Secret crafter ο απολογισμός

Secret crafter απολογισμός – Να το κάνω ξανά;

Λένε πως το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Σε κάποιες περιπτώσεις θα συμφωνήσω. Σε κάποιες άλλες όχι. Μια από αυτές που δε θα συμφωνήσω είναι το secret crafter. Για αυτό και πήρα τη μη σοφή απόφαση να το διοργανώσω 3η χρονιά. Όταν το ξεκίνησα το 2014, δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει τόσο πολύ. Ο Ιανουάριος του 2015 με βρήκε να μου υπόσχομαι να μην το ξανακάνω αυτό στον εαυτό μου καθώς ένα παιδάκι στο πίσω μέρος του μυαλού μου χαμογελούσε και έλεγε “Ναι καλά”. Είχα χάσει τον ύπνο μου, την ηρεμία μου, τον ελεύθερο χρόνο μου και τη θέση τους είχαν κερδίσει πολλά κιλά από γλυκά, μια ξεκάθαρη υπερκόπωση και μια φοβία στα εισερχόμενα emails. Και στα μηνύματα στη σελίδα στο facebook. Και στα sms. Και στις καθημερινές επισκέψεις στη θυρίδα. Τότε, θυμάμαι, έλεγα πως θα κάτσω να γράψω ένα άρθρο-απολογισμό στο οποίο θα λέω γιατί δεν θα το ξανακάνω. Το άρθρο δεν γράφτηκε και ο Οκτώβρης του 2015 με βρήκε να ανακοινώνω τη δεύτερη χρονιά.

Μια τυπική επίσκεψη στο supermarket από τις πολλές!

Μια τυπική επίσκεψη στο supermarket από τις πολλές!

Λένε πως η αρχή είναι δύσκολη και άμα κάνεις κάτι μια φορά μετά το παίρνεις το κολάι (δεν ξέρω καν τι είναι αυτό) και όλα είναι πιο εύκολα. Σε κάποιες περιπτώσεις θα συμφωνήσω. Σε κάποιες άλλες όχι. Μια από αυτές που δε θα συμφωνήσω είναι το secret crafter. Η δεύτερη χρονιά ήταν τουλάχιστον 3 φορές πιο δύσκολη από την πρώτη. Αρχικά γιατί είχαν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι άνθρωποι. Εγώ ένιωθα πιο χαλαρή που το είχα ήδη ξανακάνει. Είχα μάλιστα τακτοποιήσει όλες μου τις εκκρεμότητες προκειμένου να μην μείνει τίποτα πίσω γιατί και σε εμένα συμβαίνει η ζωή. Είχα ποντάρει πολύ και στο γεγονός ότι πολλά ξωτικά είχαν ήδη συμμετάσχει στην πρώτη χρονιά και θα είχαν λιγότερο άγχος. Το 2016 με βρήκε να έχω κλείσει το router και το κινητό και να κοιτάω την θάλασσα με απλανές βλέμμα όπως αυτό που έχουν οι άνθρωποι που έχουν δει το χάρο με τα μάτια τους. Μου πήρε καιρό να συνέλθω. Πάλι υποσχέθηκα να μην το ξανακάνω αυτό στον εαυτό μου καθώς ένα παιδάκι στο πίσω μέρος του μυαλού μου χαμογελούσε και έλεγε “Αυτά μας τα είπες και πέρσι”.

Το δικό μου πακετάκι πριν φύγει για το καλό μου ξωτικό!

Το δικό μου πακετάκι πριν φύγει για το καλό μου ξωτικό!

Λένε πως όταν κάτι είναι καλό και ωραίο οφείλει να συνεχίζεται. Να γίνεται θεσμός, να επαναλαμβάνεται, να διαιωνίζεται. Εδώ θα τολμήσω να μη συμφωνήσω σε όλες τις περιπτώσεις. Μια καλή μου φίλη λέει “Όλα στη ζωή είναι κύκλοι. Για να ανοίξει ένας πρέπει να κλείσει ένας άλλος” και με αυτό ναι θα συμφωνήσω. Εξάλλου πόσα sequel είχαν την ίδια επιτυχία με την αρχική ταινία; Όμως είμαι τέτοια και έκανα το Secret Crafter για 3η χρονιά. Κάθισα, σκέφτηκα, το συζήτησα με το παλιόπαιδο που κρυφογελούσε μέσα μου και είπα ότι θα βρω τρόπο να το κάνω χωρίς να πάθω υπερκόπωση. Είμαι πρακτικός άνθρωπος. Όπου πρόβλημα, θα υπάρχει μια λύση. Στην τελική το μόνο που είχα και πάλι να χάσω θα ήταν ο ύπνος μου, η ηρεμία μου, ο δημιουργικός μου χρόνος και η όρεξη μου για οτιδήποτε για τουλάχιστον 1 τρίμηνο. Μικρό το κακό αν κάποιος είναι πεισματάρης και πρακτικός άνθρωπος.

Είναι δυνατόν να έλειπαν τα κουμπάκια;

Είναι δυνατόν να έλειπαν τα κουμπάκια;

Τώρα που πλέον έχει τελειώσει επίσημα και το secret crafter 2016 ήρθε η ώρα να κάνω το δημόσιο απολογισμό μου για το 2016 (κάτι που ήθελα και το 2014 και το 2015 αλλά δεν είχα κουράγιο) αλλά και για όλα αυτά τα τρία χρόνια. Θέλω να γράψω για όλα τα υπέροχα και όλα τα φοβερά πράγματα που έχουν συμβεί. Το ξέρω πως κάποια ξωτικά θα στεναχωρηθούν, κάποια θα θυμώσουν, κάποια θα συγκινηθούν και κάποια θα με πάρουν τηλέφωνο να μου πουν δύο γλυκά λόγια, έτσι για το καλό.

Δε θα καταφέρω ποτέ να κάνω τους ανθρώπους να διαβάζουν τις οδηγίες. Το έχω αποδεχτεί. Με πονάει γιατί πιστεύω πολύ στη δύναμη ενός καλογραμμένου κειμένου αλλά ή δεν το έχω εγώ ή η τεμπελιά με νικάει πριν καν μπούμε στο ρινγκ να αγωνιστούμε. Το 70% των αποριών που δέχτηκα αυτά τα 3 χρόνια ήταν απορίες που είχα καλύψει με τα αρχικά κείμενα καλέσματα για συμμετοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαβάζω μέσα σε 2 μήνες 1000+ emails και να απαντάω σχεδόν σε όλα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαβάζω κατά μέσο όρο 20 emails την ημέρα και απαντάω σε σχεδόν όλα. Το έχετε δοκιμάσει ποτέ αυτό για παραπάνω από 1-2 μέρες; Να ξέρετε ότι η σοκολάτα βοηθάει.

Θα έχω να θυμάμαι μέχρι τα βαθιά γεράματα κάποια emails που πήρα αυτά τα τρία χρόνια. Μερικά ζόρικα που μου μιλούσαν για αληθινούς ανθρώπους, με αληθινά προβλήματα και αληθινή δύναμη ή και απελπισία. Μερικά αγαπησιάρικα, χαρούμενα, πειραχτικά και με πολλή αγάπη. Για εμένα και για την προσπάθεια μου. Δεν νομίζω πως θα καταφέρω στη ζωή μου όλη να έρθω τόσο κοντά σε ανθρώπους που δεν έχω καν ακούσει τη φωνή τους. Και εδώ η σοκολάτα μου στάθηκε.

Δε θα καταφέρω ποτέ να κάνω τους ανθρώπους να μην γκρινιάζουν. Το έχω αποδεχτεί. Η γκρίνια είναι ένα δηλητήριο που προκαλεί αργό, βασανιστικό και αποτρόπαιο θάνατο σε κάθε μορφή ζωής. Και εγώ γίνομαι αποδέκτης μικρών ή μεγάλων δόσεων γκρίνιας στο secret crafter. Κάποιες είναι λογικές σε ένα βαθμό και κάποιες είναι τόσο μα τόσο παράλογες. Όμως όλες εξίσου δηλητηριώδεις. Ειδικά αυτές που χάιδευαν λάγνα την μικροπρέπεια. Και δυστυχώς δεν ήταν λίγες. Αφορμή; Το κουτί, το χρώμα, το γλυκό, το χειροποίητο δώρο, τα υλικά, η κάρτα, το περιτύλιγμα, η δημοσίευση ή μη δημοσίευση, η επικοινωνία ή μη επικοινωνία. Σοβαρά τώρα. Υπάρχει κάποιο πραγματικό, ουσιαστικό όφελος στη γκρίνια; Ε σοκολάτα εδώ. Πολύ.

Έχω λάβει τόση αγάπη και τόση ευγνωμοσύνη με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ειδικά τα δύο πρώτα χρόνια που κάθε φορά που λάμβανα ένα πακετάκι ανέβαζα φωτογραφία στο instagram για να ευχαριστήσω, το κακό/καλό είχε παραγίνει. Καρτούλες, λογάκια, δωράκια, γλυκάκια. Από κοντά και στη θυρίδα και άνοιγα και άνοιγα και δεν τελείωναν. Φέτος αποφάσισα να μην ανεβάζω φωτογραφίες γιατί ένιωθα πως κάθε φωτογραφία γεννούσε και ένα νέο κύμα “Α να κάνω κάτι και εγώ να στείλω στο ντουλαπάκι” και δεν το ήθελα. Θέλω με την ευκαιρία να πω και κάτι ακόμα. Όλα τα δώρα (φαγώσιμα και μη) τα χάρηκα όλο το διάστημα. Τα είχα κοντά μου όταν η κούραση με λύγιζε. Όμως αφού τα χαρώ όσο θέλω, θα τα δωρίσω σε κάποιο καλό σκοπό όπως έκανα και στα δύο προηγούμενα secret crafter. Είναι σημαντικό να ανακυκλώνεται η αγάπη και να μετουσιώνεται σε πράξη καλοσύνης για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όλα εκτός από κάποια που δεν μπορώ με τίποτα να τα αποχωριστώ και τις κάρτες σας. Αυτά τα λόγια είναι για εμένα και θα γεμίζω βαλιτσάκια με αυτά μέχρι να μην έχω που να κοιμηθώ. Οι σοκολάτες έμειναν σε εμένα επίσης. Όλες.-

Μερικά από τα πολλά δωράκια που έφτασαν στη θυρίδα μου

Μερικά από τα πολλά δωράκια που έφτασαν στη θυρίδα μου

Όλα καλά αλλά η δημιουργικότητα πάνω από όλα. Α όλα και όλα. Έχω και εγώ ένα βάλσαμο. Και έχω βάλει σαν στόχο μου σε τούτη τη μάταια ζωή να εμπνεύσω/προκαλέσω όση περισσότερη δημιουργικότητα μπορώ. Καλή η προετοιμασία του πακετακίου αλλά για εμένα το σημαντικότερο είναι να κάνει κάτι ο αποδέκτης με αυτό. Τα δύο πρώτα χρόνια, όταν έφταναν και τα τελευταία πακέτα και εγώ είχα αρχίσει να περιορίζω το άγχος μου, περίμενα υπομονετικά να αρχίσουν οι δημιουργίες. Και διάβαζα απίστευτες δικαιολογίες. Ο χρόνος είναι λίγος, τα υλικά δεν με εμπνέουν, ξεχάστηκα, ε δεν το έχω και άλλα τέτοια. Θα μπορούσα να αρκεστώ στο να κάνω μια βροντερή ερώτηση με πολύ βλοσυρό ύφος: Ε τότε γιατί συμμετείχες σε μια ανταλλαγή υλικών χειροτεχνίας; Όμως όχι. Φέτος είπα θα δώσω κίνητρα στα ξωτικά. Θα τους θαμπώσω με λαχταριστά δωράκια. Ένα για κάθε εβδομάδα έτσι για να υπάρχει σασπένς και ενδιαφέρον συνέχεια. Σε αυτήν την απόφαση βρήκα πολύ γρήγορα (μέσα σε λιγότερο από 4 ώρες) 12 πολύ δημιουργικούς ανθρώπους που ήθελαν να συνεισφέρουν με τα χειροποίητα δωράκια τους. Θεωρώ ότι οι 175 δημιουργίες που έγιναν στο secret crafter 2016 δε θα είχαν γίνει αν δεν ήταν τόσο υπέροχα όσα δώρισαν. Θέλω να τους ευχαριστήσω και ονομαστικά από τα βάθη της καρδιάς μου για αυτήν την προσφορά τους. Θέλω να τους γνωρίσετε όλους έναν προς έναν και να τους αγαπήσετε όσο εγώ. Προσπαθούν να βιοποριστούν κάνοντας αυτό που αγαπάνε και αυτό είναι τραγικά δύσκολο στις εποχές που ζούμε αλλά και υπέροχα αξιέπαινο.

Τα δωράκια των super secret crafters

Ξωτικό σε βάζο από την Tiny Sweets / Γαντάκια χωρίς δάχτυλα από την Knittle Things

Μπρελόκ σκυλάκι από την Poppy’s stuff / Μαξιλάρι ξωτικό από την Felt in Love

Τα δωράκια των super secret crafters

Πλήρες σετ περιποίησης μπάνιου από την FamilyArtBusiness / Στολίδια καρδούλες από την Happy Mind Creations

Μπαλαρίνες με ξυλάκια και κιτ από την Poco Loco / Μενταγιόν από την D & E Χειροποίητο Κόσμημα

Τα δωράκια των super secret crafters

Σκουλαρικάκια και δαχτυλίδι από την Εfzincreations / Νεσεσεράκι και κιτ από την Marmalena

Γούρι για τη νέα χρονιά από την All Loukia’s little things / Βιβλίο θήκη από την Onirokosmos Art

Μαζί με αυτά τα υπέρτατα ξωτικά, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα ξωτικά. Παλιά και καινούργια. Γκρινιάρικα και αγαπησιάρικα. Ξεχασιάρικα και τυπικά. Εξαφανισμένα και άμεσης δράσης. Με εμπιστεύτηκαν, έπαιξαν μαζί μου, βαρέθηκαν να με διαβάζουν ή δεν με διάβασαν καν. Δεν ξέρω αν τον Οκτώβριο του 2017 θα με τρώει η ανάγκη να κάνω πάλι κάτι ανάλογο. Το βρωμόπαιδο γελάει και εγώ του δείχνω κατανόηση. Θα ήθελα όλα τα ξωτικά (παλιά και καινούρια) να μου πουν στα σχόλια με ειλικρίνεια, αν αξίζει τον κόπο, την κούραση, την εξάντληση, την έκθεση σε δηλητηριώδη γκρίνια όλο αυτό. Να πάρουν μια θέση και να μου πουν ένα βροντόφωνο ναι ή ένα κατηγορηματικό όχι. Όχι με email. Δημόσια. Πραγματικά θέλω να ξέρω τι πρόσημο έχει όλη αυτή η εμπειρία για άλλους. Ας πούμε ότι το έχω ανάγκη για να βρω την ισορροπία μου. 

Ετικέτες: .

37 Σχόλια

  1. Παράθεμα: Secret Crafter 2018 - Χριστουγεννιάτικη ανταλλαγή! | in my closet

Απάντηση