Αυτοσχέδιος αργαλειός με χαρτόνι

Πλεκτό με αυτοσχέδιο αργαλειό | Giveaway

Τον Οκτώβριο του 2014 άνοιξε το Κουμπί coffee & crafts και εγώ χάρηκα πολύ. Ένας τέτοιος χώρος έλειπε από τη Θεσσαλονίκη και εγώ έτρεξα να τον ανακαλύψω. Έτσι αποφάσισα να διοργανώσω εκεί ένα workshop. Ήθελα κάτι απλό και όμορφο και εύκολο και τότε μου είχε κολλήσει να δοκιμάσω να κάνω κάτι με αργαλειό. Όχι τον κανονικό, τον παραδοσιακό, τον τεράστιο αλλά έναν πιο μικρό και πιο αυτοσχέδιο. Το μελέτησα προσεχτικά, είδα ότι γινόταν και μάλιστα χωρίς πολύ ιδιαίτερα εργαλεία και υλικά, ορίστηκε η ημερομηνία και μαζευτήκαμε γνωστές και άγνωστες να φτιάξουμε έναν αυτοσχέδιο αργαλειό.

Πολύχρωμα μαλλάκια για τον αργαλειό μας!

Πολύχρωμα μαλλάκια για τον αργαλειό μας!

Έκτοτε έχω κάνει και άλλα workshop εκεί όπως τις κουκουβάγιες για καλό σκοπό και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από φελτ και έχω παρακολουθήσει μαθήματα εκεί για διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Αυτό το διάστημα μαθαίνω να φτιάχνω κούκλα tilda με την Γιώτα και έχω ενθουσιαστεί πάρα πολύ.  Όμως αυτό το πρώτο workshop αμέλησα να το γράψω και να σας πω πώς τον κάναμε τον αργαλειό. Κάλιο αργά παρά ποτέ και θα σας πω και γιατί το θυμήθηκα τώρα αλλά αφού πρώτα σας δείξω το πώς και το τι!

Έχουμε και εμείς που δεν πλέκουμε δικαίωμα στα ωραία μαλλάκια!

Έχουμε και εμείς που δεν πλέκουμε δικαίωμα στα ωραία μαλλάκια!

Εργαλεία και υλικά:

 • Μαλλάκι πλεξίματος
 • Χαρτόνι από χαρτόκουτο ή απλά πολύ χοντρό και άκαμπτο
 • Σελοτέιπ
 • Βελόνα με μεγάλο μάτι
 • Γλωσοπίεστρο
 • Ψαλίδι ή/και κοπίδι
 • Μολύβι
 • Χάρακα
Η διαδικασία βήμα-βήμα

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Διαδικασία:

1. Πρώτα αποφασίζετε τι θα φτιάξετε και το μέγεθός του. Ήθελα να φτιάξω κάτι 15Χ15cm. Το χαρτονάκι πρέπει να είναι μεγαλύτερο κατά 2cm κατά μήκος και κατά πλάτος τουλάχιστον οπότε το έκοψα 17Χ17cm. Με το χάρακα έβαλα σημαδάκι ανά ένα εκατοστό στην πάνω και στην κάτω πλευρά. Επίσης ζωγράφισα ένα πλαίσιο που να απέχει από κάθε πλευρά 1cm.

2. Με το κοπίδι ή το ψαλίδι έκανα εγκοπές (μικρά κοψίματα) ακριβώς πάνω στα σημάδια και μέχρι να βρω το εσωτερικό πλαίσιο.

3. Ξεκινώντας από την πρώτη εγκοπή αριστερά κάτω και σταθεροποιώντας το μαλλάκι στο πίσω μέρος με λίγο σελοτέιπ, ανέβασα το μαλλάκι στην ακριβώς απέναντι εγκοπή, το πέρασα πίσω στο χαρτόνι και έβγαλα το μαλλάκι από την επόμενη εγκοπή. Με τον ίδιο τρόπο συνέχισα μέχρι να έχει μαλλάκι σε κάθε εγκοπή. Στην τελευταία σταθεροποίησα την άκρη πίσω με σελοτέιπ.

4. Πέρασα στην βελόνα μου διπλό μαλλάκι και άρχισα να περνάω κάθετα από το σταθερό μου μαλλάκι αλλά εναλλάξ. Μια η κάθετη κάτω και μια πάνω μέχρι την άκρη. Για να συνεχίσω στην επάνω σειρά απλά γύριζα τη βελόνα την περνούσα πάλι κάθετα. Προσοχή εδώ έτσι ώστε αν η τελευταία κάθετη της μιας σειράς είναι πάνω, η πρώτη κάθετη της επόμενης σειράς να είναι κάτω και τουμπαλιν.

5. Όταν ήθελα να αλλάξω χρώμα απλά άφηνα το μαλλάκι να περισσεύει και συνέχιζα με το επόμενο χρώμα.

6. Συνέχισα μέχρι να γεμίσει για τα καλά το χαρτονάκι μου.

inmyc_weaving_02cT

7. Έσπρωξα καλά καλά τις σειρές προς τα πάνω έτσι ώστε να έχω χώρο κάτω να κάνω κροσάκια. Για τα κρόσσια έκοψα μαλλάκια στο ύψος που θα ήθελα αλλά επί δύο και τα πέρασα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

8. Αφού τα έσφιξα καλά, έσπρωξα το κροσσάκι προς τα κάτω.

9. Έφτιαξα ένα κρόσσι ανά κάθετη κλωστή και μετά έβγαλα τα μαλλάκια προσεκτικά από το χαρτόνι. Μόνο όμως από την πλευρά με τα κρόσσια.

10. Έσπρωξα και πάλι όλα τα νήματα προς τα κάτω μέχρι να σταματήσουν στα κρόσσια.

11. Έβγαλα τα μαλλάκια από το χαρτόνι και από την πάνω πλευρά και πέρασα ανάμεσα ένα ξυλάκι. Με το ψαλίδι έκοψα το μαλλάκι ή τη θηλιά αν μπορούμε να την πούμε θηλιά και έκανα διπλό κόμπο πάνω στο ξυλάκι για κάθε μαλλάκι.

12. Με τη βελόνα πήρα όλα τα κομμάτια που περίσσευαν δεξιά και αριστερά και τα πέρασα κάθετα στο πλεκτό και από την πίσω πλευρά για να τα εξαφανίσω.

Ο χρωματικός συνδυασμός είναι λίγο έξαλλος αλλά εμένα μου αρέσουν <3

Ο χρωματικός συνδυασμός είναι λίγο έξαλλος αλλά εμένα μου αρέσουν <3

Αφού το έφτιαξα, του έκοψα τα κρόσσια όπως μου άρεσε και το κρέμασα. Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα σουβέρ ή ένα σουπλά ή ένα πατάκι ή και ένα κρεμαστό όπως αυτό. Αν δεν θέλετε τα κρόσσια, θα “κλείσετε” την πλευρά όπως εκείνη με το ξυλάκι. Επίσης δεν χρειάζεται να υπάρχει ξυλάκι. Απλά κόβετε το μαλλάκι-θηλιά και το κάνετε διπλό κόμπο.

Ένα πολύ στρωτό και όμορφο, γαλάζιο σουβέρ!

Ένα πολύ στρωτό και όμορφο, γαλάζιο σουβέρ!

Μερικά tips για τον αργαλειό σας:

 • Καθώς θα περνάτε το μαλλάκι μια πάνω και μια κάτω προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο χαλαρά μπορείτε και όσο πιο μηχανικά, χωρίς να το σκέφτεστε. Θα χαλαρώσετε περισσότερο και θα είναι το υφαντό πιο όμορφο.
 • Όταν γυρίζετε την σειρά προσπαθήστε να μην τραβάτε το μαλλάκι γιατί θα σας “μαζεύει” στο κέντρο. Που και που τεντώστε/τραβήξτε και τις ακριανές κάθετες για να “στρώνει” καλύτερα.
 • Μπορείτε να κάνετε και με μονό μαλλάκι. Εγώ απλά ήθελα να το φτιάξω γρήγορα και πιο χνουδωτό.
 • Τα χνουδωτά μαλλάκια είναι τέλεια για τον αργαλειό. Τα μωβ μαλλάκια μου τα έστειλε ένα ξωτικό και ειδικά το ανοιχτόχρωμο ήταν τέλειο και το αποτέλεσμα πολύ χνουδωτό!
 • Θα σας βοηθήσει να έχετε κοντά σας ένα γλωσσοπίεστρο το οποίο θα σπρώχνει τις σειρές για να σας βγει πυκνό.
Το μαγικό γλωσσοπίεστρο

Το μαγικό γλωσσοπίεστρο

Ήταν ένα πολύ τέλειο, χαλαρωτικό και πολύχρωμο workshop που περάσαμε όλες τέλεια! Η Ελεάννα είχε κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο σχέδιο και η Αριάδνη είχε κάνει ένα τέλειο ηλιοβασίλεμα. Όλες είχαμε ενθουσιαστεί με το πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί κάποιος να υφάνει χωρίς να έχει κανονικό αργαλειό.

Τα κρόσσια είναι τόσο χνουδωτά <3

Τα κρόσσια είναι τόσο χνουδωτά <3

Δεν σας έχω πει όμως ακόμα πως και αποφάσισα τώρα να το γράψω αυτό το άρθρο. Πάνω που έκανα ένα ξεκαθάρισμα στις άπειρες φωτογραφίες από τα άπειρα πράγματα που έχω κάνει και δεν τα έχω γράψει, μου έρχεται ένα μήνυμα από το αγαπημένο Wood for the soul, ένα πολύ εναλλακτικό εργαστήρι στη Θεσσαλονίκη για το οποίο είχα γράψει και παλαιότερα. Κάποια στιγμή είχαν φτιάξει έναν ξύλινο επιτραπέζιο αργαλειό για να πειραματιστούν και με αυτήν την τέχνη. Δεν τον ήθελαν άλλο και με σκέφτηκαν. Και εγώ σκέφτηκα ότι θα είναι κρίμα να τον έχω εγώ που αν και μου άρεσε πολύ σα διαδικασία, δεν με κέρδισε έτσι ώστε να το συνεχίσω. Τι θα λέγατε για ένα δωράκι από το Wood for the Soul; Έχει διαστάσεις 60Χ90cm και είναι ιδανικός για ότι αποφασίσετε να φτιάξετε! inmyc_weaving_25

Giveaway από το Wood for the Soul!

Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να είστε η τυχερή ή ο τυχερός; Αφήστε ένα σχόλιο εδώ στο άρθρο και πείτε μας τι θα θέλατε να φτιάξετε! Για παραπάνω συμμετοχές κάντε like ή/και share ή/και αφήστε σχόλιο στο ανάλογο post στη σελίδα στο facebook! Μη ξεχάσετε να κάνετε like στη σελίδα του Wood for the Soul και του in my closet αν δεν έχετε κάνει ήδη! Έτσι θα βλέπετε όλα όσα γίνονται στο Wood for the Soul και αν η Chicca τα εγκρίνει ή όχι!

Την Κυριακή 31/1/2016 και ώρα 23:59 θα τελειώσει το giveaway και τη Δευτέρα 1/2/2016 το απόγευμα θα ανακοινώσω στη σελίδα στο facebook τον/την τυχερό/ή! Αν ο τυχερός μένει Θεσσαλονίκη, ο αργαλειός θα τον περιμένει στο Wood for the soul για τον παραλάβει. Αν είναι εκτός Θεσσαλονίκης θα αναλάβω εγώ να τον ταχυδρομήσω. Δε θα αφήσουμε κανέναν παραπονεμένο!

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

18 σχόλια

 1. Άννα ευχαριστούμε πολύ!Αν το πετύχω θα ήθελα να κάνω σουβεράκια,,,

  Απάντηση
 2. Γεια σας!Θα ηθελα να κανω ενα χαλακι!

  Απάντηση
 3. Ευχαριστούμε!! θα ήθελα να φτιάξω ένα χαλακι

  Απάντηση
 4. εγώ κουβερτούλα για τις barbie!!!! τι να κάνω βρε παιδιά. Παραγγελία από τα κορίτσια μου!

  Απάντηση
 5. Μα τι όμορφα πράγματα μας θύμησες τώρα! Το λάτρεψα το ηλιοβασίλεμά μου στον αργαλειό. Και πολύ όμορφο και το πράσινό-μωβ σου! Παρακαλώ μη με συμπεριλάβεις στην κλήρωση γιατί έχω δικό μου αργαλειό οπότε δε χρειάζομαι άλλον έναν και μάλιστα τόσο μεγάλο!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
 6. 60×90 είναι πολύ καλό μέγεθος για τον τοίχο!!!! Ευχαριστούμε!!!!!

  Απάντηση
 7. Εννοείται ότι κι εγώ θα τον ήθελα.
  Μπράβο σας παιδιά.

  Απάντηση
 8. θα δοκιμασω οτι μπορω να φτιαξω με κατι τετοιο!

  Απάντηση
 9. ωραία ιδέα.. κ το χαλάκι ωραία ιδέα, αλλά επειδή πρόσφατα είδα να κάνουν κασκόλ με αργαλειό μάλλον το πρώτο που θα κάνω θα είναι ένα κασκόλ. αλλά σίγουρο είναι κ το χαλάκι εννοείται

  Απάντηση
 10. πολυ ωραιο !!!!!!!!! εγω θα φτιαξω χαλακια και καδρακια !!!!!!!!!

  Απάντηση
 11. Εβα χαλακι θα ήθελα να φτιάξω!!

  Απάντηση
 12. χμμ…τι θα εφτιαχνα??? βασικα η εμπνευση μου ερχεται οταν ξεκινησω τη διαδικασια. αλλα μαλλον κρεμαστα για τον τοιχο ή σουπλα! οχι…οχι… πλεκτο μικρο runner για το κεντρο του τραπεζιου!

  Απάντηση
 13. Ενα πολυχρωμο κασκολ

  Απάντηση
 14. E μα εγω εχω ηδη φτιαξει – ημουν κι εγω στο workshop αυτο (δυστυχως το μοναδικο που μπορεσα να ερθω εως και σημερα!). Παντως ειχα απο τοτε στο μυαλο μου να φτιαξω καλυματα για τα γνωστα σκαμνακια του ΙΚΕΑ για τα μικρα μου!

  Απάντηση
 15. Νομίζω πως ένα χαλάκι θα ήταν ότι έπρεπε για εμένα!!! Τέλεια η τεχνική σου!!! Καλό μήνα και καλές δημιουργίες!!!

  Απάντηση
 16. Θα ηθελα να μας χαρισετε τον αργαλειο γιατι κανουμε μαθηματα διαφορων κατασκευων στα Προσφυγακια απο την Συρία.Τους μαθαινω ψηφιδωτο,βιτρω,κατασκευες διαφορες κλπ και το επομενο πραγμα που θα εδειχνα θα ηταν ο αργαλειός.θα πηγαινα στο praktiker να παραγγειλω τα ξυλα.Οποτε θα ηταν για μας ιδιαιτερα διευκολυντικο ,να μας χαριζατε τον πρωτο..!!σας ευχαριστω το τηλ μου ειναι το 6976580493 και το email μου fotioumaria@hotmail.com

  Απάντηση
  • Το giveaway ήταν έως 31/1/2016 και στις 1/2/2016 ανακοινώθηκε στη σελίδα στο facebook η τυχερή που τον έχει παραλάβει ήδη και τον χρησιμοποιεί από όσο ξέρω. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και αν θέλετε κάτι πιο απλό για τα παιδιά μπορείτε να διαβάσετε τις οδηγίες για αργαλειό με χαρτόνι.

   Απάντηση
   • σας ευχαριστω πολυ !!!δεν το προσεξα αυτο με την ημερομηνια!!!οκ θα προχωρησω οπως το ειχα σχεδιασει..!!καλη συνεχεια.

    Απάντηση

Απάντηση