλάκια πολλά.

  Απάντηση
 2. Και του χρόνου με υγεία Άννα. Σε ευχαριστώ και φετος για αυτή την ευχάριστη εμπειρία.

  Απάντηση
 3. Ευχαριστω για αυτη τη διοργανωση! Εγω ειμαι καινουριο ξωτικο και αυτο που ενιωσα συμμετεχοντας φετος ειναι αγαπη. Μου ομορφυναν τα χριστουγεννα. Και καθε μερα βλεπω το φυτακι που μου στειλανε τα ξωτικα μου (γτ ηταν δυο) και χαιρομαι! Και του χρονου! Καλή χρονια!

  Απάντηση
 4. ΄Οτι κι αν κάνεις αυτή τη χρονιά να είναι εφάνταστο και δημιουργικό, ξέρεις εσύ από αυτά. Επίσης θα σε παρακολουθώ σε ότι ξεκινήσεις για το καλοκαίρι ή τα χριστούγεννα. Να είσαι καλά και σ΄ ευχαριστώ και για την φετινή διοργάνωση.

  Απάντηση
 5. Ήταν υπέροχα! Μακάρι να το ξανακάνουμε και του χρόνου!!!

  Απάντηση
 6. Αχ, ωραία τα λες και πιο ωραία τα κάνεις! Χαίρομαι που σου βγηκε καλά φέτος και μακάρι να συνεχίζεις να το κάνεις κι αυτό και άλλα τόσα που κάνεις! Εγώ σημειώνω μόνη μου ότι είμαι στη γκρί λίστα 😛 αφού δεν έφτιαξα ακόμη κάτι με τα υλικά που παρέλαβα…

  Απάντηση
 7. Πραγματικά απο τις πολύ όμορφες διοργανώσεις που σε όλους δίνει μεγάλη χαρά !! Στη γκρί ακόμα και στη μαύρη λίστα πάω μόνη μου αφού περάσαμε από δύο νοσοκομεία σχεδόν δυο μήνες !! ΝΑ είσαι καλά υπέροχο ντουλαπάκι

  Απάντηση
 8. Φέτος συμμετείχα για πρώτη φορά ως ξωτικό και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσες μέσω του secret crafter να νιώσω τη χαρά της δημιουργίας, της προσφοράς και της αναμονής. Και του χρόνου με υγεία. Μία υπέροχη και δημιουργική χρονιά για όλους.

  Απάντηση
 9. Μέχρι προχθές ακόμα ήταν το εργαστήρι μου ανάστατο με ασταρωμένες κουτάλες που περίμεναν ντεκουπάζ από χαρτοπετσέτες του ξωτικού μου και με ένα σωρό πράγματα μισοέτοιμα και αφημένα στο πάτωμα γαιτί κάθε μέρα νόμιζα΄οτι θα μπορέσω να τα τελειώσω. Δεν μπόρεσα,έφτιαξα όμως έστω ένα πραγματάκι με υλικά από το πακέτο μου που ανέβασα και στη σελίδα. Επιτέλους αφού πέρασε και η προθεσμία αποφάσισα να συμμαζέψω το χάος και να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι δεν πρόλαβα. Ελπίζω να μη μου πάρει όλη τη χρονιά η…αποπεράτωση. Δε μπορώ να σχολιάσω όλα όσα έγραψες γιατί είναι άπειρα αυτά που θέλω να πω, αλλά είναι όλα θετικά. Θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε είτε το secret crafter είτε ό,τι άλλο δημιουργικό εμπνευστείς εσύ! Καλή συνέχεια σε όλα όσα κάνεις!

  Απάντηση
 10. Σε ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά που έφτιαξες το secret crafter .Αγαπημένη μου Άννα,είναι τόσα πολλά που θέλω να γράψω αλλά θα πάρει πολύ χρόνο. για αυτό θα σου ευχηθώ να έχεις υγεία,δημιουργικότητα,πολύ ενέργεια ,πάντα ανθρώπους κοντά σου που να σε κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και φυσικά ότι άλλο εσύ θέλεις.Σε ευχαριστούμε όλοι κ πάλι,και ότι καινούργιο κάνεις εγώ είμαι μέσα.

  Απάντηση
 11. Αν και ήθελα να είχα κάνει παραπάνω- αλλά με πρόλαβε το ταξίδι μου- χαίρομαι που τουλάχιστον δεν έκανα τίποτα από όσα θα μπορούσαν να με βάλουν σε μαύρη λίστα, γιατί λατρεύω ότι διοργανώνεις!!!Ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις σε αγαπάμε και ας μην σε γνωρίζουμε προσωπικά όλες και αυτό γιατί μας βγάζεις τον καλύτερο εαυτό μας. Σε ευχαριστώ για όλα!!!!!!

  Απάντηση

Απάντηση