Μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας στο Όσλο

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανα ένα χορταστικό ταξιδάκι στα βόρεια και πιο συγκεκριμένα, στο Όσλο και στη Στοκχόλμη. Αυτές τις δύο πόλεις, αν και τις λαχταρούσα πολύ, δεν είχε τύχει να πάω. Οπότε όταν πάρθηκε η απόφαση, ενθουσιάστηκα πάρα πολύ. Ευτυχώς είχα αρκετό χρόνο για να τις ανακαλύψω (όσο μπορεί να το κάνει αυτό ένας τουρίστας) και φυσικά να κάνω και μια καλή έρευνα για το τι παίζει με τη χειροτεχνία εκεί. Θα ξεκινήσω από το Όσλο, που το αγάπησα πολύ και αργότερα θα γράψω και για τη Στοκχόλμη.

Το συντριβάνι μπαμπαλάρα ή και κλέφτης ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό στο Studenterlunden Park

Το συντριβάνι μπαμπαλάρα ή και κλέφτης (ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό) στο Studenterlunden Park

Πριν πάω, έκανα λίγη προεργασία για τα αξιοθέατα, για το φαγητό και φυσικά για τα μαγαζιά με υλικά χειροτεχνίας. Λίγο η γλώσσα (νορβηγικά), που δεν την μιλάω και λίγο που το Όσλο δεν είναι και ο απόλυτος τουριστικός προορισμός (όπως το Λονδίνο ή το Βερολίνο ή η Βαρκελώνη), τα πράγματα δεν ήταν πολύ εύκολα. Όμως κατάφερα και σκάρωσα ένα πρόγραμμα που να έχει λίγο από όλα και αφού ήξερα κάθε μέρα που ήθελα να πάω και τι ήθελα να δω, πρόσθεσα και τα μαγαζιά, που με κόπο είχα καταφέρει να βρω.

Panduro: Ένας μικρός παράδεισος για όλους τους χειροτέχνες

Panduro: Ένας μικρός παράδεισος για όλους τους χειροτέχνες

Panduro Όσλο

Η Panduro είναι μια σουηδική εταιρεία παραγωγής υλικών χειροτεχνίας. Δεν είναι απλά ένα κατάστημα με πολλά υλικά. Είναι μια τεράστια αλυσίδα καταστημάτων σε όλη τη Σκανδιναβία, με πάρα πολλά υλικά χειροτεχνίας, πολλά από τα οποία τα παράγει η ίδια. Εγώ επισκέφτηκα ένα πολύ κεντρικό κατάστημα στο Όσλο και ήθελα να μείνω εκεί όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μου.

Panduro: Το τμήμα με τα είδη ραψίματος, πραγματικά υπέροχο

Panduro: Το τμήμα με τα είδη ραψίματος, πραγματικά υπέροχο

Ένα από τα πράγματα που λατρεύω σε αυτά τα μαγαζιά-supermarket, όπως το Panduro, είναι ότι μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις σχετικό με τη χειροτεχνία. Αυτό είναι κάπως υπέροχο, ειδικά αν είσαι μελισσούλας crafter όπως εγώ που όλα σου γυαλίζουν και όλα θέλεις να τα δοκιμάσεις και δεν ξέρεις από που να αρχίσεις. Είναι σαν να τραβάς μια κουρτίνα και μπαίνεις, πίσω από το pinterest. Ή κάπως έτσι ένιωσα εγώ όταν μπήκα πρωί πρωί στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Panduro: Ράφια γεμάτα με hama beads και χρώματα για κάθε χρήση!

Panduro: Ράφια γεμάτα με hama beads και χρώματα για κάθε χρήση!

Όπως ανακάλυψα, σχετικά γρήγορα, οι Νορβηγοί έχουν μια λίγο ιδιαίτερη κοσμοθεωρία στο πως εξυπηρετούν στα καταστήματα. Οι υπάλληλοι είναι άφαντοι, δεν σε πλησιάζουν, δεν σου μιλάνε και νιώθεις γενικά ότι δεν υπάρχουν μέχρι να χρειαστείς κάτι. Τότε θα προσέξεις ότι κάτι κάνουν, θα ζητήσεις βοήθεια, θα σου τη δώσουν και θα εξαφανιστούν πάλι. Πόσο ανακουφιστικό είναι όλο αυτό, ειδικά σε ένα τέτοιο μαγαζί που δεν μπαίνεις γιατί έχεις κάτι ανάγκη αλλά γιατί θέλεις να χαθείς στις πιθανότητες του. Και δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του καταστήματος αλλά με μια βασική αρχή που λέει “αν χρειάζεσαι βοήθεια, να τη ζητήσεις”. Έτσι κάπως πέρασαν 1-2 ωρίτσες στο κατάστημα.

Panduro: Το scrapbooking στα καλύτερά του

Panduro: Το scrapbooking στα καλύτερά του

Πάρα πολύ οργανωμένα ράφια, γεμάτα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά ανάλογα με το τμήμα αλλά και με νέα υλικά και σχέδια. Με εντυπωσίασε το πόσο ενημερωμένα ήταν όλα με τις τελευταίες τάσεις στο χώρο της χειροτεχνίας αλλά και με κλασσικές αξίες. Όποια ιδέα και να είχες πετύχει το προηγούμενο βράδυ, μπορούσες να έρθεις το επόμενο πρωί και να βρεις τρόπο να την υλοποιήσεις. Πραγματικά αξία ανεκτίμητη όταν στην Ελλάδα τα περισσότερα μαγαζιά έχουν μείνει τουλάχιστον 3-4 χρόνια (μην πω πολύ περισσότερα) πίσω ή έχουν υλικά για 2 βαριά 3 τύπους χειροτεχνίας.

Panduro: Ψήθηκα να πάρω και βινύλιο να λιώσω και bullet journal kit

Panduro: Ψήθηκα να πάρω και βινύλιο να λιώσω και bullet journal kit

Μεγάλη τιμητική είχε το τμήμα με τις μινιατούρες, το οποίο είχε τα πάντα όλα σε μικροσκοπικά. Είτε για να κάνεις ένα τέλειο κουκλόσπιτο, είτε για να φτιάξεις οτιδήποτε σε μικρή κλίμακα. Επίσης εντυπωσιάστηκα από το bullet journal kit, το οποίο το γλυκοκοίταζα πάρα πολύ ώρα. Αν και είμαι από εκείνους που λένε ότι το bullet journal θέλει ένα τετράδιο και ένα στυλό, λύγισα και εγώ μπροστά σε αυτήν την τόσο ολοκληρωμένη πρόταση. Αλλά αντιστάθηκα.

Panduro: Αυτό που τα ήθελα όλα, ήταν ένα πρόβλημα

Panduro: Αυτό που τα ήθελα όλα, ήταν ένα πρόβλημα

Ακόμα και αν πρόκειται να πάτε για ένα πάρα πολύ σύντομο ταξιδάκι, περάστε για μια επίσκεψη. Είναι στα 3 λεπτά περπατώντας από τον Oslo S (Oslo Central Station – κεντρικό σταθμό τρένων του Όσλο), δηλαδή πάρα πολύ βολικά κεντρικά για ταξιδιώτες και θα σας γεμίσει εικόνες, χαρά και έμπνευση. Πάρτε και όσα περισσότερα φυλλάδια ή καταλόγους μπορείτε. Είναι δωρεάν και έχουν απίστευτα χρήσιμες πληροφορίες για υλικά και εργαλεία.

Stoff & Stil: Πόσα υφάσματα να αντέξει ένας άνθρωπος;

Stoff & Stil: Πόσα υφάσματα να αντέξει ένας άνθρωπος;

Stoff & Stil

Αυτό το διαμαντάκι το ανακάλυψα περπατώντας. Δεν το είχα στη λίστα μου, είχε πάει αργά απόγευμα, περπατούσα από το πολύ πρωί, ήμουν πραγματικά κομμάτια και τσουπ βλέπω υφάσματα στη βιτρίνα και λέω “μωρέ μπες να ρίξεις μια ματιά” και μετά όλα είχαν φτιάξει. Έτσι μαγικά, βρέθηκα σε ένα τέρας κατάστημα, το Stoff & Stil, με απύθμενο βάθος, γεμάτο υφάσματα και κόσμο να ψωνίζει.

Stoff & Stil: Μέτρα από ράφια γεμάτα από υφάσματα για κάθε project!

Stoff & Stil: Μέτρα από ράφια γεμάτα από υφάσματα για κάθε project!

Τέτοιο δέος δεν ένιωσα ούτε όταν είχα μπει στο Berlins Welt der Stoffe, ούτε και όταν μπήκα στο Les Tissus du Chien Vert (αυτό είναι στις Βρυξέλλες που ακόμα χρωστάω να γράψω). Είχα ανατριχιάσει ολόκληρη. Από έξω φαινόταν ένα μικρό, συμπαθητικό κατάστημα και μέσα νόμιζα πως δεν υπήρχε τέλος. Τα υφάσματα ήταν πάρα πολύ τέλεια οργανωμένα, εύκολα προσβάσιμα και με όλα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος πριν τα αγοράσει (σύνθεση, τρόπο πλυσίματος, φάρδος, πιθανότητα να μαζέψει στο πλύσιμο κ.λπ,).

Stoff & Stil: Ρετάλια, βοηθητικά υφάσματα, βιβλία και τα πάντα όλα!

Stoff & Stil: Ρετάλια, βοηθητικά υφάσματα, βιβλία και τα πάντα όλα!

Ο πάγκος με τα ρετάλια, το όνειρό μου που μόνο τα κορίτσια στο Eka & O είχαν κάνει πραγματικότητα, ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή. Διότι εγώ δεν ράβω ρούχα αλλά μικρά project και θέλω πολλά, μικρά, οικονομικά κομμάτια. Πόσο δύσκολο είναι αγαπητό υφασματάδικο, να έχεις ένα πανέρι/καλάθι με ρετάλια (που προκύπτουν πολύ εύκολα σε κάθε υφασματάδικο); Θα με πιάσει πάλι το παράπονο. Όταν μάλιστα βρέθηκα στο τμήμα με τα γεμίσματα και είδα πόση ποικιλία μπορεί να βρει κάποιος, ένα δάκρυ κύλισε. Παλεύουμε και εμείς εδώ στο Ελλάδα με τη μια και μοναδική τρεβίρα ή απλό υαλοβάμβακα και αυτοί έχουν 10-15 ποιότητες ανάλογα με τον τρόπο χρήσης.

Stoff & Stil: Το τμήμα με τα πατρόν!

Stoff & Stil: Το τμήμα με τα πατρόν!

Χαζεύοντας από εδώ και από εκεί βλέπω τσουπ ένα σαλονάκι. Λέω ας κάτσω να ξαποστάσω. Κοιτάω λίγο το φόντο μου και βλέπω ντοσιέ. Λέω “να δεις εδώ που είναι τα λογιστικά τους” και δεν δίνω σημασία. Κάτι μέσα μου όμως με τράβηξε και πήγα να κοιτάξω καλύτερα. Και έμεινα με ανοιχτό στόμα. Ράφια ατελειώτα με πατρόν. Για ρούχα, για κατασκευές, για ό,τι θέλει κάποιος να ράψει. Απλά και όμορφα, σε φακελάκια με οπτικοποιημένες οδηγίες, με μεγέθη. Τα έχασα. Κάθετι εκεί (βλ. αλογάκι) είχε καρτελάκι για να βρεις το πατρόν να το φτιάξεις. Πόσο να αντέξει η δόλια η καρδούλα μου;

Stoff & Stil: Εγώ εδώ που σας παρουσιάζω τον πίνακα με τα μεγέθη ρούχων για να ξέρετε πιο πατρόν να πάρετε

Stoff & Stil: Εγώ εδώ που σας παρουσιάζω τον πίνακα με τα μεγέθη ρούχων για να ξέρετε πιο πατρόν να πάρετε

Τα ήθελα όλα, δεν το κρύβω. Όμως έφυγα τρέχοντας. Οι πληροφορίες μου, μου έλεγαν ότι δεν έχει καλό μεροκάματο η λάντζα στη Νορβηγία οπότε πως θα γύριζα πίσω στο σπιτάκι μου; Όμως θα ήθελα πολύ ένα τέτοιο μαγαζί στη ζωή μου. Πραγματικά πάρα πολύ.

Søstrene Grene

Søstrene Grene: Ενα πολύ γλυκούτσικο μαγαζάκι!

Søstrene Grene: Ενα πολύ γλυκούτσικο μαγαζάκι!

Άλλο ένα μαγαζί που από έξω φαίνεται μικρό και μέσα είναι τεράστιο. Για την ακρίβεια είναι τριόροφο κτίριο. Και πόσο μα πόσο γλυκούτσικα όλα όσα είχε εκεί. Το Søstrene Grene δεν είναι ένα μαγαζί με υλικά χειροτεχνίας μόνο. Είναι λίγο είδη σπιτιού, λίγο είδη πάρτι, λίγο υλικά χειροτεχνίας αλλά όλα χαριτωμένα και γλυκούτσικα. Να το βάλετε στη λίστα σας ακόμα και αν είναι να πάτε στο Όσλο για μια μέρα. Ειδικά αν θέλετε να πάρετε 2-3 δωράκια να το προτιμήσετε και να μην μπείτε καν στα κλασσικά μαγαζιά με σουβενίρ.

Søstrene Grene: Με δική του σειρά προϊόντων "Anna & Clara"

Søstrene Grene: Με δική του σειρά προϊόντων “Anna & Clara” <3

Λίγο με ενόχλησε, που έχει μια διάταξη που πρέπει να περάσεις από όλο το μαγαζί, για να φτάσεις στα ταμεία (με κάνει να νιώθω λίγο όμηρος αυτό) αλλά αφέθηκα στην υπέροχα, σκανδιναβική του αισθητική και δεν γκρίνιαξα. Ψώνισα 3-4 πραγματάκια με βασικό κριτήριο να χωράνε στη χειραποσκευή μου, γιατί διαφορετικά θα είχα πρόβλημα.

Søstrene Grene: Τα υλικά χειροτεχνίας δεν είναι άπειρα αλλά είναι και αυτά πολύ χαριτωμένα!

Søstrene Grene: Τα υλικά χειροτεχνίας δεν είναι άπειρα αλλά είναι και αυτά πολύ χαριτωμένα!

Fru Kvist

Fru Kvust: Αγαπάω τα πανέρια με υλικά!

Fru Kvist: Αγαπάω τα πανέρια με υλικά!

Ωραία τα μεγάλα, απέραντα μαγαζιά αλλά και τα μικρά, γεμάτα με μεράκι και φοβερή αισθητική, υπέροχα είναι. Ένα τέτοιο, είναι το Fru Kvist. Στενό, μικρό μαγαζάκι σε δύο επίπεδα, γεμάτο σε κάθε γωνίτσα του με πολύ προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, απίστευτα χειροποίητα καλούδια και πάρα πολλά βιβλία. Ξέρεις με το που μπαίνεις ότι ο άνθρωπος που το έχει, αγαπάει πάρα πολύ τη χειροτεχνία και αυτό φαίνεται σε κάθε εκατοστό του.

Fru Kvust: Πατρόν και kit για κάθε αρχάριο και προχωρημένο!

Fru Kvist: Πατρόν και kit για κάθε αρχάριο και προχωρημένο!

Νομίζω πως άμα έμενα στο Όσλο, θα είχα φροντίσει να περνάω κάθε εβδομάδα από εκεί, για να λέω μια καλημέρα, να τσιμπολογάω κάτι και να χαζεύω με την καρδιά μου. Όσο χάζευα στα ράφια ήρθαν 3-4 πελάτες, χαιρέτησαν την πολύ ευγενική κυρία στο ταμείο, με το όνομά της και πιάσαν μικρή κουβεντούλα μαζί της. Από τις ελάχιστες φορές που το πέτυχα αυτό σε κατάστημα στο Όσλο.

Fru Kvust: Δεν ήξερα τι να πρωτοπάρω αλλά τσίμπησα ένα εξαιρτετικό βιβλίο!

Fru Kvist: Δεν ήξερα τι να πρωτοπάρω αλλά τσίμπησα ένα εξαιρετικό βιβλίο!

Sømsenteret

Sømsenteret: Ποθώ ένα τέτοιο τοίχο και σε ελληνικό μαγαζί! Γεμάτο κουμπάκια!

Sømsenteret: Ποθώ ένα τέτοιο τοίχο και σε ελληνικό μαγαζί! Γεμάτο κουμπάκια!

Το Sømsenteret είναι ακόμα ένα μαγαζί, που το βρήκα τυχαία. Ένα μεγάλο, ευρύχωρο κατάστημα με υφάσματα και υλικά και εργαλεία ραπτικής, πλεξίματος και κεντήματος. Με έναν άκρως εντυπωσιακό τοίχο με διάφανους σωλήνες με κουμπιά. Από τότε που τον είδα στο Βερολίνο, δεν έχω ξεπεράσει το πόσο αγαπώ αυτόν τον τρόπο οργάνωσης. Εντυπωσιάστηκα επίσης από την απίστευτη ποικιλία σε υφασμάτινες κορδέλες, ρέλια και τρέσσες αλλά και από την απουσία ποικιλίας σε δαντέλες. Που να αντέξει το shabby chic σε τόσο μινιμαλισμό;

Sømsenteret: Αγαπώ την Prym και όποτε πετυχαίνω εργαλεία της τα χαζεύω με τις ώρες

Sømsenteret: Αγαπώ την Prym και όποτε πετυχαίνω εργαλεία της τα χαζεύω με τις ώρες

Μπήκα στον πειρασμό να κάτσω και να δοκιμάσω όλες τις ραπτομηχανές, που είχαν διαθέσιμες για δοκιμή και προς πώληση φυσικά. Πόσες ευκαιρίες θα έχω να ακούσω και να δοκιμάσω τόσες πολλές και τόσο διαφορετικές ραπτομηχανές; Τελικά συγκρατήθηκα και περιορίστηκα στα ατελείωτα οφθαλμόλουτρα στους διαδρόμους του καταστήματος.

Sømsenteret: Τακτοποίηση με βάση το χρώμα και το σχέδιο <3

Sømsenteret: Τακτοποίηση με βάση το χρώμα και το σχέδιο <3

Granit Όσλο

Granit: Ίσως ένα Ά έπρεπε να το πάρω αλλά δεν έβρισκα ένα χωρίς καπελάκι

Granit: Ίσως ένα Ά έπρεπε να το πάρω αλλά δεν έβρισκα ένα χωρίς καπελάκι

Η Granit είναι μια σουηδική εταιρεία ειδών σπιτιού με καταστήματα σε όλη τη Σκανδιναβία και φυσικά και στο Όσλο. Αυτό που σίγουρα ξεχώρισα με την είσοδο στο κατάστημα, που βρίσκεται και σε πάρα πολύ κεντρικό σημείο είναι ο μινιμαλισμός στη σχεδίαση και η φυσική πρώτη ύλη. Προϊόντα πάρα πολύ προσεκτικά επιλεγμένα, με κοινή αισθητική, κυρίως για την οργάνωση ενός σπιτιού. Συγκινήθηκα όταν είδα σε περίοπτη θέση, το πράσινο σαπούνι Σάμου και γλυκοκοίταξα μια μεγάλη ποικιλία από παχύφυτα αλλά φοβήθηκα και δεν τα πλησίασα καν. Σε αυτό το κατάστημα συνειδητοποίησα πόσο αγαπούν οι Νορβηγοί το μπεζ και το γκρι.

Granit: Τα διάφανα κουτιά αποθήκευσης νομίζω πως είναι η καλύτερη λύση οργάνωσης υλικών χειροτεχνίας

Granit: Τα διάφανα κουτιά αποθήκευσης νομίζω πως είναι η καλύτερη λύση οργάνωσης υλικών χειροτεχνίας

Symaskinhuset

Symaskinhuset: Μικρό αλλά γεμάτο θησαυρούς!

Symaskinhuset: Μικρό αλλά γεμάτο θησαυρούς!

Το Symaskinhuset το είχα βάλει στο μάτι, πριν πάω στο Όσλο. Το είχα φανταστεί δέκα φορές πιο μεγάλο αλλά τελικά είναι ένα μικρούλι και πολύ γεμάτο μαγαζάκι. Δεν εντυπωσιάστηκα αλλά δεν απογοητεύτηκα κιόλας καθώς είχε όλα όσα χρειάζεται όποιος ράβει και κυρίως πολλές και διαφορετικές ραπτομηχανές. Και κουμπιά. Σε πλαστικούς σωλήνες φυσικά. Αν έμενα Όσλο θα πήγαινα εκεί για service τη ραπτομηχανή μου αλλά δε θα ήμουν τακτική επισκέπτης.

Όλα τα μαγαζιά, που πρόλαβα να δω καθώς και κάποια που τελικά δεν με έβγαλε ο δρόμος ή ο χρόνος, τα έχω μαζέψει σε μια πολύ ωραία λίστα στο foursquare για να τα βρείτε εύκολα, όταν με το καλό πάτε. Το προτιμώ σαν τρόπο οργάνωσης στα ταξίδια γιατί εκτός από διευθύνσεις, πρόσβαση σε google maps και χρήσιμες συμβουλές άλλων επισκεπτών, είναι συνήθως ενημερωμένα και τα ωράρια λειτουργίας των χώρων.

Το Νορβηγικό Λαογραφικό Μουσείο και οι καλλιτέχνες του

Το Νορβηγικό Λαογραφικό Μουσείο και οι καλλιτέχνες του

Τι προτείνω να επισκεφτείτε στο Όσλο

Καθώς ζορίστηκα ιδιαιτέρως να βρω χρήσιμες και τουριστικές πληροφορίες για το Όσλο, πριν πάω εκεί, σκέφτηκα να μοιραστώ τα αγαπημένα μου σημεία.

Το Νορβηγικό Λαογραφικό Μουσείο και τα υπέροχα κτίριά του

Το Νορβηγικό Λαογραφικό Μουσείο και τα υπέροχα κτίριά του

 • Ανοιχτό Νορβηγικό Λαογραφικό Μουσείο – Norsk folkemuseum: Πρόκειται για μια τεράστια έκταση μέσα στο δάσος, όπου έχουν στηθεί πλήρως εξοπλισμένα σπιτάκια από κάθε χρονική περίοδο της Νορβηγίας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μέσα κάποιο ηθοποιό που συμπεριφέρεται σαν να τον πετύχατε στο σπίτι του. Η περιήγηση ξεκινάει από την παλιά πόλη, που διαθέτει δημαρχείο, φαρμακείο, τράπεζα, ζαχαροπλαστείο, βενζινάδικο και άλλα πολλά, τα οποία είναι και κανονικά καταστήματα από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε αναμνηστικά. Ξεχώρισα το σπίτι των καλλιτεχνών, που στεγάζει τα εργαστήρια 4 διαφορετικών χειροτεχνών (αργυροχρυσοχόο, κλωστουφαντουργό, κεραμίστα και κηροποιό). Μοναδική εμπειρία με φοβερή διάδραση.
 • Fram: Ένα πλοίο, σε πραγματικό μέγεθος, για την υπέροχη ιστορία των Νορβηγών, που κατέκτησαν τους δύο πόλους της γης. Προσεκτικά σχεδιασμένη διαδρομή μέσα στο πλοίο για να μάθεις πως τα κατάφεραν και να δεις και πως ήταν αυτά τα ταξίδια. Σε κάθε σημείο μια έκπληξη και κάτι να κάνεις, κάτι να δεις, κάτι να μάθεις. Όταν τελικά φτάνεις στο κατάστρωμα, νιώθεις ότι όντως είσαι πάνω σε ένα πλοίο που ταξιδεύει για το Βόρειο Πόλο.
 • Το παλάτι στο Όσλο: Το παλάτι που μένει ο βασιλιάς είναι επισκέψιμο σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες και με οργανωμένη ξενάγηση. Κλείστε από πριν τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά και πάτε. Θα απολαύσετε μια άκρως χαριτωμένη και αστεία ξενάγηση από εργαζόμενους του παλατιού, για το πόσο πολύ ήθελαν βασιλιά και τελικά πως τα κατάφεραν. Αρκεί να πω ότι λίγοι βασιλιάδες έμειναν στη Νορβηγία, καθώς είχε πολύ κρύο και δεν την πάλευαν.
Vigeland Sculpture Park και Δημαρχείο του Όσλο

Vigeland Sculpture Park και Δημαρχείο του Όσλο

 • Vigeland Sculpture Park: Ένα τ-ε-ρ-ά-σ-τ-ι-ο και υπέροχο πάρκο, γεμάτο αγάλματα. Πραγματικά μια φανταστική βόλτα ειδικά αν βρεθείτε εκεί μια ηλιόλουστη μέρα.
 • Δημαρχείο του Όσλο: Ένα εμβληματικό κτίριο κοντά στη θάλασσα που πρέπει να το βάλετε σε κάποια βόλτα σας για να θαυμάσετε μια υπέροχη συλλογή, φανταστικών ξυλόγλυπτων στην είσοδό του. Δεν μπήκα μέσα γιατί είπα να αφήσω κάτι και για την επόμενη επίσκεψη.
 • Vulkan και Mathallen: Την περιοχή Vulkan την αγάπησα για τα χρώματα της και για τα υπέροχα graffiti της. Μια πολύ μοντέρνα και εναλλακτική γειτονιά, που “χαλάει” λίγο την τελειότητα και το μινιμαλισμό του Όσλο, γεμάτη ζωή. Ξεχώρισα το Mathallen, έναν τεράστιο πολυχώρο που στεγάζει πολλά μικρά και διαφορετικά εστιατόρια και φαγάδικα. Ειδικά σε μια βροχερή μέρα (όπως οι περισσότερες) είναι τέλειος προορισμός για τσιμπολογήματα σε όποια κουζίνα λαχταράτε.
Vulkan και Mathallen! Πρέπει οπωσδήποτε να πάτε!

Vulkan και Mathallen! Πρέπει οπωσδήποτε να πάτε!

Καλόν είναι να ξέρετε για το Όσλο

Κάποια πράγματα τα έμαθα εκεί, κάποια πράγματα τα έμαθα πριν πάω εκεί από ντόπιους. Τα μοιράζομαι γιατί τα θεωρώ σημαντικά για να ευχαριστηθείτε το ταξίδι σας.

 • Η Νορβηγία είναι εκτός Ε.Ε. οπότε φροντίστε για το διαβατήριό σας. Εγώ απλά έτρεχα να προλάβω, τελευταία στιγμή.
 • Έχουν Νορβηγική κορώνα και καλό είναι να κάνετε λίγο συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο του Όσλο και όχι πιο πριν. Πληρώνουν τα πάντα με κάρτα οπότε θα μπορείτε να κάνετε συναλλαγές με τη χρεωστική σας αλλά προσοχή γιατί θα υπάρξουν χρεώσεις για τη μετατροπή νομίσματος. Η Εθνική Τράπεζα χρέωνε 0,10 λεπτά ανά συναλλαγή ενώ η Eurobank 1 ευρώ ανά συναλλαγή. Καλό είναι να ξέρετε από πριν τις χρεώσεις της τράπεζάς σας.
 • Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι ο Αύγουστος που έχουν καλοκαίρι. Όχι σαν το δικό μας καλοκαίρι. 7 μέρες εκεί η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 18 βαθμούς. Ας πούμε πως το καλοκαίρι τους είναι σαν μια δροσερή μας Άνοιξη. Το θέλει το μπουφανάκι του, το αδιάβροχο. Γιατί ψιλοβρέχει πάρα πολύ τακτικά.
 • Υπάρχουν παντού δημόσιες τουαλέτες, το οποίο το θεωρώ εξαιρετικό δείγμα πολιτισμού. Είναι καθαρές, περιποιημένες και μερικές είναι και θεματικές ή και έργα τέχνης. Επισκέφτηκα τη λευκή, από τις τρεις κάτω, που είναι αφιερωμένες στα 3 σύμβολα της Γαλλίας (Liberté, égalité, fraternité) και μου μιλούσε στα αγγλικά για την ισότητα, όσο ήμουν μέσα. Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Βέβαια είναι παντού με ελάχιστη χρέωση (0,5 ευρώ έως 2 ευρώ) αλλά χαλάλι αν είναι να είναι τόσο καθαρές και σου μιλάνε κιόλας.
Δημόσιες τουαλέτες στο Eidsvolls Plass

Δημόσιες τουαλέτες στο Spikersuppa

 • 6 μήνες μέρα και 6 μήνες νύχτα. Όμως τα περισσότερα πράγματα κλείνουν στις 17:00-18:00 και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά και σερβίρουν μέχρι τις 21:00. Μη σας ξεγελάσει που είναι όλη μέρα, μέρα και μείνετε νηστικοί.
 • Πρόκειται για την πιο ακριβή πόλη που έχω πάει ποτέ μου. Όλα είναι απίστευτα ακριβά αλλά αφού αυτοί εκεί το αντέχουν, εμένα δεν μου πέφτει λόγος. Επενδύστε σε ξενοδοχείο με καλό πρωινό. Εγώ έμεινα στο Thon Hotel Munch, το οποίο ήταν οικονομικό, αξιοπρεπέστατο και με φοβερό πρωινό. Είχα πάρει μαζί μου και ένα τέλειο φαγητοπουγκί και έριχνα μπανανούλες, μήλα, φρυγανιές, μπάρες και ξηρούς καρπούς (από το πρωινό)  για να τσιμπολογάω στις βόλτες και πολύ με βόλεψε.
 • Μικρή, καθαρή, πολύ ήσυχη πόλη, με πολλά ποδήλατα και ελάχιστα αυτοκίνητα. Περπατιέται πολύ άνετα και δε θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Οργανώστε κάποιες μακρινές διαδρομές σε συνδιασμό με άλλα πράγματα και δείτε μήπως σας καλύψει και το Oslo Pass. Ας πούμε αν αποφασίσετε να πάτε στην χερσόνησο Bygdøy που εκεί είναι το Fram, το Λαογραφικό και πολλά ακόμα, αξίζει να βγάλετε Oslo Pass.
Ένας από τους βασιλιάδες που δεν πρόκαμε να μείνει στο παλάτι και ας το έφτιαχναν για αυτόν

Ένας από τους βασιλιάδες που δεν πρόκαμε να μείνει στο παλάτι και ας το έφτιαχναν για αυτόν

Ήταν ένα ωραίο ταξίδι που ήθελα καιρό τώρα να το κάνω και το χάρηκα πάρα πολύ. Εύχομαι οι προτάσεις μου να φανούν χρήσιμες σε επόμενα ταξίδια σας ή και αν δεν σκοπεύετε να πάτε στο Όσλο, να σας ταξίδεψα εγώ λιγάκι ως εκεί.

13 σχόλια

 1. Ευχαριστούμε για την περιγραφή του ταξιδιού σου ήταν πραγματικά υπέροχο. 😍 Ήταν σαν να είμαστε μαζί σου🌷. Εγώ όμως όμως Τώρα κλαίω για όλα αυτά που δεν έχουμε στην Ελλάδα μας. 😢 Κι εμείς στην επαρχία ζούμε τρελές καταστάσεις 😭😭😭😭

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Εγώ και τη Θεσσαλονίκη επαρχεία τη θεωρώ σε αυτόν τον τομέα αλλά καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς. Εγώ προτείνω να μην κλαίμε αλλά να ελπίζουμε ότι σιγά-σιγά (ή και γρήγορα ακόμα καλύτερα) θα αλλάξουν τα πράγματα.

   Απάντηση
 2. Τέλειο το ταξίδι σου Άννα, εικόνες, αξιοθέατα και μαγαζιά χειροτεχνίας!!Με το καλό και στο επόμενο ταξίδι σου και μην ξεχάσεις να μας πάρεις και εμάς μαζί σου(έστω μέσα από τις αναρτήσεις σου)!!Καλό βράδυ!!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ <3 Εντάξει λοιπόν! Έχω να σας πάω αρκετά ταξιδάκια ακόμα!

   Απάντηση
 3. Πω τι μας έκανες τώρα. Το όσλο δεν ήταν ποτέ στα σχέδιά μου αλλά τώρα μπήκε!AriadnefromGreece!

  Απάντηση
  • Πραγματικά νομίζω πως θα σου αρέσει πάρα πολύ. Άμα το πάρεις απόφαση θα σου γράψω και άλλα πολλά για να μη σου βγει το Όσλο, αηδόνι 🙂

   Απάντηση
 4. Πάει ο ύπνος μου Αννούλα μου.
  Μπορείς να οργανώσεις ένα ομαδικό ταξίδι για όλες μας;
  Ένα αεροπλάνο το γεμίζουμε άνετα .
  Να είσαι καλά και να ξαναπάς παντού.
  Φιλάκια πολλά .

  Απάντηση
  • Ωρε γλέντια! Ένα αεροπλάνο γεμάτο από εμάς για οπουδήποτε είναι από μόνο του υπέροχο! Θα καεί το πελεκούδι! Ευχαριστώ πολύ και στα δικά σου καλό μου.

   Απάντηση
 5. Τι ωραίο το ταξιδι σου,βρε Αννα!!!,Μακάρι να τα καταφερω και γω καποτε!!!

  Απάντηση
  • Σου το εύχομαι από την καρδιά μου! Και εκεί και όπου αλλού ποθεί η καρδούλα σου. Ωραίο πράγμα τα ταξίδια!

   Απάντηση
 6. Αν εξαιρέσεις τα μαγαζιά χειροτεχνίας τα οποια δεν έψαξα καθολου οταν πήγα μιας και τότε δεν ασχολιόμουν και πολυ με αυτά, το ίδιο συναίσθημα ειχα κι εγω…το λάτρεψα το Οσλο! Πολυ όμορφο, συμμαζεμένο, καθαρό αλλα και πολυ ακριβό. Άνετα ομως θα ξαναπηγαινα να επισκεφτώ τα τέλεια μαγαζάκια που ξετρυπωσες! Ευχαριστώ για την όμορφη αναδρομή Αννα κι ευχομαι πολλα ακομα τέτοια ταξιδια!

  Απάντηση
  • Ευχαριστώ πολύ και σου το εύχομαι καθώς το ξέρεις από πρώτο χέρι πως είναι πολύ μοναδικός προορισμός!

   Απάντηση
 7. Παράθεμα: Πως μπορώ να γίνω zero waste και τι είναι αυτό; | in my closet

Απάντηση